DOLAR32,3256% 0.22
EURO35,1131% -0.07
STERLIN41,0088% -0.03
FRANG35,8339% 0.34
ALTIN2.300,19% 0,99
BITCOIN2.305.5121.775

Büyükşehir'den Zeytinciye Destek

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, zeytin ve zeytin yağı üreticilerinin hasat aşamasında ürünlerinden en üst seviyede kaliteyi yakalamaları amacıyla çalışmalarına hız verdi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Büyükşehir'den Zeytinciye Destek

Büyükşehir’den Zeytinciye Destek

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, zeytin ve zeytin yağı üreticilerinin hasat aşamasında ürünlerinden en üst seviyede kaliteyi yakalamaları amacıyla çalışmalarına hız verdi.
Zeytin ve zeytinyağında en önemli kayıpların hasat aşamasında yaşanan hatalardan kaynaklandığından yola çıkan Manisa Büyükşehir Belediyesi, zeytin üreticilerine plastik kasa dağıtımı gerçekleştirecek. Konuyla ilgili bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Bircan Gençoğlu, “Zeytin hasadı, kaliteyi doğrudan etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Toplanan zeytinlerin uzun süre bekletilmesi, yaralı, bozuk ve kalite dışı zeytinlerin sağlam zeytinlerle aynı kaba konması, zeytin kaplarının çok fazla üst üste konması sonucu randıman ve kalite düşüklüğüne neden olunması, yağlık zeytinlerin çok fazla bekletilerek, yağ kalitesinin bozulması bu nedenlerin başında gelmekte. Kaliteli zeytinyağı üretimine etki eden faktörlerin etki derecelerine bakıldığında zeytinin olgunluk derecesinin yüzde 50, zeytin hasat tekniğinin yüzde 30, yağ çıkarma sisteminin yüzde 15 ve muhafaza şeklinin de yüzde 5 kaliteye etki etmekte olduğu bildirilmektedir” dedi.
“ÜRÜN KALİTESİNİ KORUMAK İÇİN HASSASİYET ŞART”
Hasat edilen zeytinlerin mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda, 25 santimetreyi geçmeyen tabakalar halinde, hava almaya imkan veren ve taneye zarar vermeyen, bozulmalarına neden olan kızışmaları önleyen kafesli ve delikli plastik kasalar içerisinde kullanılarak fabrikaya ulaştırılması ve bekletilmeden yağa işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Gençoğlu, “Özellikle, küfeler, jüt veya naylon çuvallar zeytin tanesini hırpalamakta, ezmekte ve mikrobiyal faaliyeti hızlandırmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenebilmesi ve hasat ve nakliye sırasında yaygın çuval kullanımına son verilerek plastik kasa kullanımının yaygınlaştırılması, alınması gereken önemli bir tedbir olarak düşülmektedir. Üretmek kadar ürettiğimiz ürünü kalite kayıplarına uğramadan pazara veya işleme tesisine ulaştırmakta önemli bir husustur. Ürün kalitesinin korunması hem ürünün daha iyi fiyattan pazarlanması imkanı vererek üreticiye gelir olarak yansıyacak, hem de milli ekonomimize ihracat imkanı artırarak katkı sağlayacaktır. Üreticilerimizin ürettikleri ürünleri daha özenli hasat ederek, uygun koşullarda depolayarak ve nakil ederek ürün kalitesini korumak için gerekli hassasiyeti göstereceğine olan inancımız tamdır” diye konuştu.
3 İLÇE PİLOT SEÇİLDİ
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak zeytin hasadında yaşanan kalite kayıp nedenlerinin başında gelen çuval kullanımının yerini kasa kullanımının alması ve kasa kullanımının yaygınlaştırılmasını temin etmek amacıyla bir proje hayata geçirildiğini belirten Bircan Gençoğlu, “İlimizin zeytin üretiminin yüzde 75’lik kısmının yapıldığı Saruhanlı, Kırkağaç ve Soma ilçelerimizde proje uygulanması planlanmaktadır. Kırsal Kalkınmanın temini, üreticilerimizin sosyo-ekonomik düzeylerinin iyileştirilmesi, gelir ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik projeler uygulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bu amaçlara ulaşmakta önemli bir unsur olan ürün değerinin korunması ve artırılması, kalite ve kantite kayıplarının önlenmesine yönelik çalışmalar da planlamaktadır” dedi.
BİN 225 ÜRETİCİYE KASA DAĞITILACAK
Proje sahası ilçelerde kendi imkanları ile kasa alımı yapamayan veya bu amaçla bütçe ayıramayan küçük ölçekli çiftçilerle projenin uygulanmaya başlayacağını kaydeden Gençoğlu, “Bu amaçla Saruhanlı, Kırkağaç ve Soma ilçelerimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 5-15 dekar arasında zeytinlik arazisi olup toplam arazi varlığı 25 dekarın altında olan küçük üreticilerimizden her birine 6 adet plastik zeytin kasası dağıtımı başvuru sırasına göre yapılacak. Zeytin kasası almak isteyen üreticiler ilçelerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon İşleri Müdürlüklerine ÇKS belgeleri ile başvuru yaparak kasalarını teslim alacaklar. 2016 yılı Ekim ayında üç ilçemizde, bin 225 çiftçimize, 7 bin 350 adet plastik ürün kasası dağıtımı yapılacak” diye konuştu.

YORUM YAP