DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

DARÜŞŞAFAKA; SOMALI ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Türkiye’de 153 yıldır eğitimde fırsat eşitliğinin sembolü olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, eğitim kurumlarına giriş sınavlarıyla ilgili Soma Öğretmenevi’nde sınav tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanımız Hasan Ergene ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici de katıldı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
DARÜŞŞAFAKA; SOMALI ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

İlk günden bu yana ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ misyonuyla binlerce çocuğun hayatını değiştiren Darüşşafaka, kuruluşunun 153’üncü yılında yeni öğrencilere kapılarını açmak için giriş sınavı hakkında bilgi verdiği sınav tanıtım toplantısını Soma’da gerçekleştirdi.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları temsilcileri, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetimi, veliler ve mezunların katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, Darüşşafaka’nın 153 yıllık bitmeyen hikâyesi anlatıldı ve öğrencilere sunulan imkânlar hakkında öğretmenlerle velilere bilgi verildi. Ayrıca eğitimde fırsat eşitliği sunmayı amaçlayan, yetenek ölçümüne dayalı sınav sistemi öğretmenlerle paylaşıldı. Darüşşafaka’nın öğrencilerine sunduğu sosyal imkânlar, spor ve kültür faaliyetleri de toplantının konu başlıkları arasında yer aldı.

Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara tam burslu ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2016 giriş sınavı, 29 Mayıs 2016 Pazar günü saat 10.00’da Türkiye’nin 21 ilinde düzenlenecek.

Darüşşafaka’da okuyan 5 Manisalı öğrenci var!

Darüşşafaka’da eğitim gören Esra; ‘‘Darüşşafaka’ya geldiğimde çok büyük bir okulla karşılaştım ve “Ben burada okuyacağım!” dedim. Burada derse giren öğretmenlerimiz ve bunların dışında ciciannelerimiz ve etüt öğretmenlerimiz var. Burası gerçekten çok güzel, insan buraya çok kolay alışıyor. Bazen keşke diğer annesi ya da babası olmayanlar da buraya gelebilse diyorum.’ diyor.

Sayılarla Darüşşafaka Eğitim Kurumları

Bugün Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda Türkiye’nin 70 ilinden sınavla seçilmiş 972 babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Yaklaşık yüz yıl boyunca sadece erkek çocuklarını kabul eden, kapılarını 1971’de kız öğrencilere de açan Darüşşafaka’daki bugün toplam kız öğrenci sayısı 436, erkek öğrenci sayısı ise 536… Öğrencilerin yüzde 51’i İstanbul dışından, yüzde 49’u ise İstanbul’dan geliyor.

Darüşşafaka’nın başarılı öğrencileri…

Darüşşafaka Lisesi 12. sınıf öğrencisi Nuriye, geçtiğimiz yıllarda NASA’nın düzenlediği bilimsel makale yarışması CASSINI – Scientist for a day Essay Contest (Bir Günlük Bilim Adamı Makale Yarışması) Türkiye Finalleri’ni kazanarak, Türkiye’yi temsilen NASA’nın web sayfasında yayınlanmak üzere seçilen beş makaleden birinin sahibi… Resim yapan ve şiir atölyesinde görev alan Nuriye, bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyor. NASA’nın yarışmasına fen bilgisi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle katılan Nuriye, “Astronomiye çok meraklıyım. Planetaryum ve gözlemevini çok sık kullanırım. Tüm gökyüzü olaylarını izlemeye çalışıyorum” diyor.

Bu yıl 11. sınıfta olan 16 yaşındaki Hacı Ömer, 9 yıldır Darüşşafaka’da… Hacı, okuluna öyle çok alışmış ki ayrılmayı düşünemediğini söylüyor: “Buraya o kadar çok bağlandım ki… Çok seviyorum. Mezun olunca ne yapacağım, nasıl ayrılacağım, onu düşünüyorum. Evden daha yakın hissediyorum hatta. Ailem gibi geliyor arkadaşlarım.” Kayserili 5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Hacı 2013’te The Mathematical Association of America (MAA) tarafından düzenlenen ve dünya çapında 150.000’den fazla öğrencinin katıldığı American Mathematics Contest 8 adlı matematik yarışmasında, tüm katılımcılar arasında %5’lik dilime girerek şeref listesinde yer aldı. Matematik ve fen alanlarına yatkın olmasının yanı sıra, tarih ve edebiyat gibi sözel dersleri de sevdiğini söylüyor.

Darüşşafaka Sınavı’nı 8.’likle kazanan Deniz; “Darüşşafaka’ya başladığımızda bizden bir spor dalını seçmemiz istendi. Okulun her yerinde dans posterleri asılıydı. İlgimi çekti ve katıldım. İlk olarak Dans Federasyonu’nun düzenlediği Marmara Bölgesi Kupa Yarışması’nda birinci olduk. Bu moralle yurt içinde yarışmalara başladık. Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir’de yarışmalara katıldık ve hep ilk üçte olduk. Yurt dışında Gürcistan ve Rusya’da yarıştık, Gürcistan’da da 3. olduk. Yaşımız tutmadığı için uluslararası yarışmalara katılamıyorduk, bu sene girebileceğiz. Böylelikle uluslararası kupaları da okulumuza kazandırabileceğiz” diyor.

Darüşşafakalı Defne, 2001 doğumlu… Darüşşafaka Sınavı’na 2010’da İstanbul’dan katıldı. Defne, özellikle resme olan yeteneğiyle dikkat çekiyor. Şimdiden kendine özgü bir tarzı var. Öyle ki 100’lerce resmin arasından Defne’nin resimleri ayırt ediliyor. Darüşşafaka da Defne’ye bu yeteneğini geliştirmesi için her olanağı sunuyor. İlk kişisel resim sergisini geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Beyoğlu Eller Sanat Galerisi’nde açan Defne, şimdi de ikinci sergisi için hazırlanıyor. Resmin yanı sıra piyano çalan ve basketbol oynayan Defne, yatılı okul olduğu için annesinin karşı çıkmasına rağmen Darüşşafaka Sınavı’na giriyor ve kazanıyor.

 

YORUM YAP