DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SOMA FACİASINDAN YARALI KURTULAN İŞÇİLER…

Türk Toraks Derneği Soma’daki maden faciasından yaralı işçiler üzerinde yaptıkları sağlık tarasında önemli bulgulara rastladıklarını açıkladı.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
SOMA FACİASINDAN YARALI KURTULAN İŞÇİLER…

Türk  Toraks Derneği Soma’daki maden faciasından yaralı işçiler üzerinde yaptıkları sağlık tarasında önemli bulgulara rastladıklarını açıkladı.

Türk  Toraks Derneği Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu adına açıklama yapan Prof. Dr. Peri Arbak,  Soma’da 13 Mayıs 2014’te gerçekleşen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan toplu karbon monoksit zehirlenmesi faciası sonrasında bölgede bir araştırma yaptıklarını söyledi.
Araştırma hakkında bilgi veren göğüs hastalıkları uzmanlarınca işyeri hekimlerini, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını, işçileri, sendikaları kapsayan eğitim toplantıları yaptıklarını belirten Arbak,  Manisa,  Zonguldak ve  Muğla’da gerçekleştirilen eğitimlerde, madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği, maskelerin güvenliği, toplu zehirlenmelerin özellikleri ve korunmak için yapılması gerekenlerin tespit edildiğini anlattı.
Arbak,  Soma’da kazadan kurtulan işçilerin ilk gece hastane başvuruları sırasında sağlık verilerinin ve bir yıl sonraki sağlık durumlarının değerlendirmesi için 2015’in mayıs ayında 4 kişilik ekiple Soma Devlet Hastanesinde saha çalışaması yapıldığını aktardı.
TOZLU AKCİĞER HASTALIĞI
Çalışma sonuçları hakkında bilgi veren Arbak, şöyle dedi: “Soma faciasından kurtulan ve  Soma Devlet Hastanesi’ne başvuran 90 işçinin sağlık kayıtları incelendiğinde, kaza alanından hastaneye başvuru süresi uzadıkça karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı morarma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, çarpıntı, bulantı, görme bozukluğu, nefes darlığı belirtilerinin anlamlı oranda arttığı gözlendi. Benzer şekilde hastaneye geç ulaşanların beyaz kan hücrelerinde, üre ve karaciğer enzimlerinde artış olduğu gözlendi. Yorumumuz;, maden ocaklarında işçileri gaz zehirlenmesinden koruyacak önlemlerin alınmadığı, uygun maskelerin, kullanılmadığı ve kurtarma işlemlerinde organizasyon bozukluğuna bağlı olarak gecikme olduğu yönündeydi. Bir yıl sonunda  Soma Devlet Hastanesine gelen ve kazadan kurtulmuş 39 gönüllü işçi üstünde yapılan çalışmada, işçilerin yarısına yakın bir oranında solunumsal semptomlar mevcuttu ve yaklaşık üçte birinde tozlu akciğer ile uyumlu radyolojik bulgular izlendi. İleri tetkik için çağrılan ve akciğer tomografisi çekilen 8 işçinin 2’sinde akciğerle ilgili 2 farklı hastalık (sarkoidoz ve amfizem), diğer 6’sında tozlu akciğeri düşündüren görünüm çıktı.”

YORUM YAP