DOLAR32,3245% 0.21
EURO35,1555% 0.02
STERLIN41,0370% 0.02
FRANG35,7849% 0.18
ALTIN2.300,19% 0,99
BITCOIN2.288.589-0.332

SOMA'DA ACILARLA ARTAN EĞİTİM BAŞARISI

Soma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 2015 ve 2016’da il genelinde birinci olduklarını anımsatarak, bazı acıların, üzüntülerin çalışma azmini artırdığını söyledi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SOMA'DA ACILARLA ARTAN EĞİTİM BAŞARISI

Soma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 2015 ve 2016’da il genelinde birinci olduklarını anımsatarak, bazı acıların, üzüntülerin çalışma azmini artırdığını söyledi.

Dikici, 2 yıl önce yaşanan faciada 301 madencinin yaşamını yitirdiğini ve 452 çocuğun yetim kaldığını hatırlattı.
Soma’daki okullarda 6-18 yaş grubunda 132 şehit madenci çocuğu öğrencinin bulunduğunu, bunların 116’sının temel eğitimde olduğunu dile getiren  Mustafa Dikici, psikososyal müdahale ekipleriyle zor süreçlerinde çocukların ve ailelerin yanında olmaya çalıştıklarını kaydetti.
Babalarını madende kaybeden çocukların ilk etapta şok yaşadığını söyleyen Dikici, şöyle konuştu: “Bu ağır bir travmaydı. Özellikle küçük çocuklar pek anlayamadı. Anlamaya başladığında psikososyal ekiplerin rehberliği büyük önem kazandı. Nasıl müdahale ederseniz edin, babanın yerini tutamaz ama babanın geri getirilemeyeceğini bilerek olayın en hafif düzeyde atlatılmasını amaçladık.”
YGS’DE BÜYÜK BAŞARI
Devlet kurumları, psikososyal müdahale ekipleri, öğretmenler ve hayırseverlerin iş birliğiyle süreci iyi yönettiklerini anlatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Dikici, öğrencilerin akademik başarısında düşüş olmadığını belirtti.
Somalı çocuklardan başarılı olmalarını da beklediklerini vurgulayan  Mustafa Dikici, “Biz zaten İlçe Milli Eğitim olarak başarılıyız. 2015 ve 2016’da 17 ilçe arasında il birincisiyiz. Bu çocuklarımızdan niye başarı bekliyoruz, çünkü bazı acılar, üzüntüler çalışma azmini perçinliyor, artırıyor.” diye konuştu.
DAHA GÜZEL BİR GELECEK
Dikici, devletin hizmeti, hayırseverlerin teveccühü, ekonomik desteklerin ve daha iyi bir gelecek hayalinin öğrencilerin başarısında etkili olabileceğini vurguladı.
Mustafa Dikici,  Manisa’daki 5 fen lisesinden birinin  Soma’da bulunmasının da akademik başarıda etkili olabileceğine işaret ederek, “Başarılı olan öğrencilerimiz sadece maden faciasında şehit olanların yetimleri değil, genel olarak öğrencilerimiz okuyarak daha güzel yerlere gelmek istiyor. Kazanın psikolojik etkisinin olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
YGS’lerdeki il birinciliğini “ilçelerdeki liselerde sınav puanı ortalaması” ile elde ettiklerine değinen Dikici, 2015 yılındaki Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) 2 öğrencinin  Türkiye genelinde ilk bin içinde yer aldığını söyledi.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı ( TEOG) sonuçlarına göre de  Manisa’da en başarılı ilk 5 ilçe arasında bulunduklarını ifade eden  Mustafa Dikici, tüm sınav sonuçlarının 2014 yılı öncesine göre daha yüksek olduğunu anlattı.
Travma ve psikososyal ekiplerin müdahalesinin ardından çocukların geleceğe ilişkin planlarını anlatmaya başladığını söyleyen Dikici, burada da maden faciasının etkilerinin net olarak görüldüğünü dile getirdi.
Mustafa Dikici, şöyle konuştu: “Yakınlarını kaybeden bazı Somalı çocuklar, madendeki kazaların önlenmesi açısından maden mühendisi ya da iş güvenliği uzmanı olarak madenlere inmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Babalarını kaybeden bazı çocuklarla görüşmemizin satır aralarından anlıyoruz ki acı nedeniyle madene bağlanmışlar. Bilinçaltlarında yatan ‘madenler güvenli olsaydı babamı kaybetmeyebilir miydim’ sorusu olabilir. Kömür ve maden ocakları ister istemez akıllarında var. ‘Maden ocaklarının daha güvenli olabilmesi adına ne yapabilirim’ tahayyülü az da olsa var. O acıları yaşamaları bu meslekleri icralarında daha titiz olmalarını sağlayabilir. Düşünün ki trafik kazasında bir yakınınızı kaybediyorsanız, trafik güvenliği konusunda bir göreve gelirseniz daha hassas olursunuz.”
Dikici, çocukların ücretsiz kurslarla ve eğitici faaliyetlerle meşgul olmasını sağladıklarını ve olumsuz düşüncelerden, davranışlardan uzak tutmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

YORUM YAP