DOLAR32,3326% 0.25
EURO35,0475% -0.23
STERLIN40,8512% -0.4
FRANG35,6975% -0.04
ALTIN2.285,03% 0,33
BITCOIN2.292.3061.136

“Vatandaşın Borcu 806 Milyar Lira”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Vatandaşın Borcu 806 Milyar Lira”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yurttaşların bankalara olan borcunun bu yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında artarak 806 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Salgın nedeniyle gelir kaybına uğrayan, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının arttığını belirten Bekir Başevirgen, “Yurttaşın borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi.” Dedi.

Bu borcun 674,2 milyar lirasının tüketici kredilerinden, 132 milyar lirasının da kredi kartlarından kaynaklandığını belirten Başevirgen, “Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 2,6 milyar lira, kredi kartı borçları ise 2,3 milyar lira arttı.” Dedi.

“AKP Döneminde Yurttaş 576,5 Milyar Faiz Ödedi”

Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının da yılbaşından bu yana 215,8 milyar lira arttığını ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu dönemde tüketici kredileri 200 milyar lira artarken, kredi kartı borçlarındaki artış 16,1 milyar lira oldu. Böylece yurttaşların bankalara olan borcu, yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında büyüdü. Öte yandan yurttaşlar, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yılın ilk 8 ayında bankalara toplam 52,4 milyar lira faiz ödedi. Böylece yurttaşların bankalara AKP döneminde ödediği faiz toplam 576,7 milyar lirayı buldu.” İfadelerini kullandı.

“Sosyal Koruma Kalkanı Vatandaşa Kalkan Olamadı”

İktidarın pandemi sürecinde vatandaşlara sağlanan Sosyal Destek Programı, Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği, İşsizlik Ödeneği, Normalleşme Desteği gibi yardımların yaklaşık olarak 39 Milyar TL’ye ulaştığı ile övündüğünü söyleyen Bekir Başevirgen, “İktidar gerçek hayatta vatandaşın yaşadıklarından habersiz. İşçi, emekçi, emekli ve esnafın borç batağında olduğunu ve borcu borçla çevirmek zorunda kaldıklarının farkında değil. Bankalardan çekebilecekleri bütün kredileri kullanan, kredi kartlarının limitlerini dolduran vatandaşa artık devlet yerine eş, dost, akraba yardım ediyor. İktidarın övündüğü Sosyal Koruma Kalkanı, ne yazık ki açlık sınırının 3 bin TL’ye ulaştığı ülkemizde vatandaşına kalkan olamıyor. ” ifadelerini kullandı.

“Çözüm Sabır, Sebat, Dua”

İktidarın halkın içinde olduğu dev ekonomik krize karşı sabır, sebat ve duayı önerdiğini belirten Başevirgen, “Ekonomi yerlerde sürünüyor, TL tarihinin en dip seviyesinde, ithalat coşmuş, ihracat bitmiş. Tek adam iktidarı yurttaşını gözden çıkarmış, sadece kendi refah ve huzuru bozulmasın istiyor. Halk bu kadar borç batağında iken bir avuç yandaşı kayırmaya devam ediyor. Borç batağında olan ve borcu borçla çeviren vatandaşına ise sabır, sebat ve duayı tavsiye ediyor. “ dedi.

YORUM YAP