DOLAR32,3332% 0.24
EURO35,0919% -0.13
STERLIN40,9232% -0.23
FRANG35,7155% 0
ALTIN2.301,21% 1,04
BITCOIN2.281.7490.271

Soma Davası yine ertelendi..

Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davada, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Soma Davası yine ertelendi..

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu yargılanan  Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü  Ramazan Doğru, İşletme Müdürü  Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet  Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları katıldı.
Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alındı.
Sanık Can Gürkan, bir önceki oturumda savcı Şükrü Akyıl’ın verdiği mütalaayı desteklediklerini, “faciadaki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması etkisinin ortaya çıkması için  Manisa’da yürütülen ve gizlilik kararı bulunan bir soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesi” talebinin doğru bir düşünce olduğunu belirtti.
Müdahil avukatların davada görevli cumhuriyet savcısına esas hakkındaki mütalaayı verdirerek, maden faciası davasını bir an önce bitirme gayetinde olduğunu ifade eden Gürkan, bu şekilde maddi gerçek ortaya çıkmadan sona erecek bir davanın Yargıtaydan döneceğini iddia etti.
Madende 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın nedeni olan maddi gerçeğin ortaya çıkması için hazırlanan raporların doğru sonuç vermediğini savunan Gürkan, raporda kazanın oluş şekliyle ilgili belirtilen görüşlerin çeliştiğini öne sürdü.
Gürkan, tahliyesini ve yeni bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasını talep etti.
Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin de olayın sabotaj olma ihtimalinin bulunduğunu, bunun için  Manisa’da süren ve gizlilik kararı olan bir soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini ifade edince, salonda gerginlik yaşandı.
Bazı mağdur yakınları ve müdahil avukatlar, Çekin’in konuşması sırasında salondan çıktı.
SABOTAJ DEĞERLENDİRME DIŞI
Sanık avukatlarından İhsan Sartık ise mahkeme heyetinin bu yargılama sonucunda maddi gerçeğe ulaşamayacağına inandığını söyledi. Davanın 64 oturumunda hiçbir mesafe alınamadığını savunan Sartık, yeni bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasını,  Manisa’daki soruşturmanın beklenmesini ve müvekkilinin tahliyesini talep etti.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, oturuma verdiği bir saatlik aranın ardından ara kararı açıkladı.
Yeni bir heyetin bilirkişi raporu hazırlaması, sabotaj ihtimaline karşı  Manisa’daki gizlilik kararı olan soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesi talebinin reddedildiğini belirten Ballı, faciaya ilişkin bugüne kadar bilirkişi raporlarında,  Sosyal Güvenlik Kurumu İnceleme ve TBMM Araştırma Komisyonu raporlarında sabotaja yönelik bir ifade olmadığını, sabotaj olasılığına karşı mahkemeye ulaşan delil bulunmadığını, bu ihtimalin değerlendirme dışı tutulduğunu ifade etti.
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, davada görevli cumhuriyet savcısının bir sonraki oturuma kadar esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için süre verdi.
Duruşma 11 Temmuz’a ertelendi.

YORUM YAP