DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Somalı kadınlar Türkiye'ye gıda malzemesi üretiyor

Soma’da 3’ü maden faciasında eşlerini kaybeden 11 kadınla kurulan Soma Emekçi Kadınlar İktisadi İşletmesi’nin cirosu 2,5 yılda 200 bin lirayı buldu. Yaptıkları ürünleri tüm Türkiye’ye satmaya başlayan Somalı kadınlar, cironun yüzde 10’unu Somalı çocukların eğitimine destek için ayırıyor.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Somalı kadınlar Türkiye'ye gıda malzemesi üretiyor

Soma’da meydana gelen maden faciasının ardından faciada eşlerini yitiren ya da eşleri işsiz kalan Somalı kadınların kararan hayatı, Soma Alevi Kültür Derneği Başkanı Aysun Gökçe’nin projesi sayesinde aydınlandı. 
3’ü maden faciasında eşlerini kaybeden 11 kadına öncülük eden Gökçe, onları her zaman yaptıkları salça, erişte, konserve ve tarhana gibi ürünleri başkaları için de yapmaya ikna etti. İnönü Mahallesi’ndeki derneğin kapılarını kadınlara açan Gökçe, ilk etapta gerekli olan sermayeyi de verdi. Böylece 2014’ün kasım ayında Soma Emekçi Kadınlar İktisadi İşletmesi kuruldu. Kendilerini sosyal medya aracılığıyla tanıtan kadınlar, ürünlerini Soma Emekçi Kadınlar markasıyla satmaya başladı. Mülkiyeliler Birliği kermesler düzenleyerek Somalı kadınların ürünlerini satarken bazı büyük şirketler ise hediyelik olarak tarhana ve reçelleri almaya başladı. İzmir Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ve TUMOB’lu Kadınlar Birliği satışlarda yardımcı oluyor. Ankara, Başkent ve Boğaziçi Üniversiteleri de ürünlerin tanıtımı konusunda destek oluyor.  İşletmenin cirosu ilk yıl 20 bin tl oldu. 
“SOMA’DAN GAZİANTEP’E SALÇA, UŞAK’A TARHANA..”
Başlangıçta erişte, tarhana yaparken 5’er kiloluk unlarla küçük leğenlerde çalışan emekçi kadınlar, kazandıkça yeni makinelerin alınmasıyla bir saatte 100 kilogram hamur yapmaya başladı. Üretim kapasiteleri artınca, işyeri açma belgesi alıp ticaret odasına kayıt yaptırıldı. Gıda üretim belgesi ve hijyen belgeleri alındı. Böylece yıllık ciro 200 bin TL’ye ulaştı. Yılda 20 ton erişte ve 50 ton salça üretme kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Aysun Gökçe, “Bizler artık piyasada varız ve olmaya devam edeceğiz. Soma Emekçi Kadınlar, Gaziantep’e salça, Uşak’a tarhana gönderiyorsa bu başarı değilde nedir? Ayrıca yıllık ciromuzun yüzde 10’unu Soma’daki çocukların eğitimi için kullanıyoruz. Başlangıçta kendileri yardım bekleyen kadınlarımız, şimdi başkalarına yardım ediyor. Her yıl bir okul belirleyip çocukların mont, bot, atkı, bere gibi ihtiyaçlarını alıyoruz. Mücadelemiz herkese örnek olsun diye konuştu. 

YORUM YAP