Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cem Doğan önceki dönem oda yöneticilerini yaptıkları projeler ve kararlarıyla odayı zarara uğrattığını belirtti.
Soma Ticaret ve Sanayi Odası’nda Başkan Yardımcısı Yılmaz Analı, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Süer ve Abdullah Köroğlu ile birlikte açıklama yapan Cem Doğan, oda faaliyetlerini anlattı, kısa süre içersinde oda bütçesini yüzde 20 arttırdıklarına vurgu yaptı.
Öte yandan Bergama Caddesi üzerindeki Yel Değirmeni Projesi, eski balık hali tadilatı girişimi, oda çalışanını direkt işten atarak odanın
tazmnat ödetilmeye mahkum bırakılması gibi bariz hatalar yapıldığını belirten Doğan odanın yüzbinlerce lira zarara uğratıldığını kaydetti.
Odayı doğrudan ilgilendiren Soma Organize Sanayi Bölgesi’ne bu zamana kadar sadece 5 bin lira aktarıldığını belirten Doğan geçtiğimiz günlerde 40 bin liranın üzerinde kaynak aktardıklarını belirtti. Ayrıca önümüzdeki süreçte Soma Ticaret ve Sanayi Odası’na yakışır 4-5 katlı bir oda binası yapmayı planladıklarını vurguladı. Cem Doğan’ın açıklamaları sayfa 5’te
ÇEŞİTLİ FAALİYETLERLE ÜYELERE ULAŞTIK
Oda faaliyetleriyle ilgili konuşan Cem Doğan, “Odanın normal işleyişi dışında geçen yönetimden bize kalan projeler uygulamalar bunları irdeledik. Yaklaşık 6 ay içersinde bazı olaylarla ilgili tanımakla geçirdik. Fakat şunu çok net olarak gördük ki üyelerle olan ilişkiler zayıftı, bunlar tespit ettiklerimizdi üyelere sık ziyaretlere devam ettik. Yeni üyelerimizi ziyaret ettik. Oda ile olan bağlantıları net bir hale getirmeye çalıştık. Kurumsal eğitimler gerçekleştirdik. Mesleki yeterlilik belgeleri ile ilgili galericilerle bu belgelerin alımlarıyla sınavları gerçekleştirdik, yaklaşık 160 üyeye ulaştık, fuarlarımız devam ediyor. İstanbul fuarına yoğun katılım oldu. Önümüzdeki ay Antalya’da yapı fuarı olacak.
EĞİTİME KESİNTİSİZ DESTEK
Odanın normal faaliyetleriyle birlikte her yıl TOBB’un da desteklediği gıda eğitim desteklerini yaptık. 2 bine yakın gıda ihtiyaç sahiplerini hem de eğitimdeki öğrenci yardımlarını gerçekleştirdik. Daha önceki dönemde yönetimdeki arkadaşlar öğrenci burslarını 5 kişiye kadar düşürmüşler biz yeniden bu sayıyı 28 kişiye çıkardık. Üniversitede okuyan öğrencilere aylık 100 lira olmak kaydıyla 9 aylık eğştim boyunca yardımlar gerçekleştiriyoruz. Okulları bitene kadarda bu yardımlarımızı sabit hesaplarına geçiyoruz. Ancak başarı ortalamalarını da istiyoruz. Eğitim bizim için oldukça önemli.
ODA BÜTÇESİNİ YÜZDE 20 ARTTIRDIK
Odamızın bütçesi çok kısıtlı. Çevre ilçelerde odalardaki arkadaşlarımızla mali açıdan verileri değerlendirdik. Üye ve iş sayısıyla bizim oda paralelinde olan Salihli, Alaşehir, Söke’nin oda başkanlarıyla görüştüğümüzde onların rakamlarının bize göre çok yüksek olduğunu gördük. Mesela Soma’da senelerdir konuşulan Organize Sanayi Bölgesi var. Çalışmalarla birlikte bir yere kadar geldi. Bir Organize Sanayi için bile oda hiçbir kaynağı ayırmamış. Ayırabilme pozisyonu varmış ama ayırmamış. Yüzde 37’lik hissesi odanın ama sadece 2003 yılında giriş parası gibi 5 bin lira bir para ödenmiş başkada hiçbir şekilde para ödenmemiş. Diğer odalarda öyle bir durum varki bir nefes kredisi çıkıyor, Alaşehir diyor ki biz 1 milyon lira bankalara para aktardık, biz 150 bin lira aktaracaz diye akla karayı seçtik. Sonuçta bunu da yapmak zorundayız üyelerimiz kredi kullanma açısından önemli. Geçen dönemki yönetimin hazırladıı bütçenin şu anda yaklaşık yüzde 20 gibi üstüne çıkıyoruz. Bu oda içinde güzel birşey. OSB ile ilgili geçen gün Kaymakamlıkta bir toplantı oldu. 2019’un ortasında bir gerçekleşmeye doğru gidiyor. Altyapı ihalesine çıkılacak para hazır, o esnadada yatırımcılara davet gidecek. Bizde Organize Sanayiye kayıtsız kalmadık en son 43 bin liralık bir rakamı OSB için zorlanarak aktardık. Bu da oda tarihinde bir ilk oldu. Gönül isterki daha fazla olsun bana göre OSB bir şehir için en önemli öncelik olması gerekir.
KRİZ SOMA’YI DA ETKİLEDİ
Son günlerde ülkemizin yaşamış olduğu ekonomik girdaptan Soma’da ciddi oranda etkilendi. Eskisi gibi bu kısa sürede bitecek gibi değilde özel sektör krizi gibi göründüğü için biraz uzun süreceğe benziyor. Çünkü borcun yüzde 80-90’ı özel sektörün dövizin fırlamasıyla birlikte borç döndürme yetisi iyice düştü. Borçları döndürememesinden ötürü şirketler corcordatoya gidiyor. Şu anda geçen ay itibariyle Türkiye’de concardato başvurusu yapan şirketlerin sayısı 3 binin üzerindeydi. Soma’da şu ana kadar yok fakat birkaç tane olacak. Özellikle inşaat sektörüyle uğraşan firmalarımız şunu net gördüm ki yüzde 80’i krediyle bu işleri döndürmüşler. Bu kredilerde o dönemde faizi yüzde 16-17’den 38 lere kadar tırmandığı için döndürmekte zorlanıyorlar. Aralık sonunda malesefki bunun yansıması daha büyük olacak.
DEĞİRMEN PROJESİ İPTAL EDİLDİ
Yel Değirmeni projesi ile ilgili yaşanan sıkıntılardan bahseden Cem Doğan, “Önceki yönetim Soma Belediyesiyle imzaladığı bir protokolle orada bir kiralama yoluna gidilmiş. Burada yaklaşık olarak 1700 metrekarelik alan söz konusu. Belediye ile önceki yönetim protokol yaparken burayı çay bahçesi olarak tanımlıyorlar ve protokol imzalanıyor. Arkadan da burası için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’a gidiliyor. TOBB odalara hizmet binaları için oda bönyesindeki inşaat maliyetine katılıyorlar. TOBB’la yapılan anlaşmada buranın konferans salonu yapılacağına dair anlaşılıyor, belediyede ise çay bahçesi. 555 bin hibe protokolü imzalanıyor. Bunun yarısı kaba bittikten sonra TOBB’dan mimarların onayıyla en son bittikten sonrada yine incelenerek ödeniyor. Burada yapılan beynalar kesinlikle birbirini tutmayacaktı. Bizde TOBB Başkanı Rıfat Beyle görüşmemizde kendisine durumu izah ettik. Bizim bu parayı TOBB’dan almamız mümkün değil dedik. Daha sonra mimarlar gelerek değirmenin olduğu yeri incelediler. Buraya sadece 210 bin lira ödenek ayırabileceklerini belirttiler. Ama bittikten sonra gerçek ortaya çıktıktan sonra bir daha para veremeyiz dediler. TOBB ile yapılan protokolde bir de 5 sene boyunca Soma Ticaret ve Sanayi odasına para yardımında bulunulamaz, ibaresi eklenmiş. Bizde 215 bin lira için bu kadar koşturmayalım dyerek hibeyi istemediğimizi belirttik. Biz odamız tarafından yapılacak daha büyük projeyle ilgili sizlere gelmek istiyoruz diyerek projeyi iptal ettik.
YENİ ODA BİNASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Öte yandan Belediye ile görüşmelere başladık ve bu projeyi istemediğimizi belirterek işimiz çay bahçesi işletmek olmadığını belirttik. Belediye ile yapılan protokolde üçüncü bir kişiye devredilemez ibaresi de yer alıyordu. Buraya 310 bin lira gibi bir harcama yapılmış ya ödeyin sözleşmeyi feshedelim bu yeri bizden alın yada bizim oda binamız kısıtlı biz Soma’ya yakışır 4,5 katlı hizmet binası yaptırmak istiyoruz arsasını verin. Bu görüşmeler epey sürdü, önümüzdeki günlerde netleşecek. Çok güzel bir yer teklif edildi. Biz burayı değirmenin olduğu yer gibi kiralık değilde direk tapusunu istediğimizi belirttik.
BÖYLE BİR YÖNETİM ANLAYIŞI OLMAZ
Değirmen projesi için geçen yönetimdeki arkadaşlar 435 bin lira banka kredisi kullanmış. Takriben toplamda aylık 15 bin lira ödemesi var. Zaten kısıtlı bir bütçeniz var, burada 310 bin lira harcanmış daha 500 bin liraya yakın harcanması gerekiyor ki burası bişey olsun. Odanızda zaten bütçeniz yok üstüne 435 bin lira kredi çekmişsiniz. Ben gerçekten bunu anlayamadım. Alt alta yazdığınızda zaten böyle bir projeye girilemeyeceği ortada. Birde üstüne bu kredi çekilmiş. Balık halini restorasyonu için hiçbir fizibilite yapılmadan burası yapılır mantığıyla girilmiş anıtlar kuruluna 20 bin liralık teminat mektubu verilmiş. Daha sonra bakılıyor ki 400 bin 500 bin liraya mal olacak rakamlar çok yüksek. Biz bunu yapamayacağız bir kararla teminat mektubu yakılıyor.
ESKİ YÖNETİM ODAYI 130 BİN LİRA ZARARA UĞRATTI
En son olarakta odamızda eski çalışanlardan iki kişi işten çıkarılmış. Bu arkadaşlar senelerdir burada çalışan esnaflarla toplumla iyi ilişkiler kuran odayı da rahatlatan arkadaşlardı. O arkadaşardan biri bunu kabul etmeyip mahkemeye veriyor ve kazanıyor. Takriben 180 bin lira gibi rakamlar söz konusu. Bizim hesaplarımıza göre odamız 130 bin lira ekstra bir tazminat ödeyecek bu arkadaşımıza. Bu karar bize tebliğ edilecek. Biz bu konuyu avukatımızla görüştük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin hukuksal tarafına da bilgi verdik. Burada bir usul hatası varsa ki tazminat geliyorsa vardır. Biz bunu eski yönetime rücu edeceğiz. Sonuç itibarıyla burası benim şahsi işletmem değil. Burası Soma Ticaret ve Sanayi Odası. Burası normal tazminatı dışında böyle bir zarara uğratılmışsa hiç kimsse kusura bakmasın eğer bir usul hatası varsa kendilerine rücu edecek. Bu 130 bin lira burada 1300 üyenin parası. Birini çıkarmak istiyorsanız oturursunuz konuşursunuz biz seninle çalışmak istemiyoruz diyerek anlaşırsınız. Hukuksal tüm prosedürleri imzalarsınız parasını yatırırsınız biter. Ama ben onu çıkartırım tazminatımıda öderim derseniz bu duruma düşersiniz.
Bütün bunları alt alta topladığınız zaman nasıl olabilir anlam veremiyorsunuz. Geçenlerde çıkan af ile kendimizde çok koşturarak 200’ün üzerindeki kişiyi aftan yararlandırdık. Odanın vadeli yani taksitli pos makinası dahi yoktu.
Öte yandan üyelerimizin sorunlarıyla da ilgileniyoruz. İlk olarak Soma Kömürlerinden esnafın alacağı bu zaten kanayan bir yara. Bununla ilgili çalışma yapacağız. Dosyaları toplayarak vekiller ve bakanlıkla görüşeceğiz. Buradaki sanayi kuruluşlarının Somalı esnaftan mal alımında öncelik olmasına dair talepler geliyor. Firmaların taşeronlarıyla ilgili problemler var. Bu hep vardı zaten. Ana firmalar taşeronların arkasında durmadığı için sıkıntılar doğuyor. Mal verdiğiniz andan itibaren taşeron gittimi paranız gidiyor. Biz mal alımlarında daha hassaas olmalarını ve aşeronlarla ilgili irtibata geçilmesini isteyeceğiz. En azından taşeronlarla ilgili firmalardan referans talep edeceğiz.
ASKIDAKİ ÜYE SAYISI AZALDI
Biz odayı devraldığımızda 1120 tane olan faal üye sayımızı 1191’e çıkardık ve askıdaki 63 üyeyi de indirdik. Burada esnaflarla birebir ilişkiniz iyi olursa oturur kalkar, dert dinlerseniz irtibata geçerseniz en azından bir çayını bile içerseniz onlarda çok rahatlıkla odaya geliyorlar bir çayımızı içiyor harçlarını borçlarını ödeyerek odaya sahip çıkıyorlar.”