DOLAR32,3326% 0.25
EURO35,0475% -0.23
STERLIN40,8512% -0.4
FRANG35,6975% -0.04
ALTIN2.285,03% 0,33
BITCOIN2.292.3061.136

Soma Davasında Ek Bilirkişi Raporu Tamamlanmadı

MANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma Davası’nın 21 Kasım’da yeniden başlayacağını belirterek, mahkeme tarafından istenen ek bilirkişi raporunun henüz hazırlanmadığını açıkladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Soma Davasında Ek Bilirkişi Raporu Tamamlanmadı

Arslan, raporun pazartesi gününe kadar çıkması halinde, mahkemenin karar aşamasına geleceğini söyledi.
Manisa’da Soma maden faciasının ceza davasının 12’nci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 38 gün aradan sonra 21 Kasım Pazartesi günü yeniden başlayacak. 6’sı tutuklu toplam 46 sanıklı davanın son duruşmasında, bilirkişi raporunu hazırlayan heyetten ek bilirkişi raporu hazırlanması istenmişti. 21 Kasım Pazartesi günü yeniden başlayacak olan dava hakkında bilgi veren Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, istenen ek bilirkişi raporunun henüz hazırlanmadığını açıkladı.
Arslan, “Şimdilik raporun gelmediğini biliyoruz. Pazartesiye kadar rapor gelirse taraflara sunulacak. Değerlendirmede bulunulacak. Eğer rapora itiraz olursa mahkeme itirazlar konusunda karar verecek. İtirazları reddedip bilirkişi raporunu kabul ederse bir sonraki duruşmada mahkemenin karar aşamasına geleceğini düşünüyoruz. Rapor kısmı sona erdikten sonraki süreçte müdahil tarafın beyanlarını ve sanık vekillerin savunmasını aldıktan sonra mahkeme karar aşamasına gelecek” dedi.
Siirt’in Şirvan ilçesinde yaşanan maden kazasını hatırlatan Arslan, Soma’daki faillerin ve sorumluluğu olanların en ağır cezalarla cezalandırılması halinde faciaların önlenebileceğini dile getirdi. Cezaların ocakları işleten, onları denetleyen kamu kurumlarını uyarıcı nitelikte olmasını talep ettiklerini söyleyen Ali Arslan, “Manisa İdare Mahkemesi’nde verilen kararda Enerji Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu faciada kusurlu bulunmuştu. Soma İş Mahkemesi’nde alınmış olan raporlarda Türkiye kömür işletmeleri de sorumlu bulunmuştu. Yani devletin kurumlarının facianın gerçekleşmesinde sorumluluğu var. Üzerlerine düşeni tam olarak yapmadıkları ortaya konulmuş durumda. Önümüzdeki süreçte hem özel şirketlerin hem devletin ilgili kurumların gerekli özeni göstererek faciaların ülkemizde gerçekleşmemesini arzuluyoruz” diye konuştu.
Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın bilirkişi heyetinin olayın yaşandığı yere inmeden bilirkişi raporlarının hazırladığı iddialarıyla ilgili konuşan Arslan, “2016 Şubat ayı içinde madende yerinde keşif yapıldı. Ben de bilirkişilerle birlikte ölümlerin meydana geldiği yerlere ulaştık. Ocakta keşif yapılmaması söz konusu değil. Bizzat yangının olduğu, patlamanın olduğu yerdeki deliller incelenerek raporlar düzenlenmiştir. Sanıklar itirazda bulunacaktır ama bu itirazlar yersizdir” dedi.

YORUM YAP