DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

476. YILLIK GELENEK

Manisa’nın ve Türkiye’nin en önemli geleneklerinden olan ve UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali mesir karma töreniyle başladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
476. YILLIK GELENEK

Her yıl Cumhuriyet Meydanında yapılan çelenk sunma ve nevruz ateşinin yakılmasının ardından Sultan Cami Bimarhanesine kadar yapılan Nevruz-Mesir Kortej Yürüyüşü bu yıl yapılmadı.  
NEVRUZ BAYRAMI CUMHURİYET MEYDANINDA KUTLANDI 
Bu yıl 476. sı düzenlen festival kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde Nevruz kutlama programı düzenlendi.  Törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ,Kırgızistan heyeti, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.  Saygı duruşunun ardından protokol üyeleri yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı, örste demir dövdüler. 
BİRLİK BERABERLİK MESAJLARI VERİLDİ    
MHP İl Başkanı Tanju Balatlı ile AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç Nevruz ateşinden birlikte atlarken, CHP’li Özgür Özel ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik birbirlerinin boyanmış Nevruz yumurtalarını kırarak birlik ve beraberlik mesajı verdiler.  Manisa Orman İşletme Müdürlüğü, “Sizin de dikili bir ağacınızı olsun” sloganıyla meydanda vatandaşlara bin adet fidan dağıttı. Cumhuriyet meydanında başlayan tören Sultan parkında devam etti. Bu yıl ilk kez Manisa valiliğinden başlayıp Sultan camisinde biten kortej yürüyüşü yapılmadı.  Sultan parkında başlayan törende ilk olarak Manisa Mevlidhanlar Derneği üyeleri, Mesir İlahisini okudu. Karma töreninde Hafsa Sultanı Şehir Tiyatrosu oyuncularından Servet Şencel, Merkez Efendi’yi ise Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz canlandırdı.  
6 TON MESİR SAÇILACAK 
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 476. Uluslar arası Manisa Mesir Macunu Festivali karma töreninin birlik ve beraberlik içinde, bir bayram havasında geçmesini temenni etti. Tanık 24 Nisan Pazar günü Sultan Camii minarelerinde ve kubbelerinde 6 ton mesirin saçılacağını kaydetti. BAŞKANLAR NE DEDİ? 
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 476 yıldır devam eden böyle bir festivali bugün bir bayram havasında gerçekleştirdiklerini belirterek, bunu canlarını bu ülke için veda şehitlere borçlu olduklarını söyledi.  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, baharın gelişimin simgeleyen Nevruz Bayramı ile 476 yıldır devam eden Mesir Macunu karma törenini aynı anda yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.  FESTİVALDE SADECE EĞLENCE KISIMLARI YOK 
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 500 yıllık bir geleneğin sürdürülmesinin önemli olduğunu söyledi. Baharın müjdesini karma törenin in heyecanıyla yaşadıklarını ifade eden Vali Bektaş, “Mesir Festivalinde yaşanan terör olayları nedeniyle eğlence kısımları iptal edildi. Ancak geleneğin bütün unsurları devam edecek. Bu geleneği bir arada tutmaya devam edeceğiz. İnşallah ülkemiz içinde bulunduğu sıkıntılardan bir an önce kurtulur” diye konuştu. Konuşmaların ardından Manisa Müftüsü Sinan Cihan, Mesir duasını okudu. Duanın ardından protokol üyeleri Hafsa Sultan ve Merkez Efendi eşliğinde 41 çeşit baharatı kardı. 
24 NİSAN’DA SAÇILACAK     
500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma Turizm Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan 476. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak. 24 Nisan 2016 Pazar günü Sultan Camiinden tonlarca mesir halka saçılacak.   
MESİR FESTİVALİ  
Uygarlık beşiği Anadolu’nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa’da Mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir’in ortaya çıkışının tarihi bir öyküsü vardır. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafta Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kâğıtlara sardırılan macunun Sultan Cami’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Bu tarihten itibaren de Manisa’da Mesir Şenlikleri başlamıştır. 476 yıldır kutlanan bu gelenek UNESCO tarafından ‘Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor. 
MESİR MACUNUNUN FAYDALARI 
Mesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu’da yayıldı. Genel özellikleri, beden ve ruh sağlığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara,iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılması sayılabilir.  
41 ÇEŞİT BAHARAT 
Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörekotu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çamsakızı, mirsafi, meyanbalı, Şamlı şaşlı ve limon kabuğu bulunuyor.

 

YORUM YAP