
Toplamda 10 sorunun yer aldığı anket Soma Fen Lisesi, Cemil Meriç Anadolu Lisesi, Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Soma Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Soma Linyit Anadolu Lisesi’nden 750 öğrenci üzerinde uygulandı. Öğrenciler yaptıkları anket sonucunda hazırladıkları raporda yabancı kelimelerin kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu tespit etti. Öte yandan teknolojnin de dilin yozlaşmasında etkeninin bulunduğunun altını çizen öğrenciler, “Yabancı kelimelerin kullanımını engellemek için yeterli önlem alınmıyor. Türkçe’nin doğru kullanılmasında ailenin de etkisi çok fazladır.” dediler.
ÖNERİLERİNİ DE DİLE GETİRDİLER
Proje sonucunda önerilerini de dile getiren öğrenciler, “Okullarda dilimizi korumak amaçlı konferanslar düzenlenebilir. Dilimizi korumaya öncelikle küçük yaşlarda başlanılmalı. Özellikle okuma yazma ilkokullarda öğrencildiği için dilimizi korumaya öncelikli olarak ilkokul çağındaki öğrencilerden başlanılmalıdır. Okullarda veya şehir içinde alanlarda insanların dikkatini çekecek şekilde hazırlanan afişler veya bilgilendirici materyaller hazırlanıp asılmalıdır. “Türkçemiz Kirlenmesin” adlı proje kapsamında meclis tarafından kararlar alınıp yasa çıkarılabilir. ” şeklinde konuştular.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DİKİCİ TEBRİK ETTİ
Soma Cemil Meriç Anadolu Lisesi 9.sınıf öğrencileriElçin Özer ve Elif Maman “Türkçemiz Kirlenmesin” konulu anketin sonuçlarını raporlaştırarak ilçe milli eğitim Müdürümü Mustafa Dikici’ye sundu. Raporu inceleyen Dikici, örnek çalışmalarından dolayı öğrencileri tebrik etti. Raporda belirtilen hususlarınönemli olduğuna dikkat çeken Dikici, “Türkçemiz zengin bir dil. Yeni nesil tarafından bu zenginliğin kullanılması gerekiyor. Bireylerin yaşadıkları toplumun kültürünü ve dilini iyi tanımaları halinde bu bireylerin toplumlarına karşı yabancılaşma sorunuda yaşamayacaklardır.” Dedi. Yabancı dil öğrenmenin önemine de vurgu yapan Dikici, ana dilimiz olan Türkçe´nin de çok iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.