1928 yılında Ankara’da hayata gözlerini açan ve yaşamı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı dahil sağlık alanında birçok görevlerde bulunan ve çok önemli katkılar sunan Dr. Engin Tonguç Soma’da hayata gözlerini yumdu.
İlçeye ihtiyaç sahibi öğrencilerin okuyup bir yerlere daha rahat gelebilmeleri için Turgutalp’te bir kız öğrenci yurdu da kazandıran Tonguç’un ölümü sevenlerini yasa boğarken cenazesinin 31 Aralık yani bugün ikindi namazının ardından Çarşı Camii’nden kaldırılacağı kaydedildi.
DR. ENGİN TONGUÇ KİMDİR?
1928’de Ankara’da doğan Dr. Tonguç 1951’de Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1953-1958’de Almanya’da Hamburg Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları uzmanlık öğrenimi gördü. Yurda dönünce 1964’e kadar işyeri hekimlikleri yaptı. 1964’de SSK Ankara Ulus Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladı. 1972’de İSGÜM ile SSK arasında başlatılan “SSK Sağlık Hizmetlerinin İş Hekimliği Katkısı ile Geliştirilmesi” projesinde proje koordinatörü olarak görev aldı. Bu bağlamda meslek hastalıkları için hastanede ayrılan 10-15 yataklı bölümde çalıştı. Türkiye’de sanılanın çok üstünde meslek hastalığı olduğunu kanıtlayan kesin tanılar bu bölümde kondu. 1973’de iş hekimliği ve meslek hastalıkları konularında incelemeler yapmak için dört aylığına Almanya, Finlandiya ve İtalya’ya gönderildi. Ankara’da kurulması için uğraş verdiği Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin Başhekimliğine 1977’de atandı. 1978-1980’de yaptığı SSK Genel Müdür Yardımcılığı görevi sırasında iş hekimliğinin geliştirilmesi, Meslek Hastalıkları Hastanelerinin açılması, tam gün yasasının çıkartılması, SSK’ya ilaç fabrikası alınması, SSK’da özel dal kliniklerinin kurulması, SSK eğitim hastanelerinin çoğaltılması, hizmetin niteliğinin yükseltilmesi için çalıştı. 1980’de isteği ile emekli oldu.
1984’de İş ve Meslek Hastalıkları yan dal uzmanlık belgesi verildi. 1988-1993 arasında Türk Tabipleri Birliği’nin işyeri hekimleri için düzenlediği sertifika kurslarında öğretici olarak çalıştı. Ayrıca Birliğin Yüksek Onur Kurulu üyeliğini yaptı (1984-1993).
SSK kongrelerindeki tebliğler ve tıbbi yazıların dışında “İş Hekimliği Yönünden El Fonksiyonunu Bozan İç Hastalıkları (1971)”, “Meslek Hastalıkları Kılavuzu” (1992) başlıklı derleme kitapları vardır. Dış ülkelerdeki incelemeleri “Finlandiya, Almanya ve İtalya’daki İncelemelerin Raporları ve İş Sağlığı Geliştirme Tasarısı” başlığı ile yayınlanmıştır (1972).
Mesleki uğraşları dışında eğitim ve köy enstitüleri konularında da çalışmalar yapan Dr. Tonguç’un bu alanda da birçok yazısı ve kitapları vardır.