“Telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olabilir”
Soma’da geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın 57 metrekarelik arsası ile ilgili olarak Soma Belediyesi’ne açtığı dava Soma’yı kilitledi. Zeki Şahin’i haklı bulan Manisa 2. İdare Mahmemesi Soma’daki revizyon imar planını iptal etti. Mahkeme kararının ibrazı itibariyle Soma’da yeni ruhsat verilmesi durduruldu. Hızlı bir yapılaşma içersinde olan Soma’da bu karar ilçeyi alt üst etti. Yeni ev alan ve yapan vatandaşlar ruhsatlarını alamadığı için mağdur durumda, mütahitler ise inşaatların durması nedeniyle deyim yerindeyse adeta diken üzerinde beklemede. Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene iptal kararının ardından ilk defa açıklama yaptı. Ergene, hızlı bir yapılaşma içersinde olan Soma’da bu kararın çok büyük mağduriyetlere yol açtığını belirterek, “Malesef 57 metrekarelik bir kadastro artığı parsel nedeniyle bugün revizyon imar planımız mahkeme kararıyla iptal edilmiş durumdadır. Biz genelin menfaatine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Çok aşırı bir sonuç doğurduğunu düşünüyoruz. Telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Başkan Ergene açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Geçtiğimiz günlerde Zeki Şahin isimli bir hemşerimizin belediyemiz aleyhine açtığı davada Manisa 2. İdare Mahkemesi bir karar verdi ve kararı tebliğ etti. Kararda vatandaşın şikayet konusu olan hususla ilgili olarak mahkemenin belediyenin yaptığı uygulamanın iptaline karar verdiğini ve bunun devamında da Soma revizyon imar planınında iptaline karar verdiğini anlıyoruz. İdare mahkemesi kararları bağlayıcı olduğundan temyiz etmemize rağmen uygulamaya geçmek zorunda kalıyoruz. Gerekli girişimlere başlanmış bulunmaktayız. Mahkeme kararının uygulanmaması cezai sorumluluklara neden olabilir. Dolayısıyla uygulamama gibi bir durumumuz yok.
Vatandaşın mahkemeye taşısığı Gama Lojmanlarının hemen arkasındaki parselin önceden beri gelen bir yapılaşma sorunu vardır. Bu sorunlar adanın önünü kapatan artık parsellerden kaynaklanmaktadır. 2012 yılında bir vatandaşın talebiyle belediye meclisi gündemine alındı. İmar komisyonu konuyu inceledi mecliste bu raporu oy birliğiyle kabul etti. Bu şekilde biz bu adada artık parseli yolda bırakacak şekilde imar uygulamasını başlatmış olduk.
1985 yılı imar planına kadar arşivimizden belgeleri çıkardık. Bu imar planında da bu adada yapılaşma sorunları olduğunu gördük. Bu sorunları gidermek için 2003 imar planında CHP’li belediye başkanının görev döneminde bu imar hattının 2 artık parseli yolda bırakacak şekilde geriye çekildiğini gördük. Fakat dava konusu olan 57 metrekarelik 3. artık parsel yine imar adasının içinde bırakıldığını ölü tutulmasına karar verildiğini gördük. Yani eğer 2 ve 3 imar planı hazırlanırken iki artık parsel dışarda bırakıldı 3.sü de dışarda bırakılmış olsaydı yürürlükte olan imar o olsaydı bu adada hiçbir sıkıntı yoktu bütün parseller ruhsatlarını alırdı. Burada belediye meclisimiz şehrimizin imarı için insiyatif almış ve bir yöntem uygulamıştır. Bu yöntem menfaati zarar gördüğünü düşündüğü bir vatandaşımız tarafından da yargıya taşınmış ve süreç neticesinde olay bu noktalara gelmiştir.
Malesef 57 metrekarelik bir kadastro artığı parsel nedeniyle bugün revizyon imar planımız mahkeme kararıyla iptal edilmiş durumdadır. Kararı ilk elimize aldığımızda konunun sadece şikayet eden bir vatandaşla onun yan parseli arasındaki konu olduğunu düşünüyorduk. Yaptığımız istişareler neticesinde bunun bir genel iptal olduğunu ve tekrar revizyon imar planı hazırlanıp yürürlüğe girinceye kadar imar uygulamalarının belediye tarafından durdurulması gerektiği sonucuna vardık. Bu bizim için önemli bir sorun. Şehrimizde inşaat sektörü oldukça
canlı ve birçok vatandaş ve hemşerimiz bu sektörden geçimizini sağlıyor. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız da ihtiyacını bu sektör sayesinde karşılıyor. Bu sorunun bir an evvel ortadan kaldırılabilmesi için araştırmaya başladık. Çeşitli çözüm yolları karşımıza geldi. En kolay yolu böyle bir sonucu arzu etmediğini tarafımıza da ileten Zeki Şahin’in bu davadan feragat etmesi. En kısa ve kestirme çözüm bu. Onun mağduriyetinin başka yollardan karşılanması mümkün olduğuna inanıyoruz. Diğer yöntem 2. İdare Mahkemesi kararına ilişkin İzmir Bölge İdare Mahkemesine iptal başvurusunu yaptık. Hukuk İşlerine destek olması nedeniyle tecrübeli bir başka avukatlık hizmet alımı yapıyoruz. Bu karar durdurulursa yine herşey normale dönecek. Her yolu deniyoruz. Planın yeniden yürürlüğe girmesi için önce büyükşehir belediyesi sonra da Soma Belediyesinde kararlar alınması lazım. Sorunun en kısa sürede çözülmesi hepimizin ortak arzusudur.
Burada belediye meclisimiz yetkisini kullanmıştır. Biz her zaman Soma’daki sorunların çözümü için sorumluluk almışızdır. Hiçbir zaman topu taca atmadık. Her zaman insiyatif aldık. Hızlı bir şekilde bu işlemleri yürüterek Somamızın imarına katkıda bulunmak için çalıştık. Bu işlemleri yaparken de kimseyi kayırmadık. Her zaman kamu ve devletimizin menfaatini göz önüne aldık. Fedakarlık yapmak gerekiyorsa bu fedakarlığı belediyenin yapmasından yana olduk. Buradada 57 metrekalik parselden ötürü bütün bir adadaki parselleri birbirine ortak etmek yerine belediye bütçesinden kamulaştırma parası ödeyerek vatandaşın mağduriyetini böyle gidermeyi uygun bulduk. Ancak mahkemeler bizimle aynı fikirde olmadığından aleyhimize bir karar verilmiş oldu. Mahkemenin sürecini de izledik. İşlem sırasında bir hata da göremedik. İnşallah kısa sürece herkesin menfaatine olan bir çözüm buluruz. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Mahkeme kararlarına da saygılıyız. Ama mahkeme kararına saygı duymamız mahkemelerin aldığı her kararı kabul etmemiz anlamına da gelmez. Biz genelin menfaatine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Çok aşırı bir sonuç doğurduğunu düşünüyoruz. Telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olabileceğini düşünüyoruz. İnşallah bir üst mahkemede bu karar bozulur şehrimizin gündeminden de bu mesele kalkar.” dedi.
“Pis koku arıyorsa dönsün arkasına baksın”
Basın açıklamasında eleştirilere de sert yanıt veren Belediye Başkanı Hasan Ergene önceki dönem belediye başkanı Önder Adar’a da sert sözlerle yüklendi. Ergene açıklamasında, “2003 imar planının neresini anlatayım. 13 Senedir düzeltiyoruz yine bitiremedik. 2003 yılında imar planı yapıyorsun Soma’da çevreyolunu planlamamışsın. Nereden geçeceği belli değil. Otobüs terminali yok. 25 metre cadde yapıyorsun Turgut Özel Caddesi’ni. Gaziosmanpaşa caddesinin 5 metre üzerinde bırakıyorsun. Bunlar sadece birkaç mevzu. Bunlara dikkat etmedin de nelerle uğraştın 2003 imar planında. Tavşanlı Caddesi’nin sol tarafından çok güzel bir yeşil alan vardı. Bu yeşil alan imara açıldı. Bu olayda Soma Belediyesi ona torpil yaptı dediği mütahit o parselin üzerine 2 blok apartman yaptı. Burada bizim imara açtığımız yeşil alan mı var. Belediyenin malını mı verdik yapılaşmamı yaptık. Eskiden Ahmet Dikmen’in inşaat malzemelerini sattığı arazisi vardı. 1985 imar planını açın bakın, orası çok büyük bir spor alanı görünüyor. Üzerine stadyum bile yaparsınız. Peki bugün ne var orada Balıkesirliler Derneği parkı uzunlamasına hemen yanında çok sayıda blok apartman var. Bunların hepsi 2003 imar planında yapıldı. Şimdi eski belediye başkanımız sosyal medyadan bana sallıyor. Belediyeden imardan pis kokular geliyormuş. Pis koku arıyorsa dönsün arkasına kendi dönemine baksın. Oradan gelen pis kokuları Somalılar hala unutmadı. 1985 ile 2003 imar planı paftaları elimizde. Hadi bakalım karşılaştıralım kimin döneminde yeşil alanlar imara açılmış kimin döneminde rantlar sağlanmış bunların hepsini birbir ortaya dökeriz. Ama bunun bedelini 2004 seçimlerinde kendisi ödedi. Onun için kim ne hata yapıyorsa vakti zamanı gelinde bedelini öder bu millette bunları unutmaz.” ifadelerini kullandı.