DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SOMA'NIN O KÖYÜNE TALİH KUŞU KONDU; KİLOSU TAM 1000 EURO

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa’nın Demirci ile Soma ilçesinde toplam 11 hektarlık zengin trüf ormanı tespit ettiklerini, işletmesini yöre halkına vererek ekonomiye katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SOMA'NIN O KÖYÜNE TALİH KUŞU KONDU; KİLOSU TAM 1000 EURO

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ‘Siyah Elmas’ olarak değerlendirdiği ve kilosu 1000 Euro’ya satılan trüf mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başlattığı çalışma kapsamında  Demirci ilçesinde 1,  Soma ilçesinde ise 10 hektarlık trüf ormanı tespit edildi.  İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal,  Manisa’da tespit edilen doğal trüf ormanlarının koruma altına alındığını anlatırken şöyle konuştu:

” Demirci ilçemizde 1 hektarlık alanda, daha çok  Soma İlçemizde Çerkez Hamidiye Mahallesi civarlarında ise bir kısmı mera, bir kısmı ormanlık alan olmak üzere yaklaşık 10 hektarlık alanda zengin trüf sahası tespit ettik. Önümüzdeki dönemde trüf ormanın daha da zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmamız olacak. Hem ülke hemde o bölgedeki yöre halkına ekonomik anlamda katkı sağlaması hususunda planlama çalışmaları yapılıyor.”

SOMA’NIN ‘YENİ KARA ELMASI’; TRÜF

Özellikle  Soma ilçesinde keşfedilen zengin trüf ormanının yöre halkının ekonomisine önemli katkı sağlayabileceğini dile getiren Bölge Müdürü Aybal, şöyle konuştu:

“Siyah elmas’ olarak nitelendirilen trüf mantarı  Soma ilçemize yeni bir boyut kazandırabilir. Şu anda bu alanın koruması tamamen  Manisa Orman İşletme Müdürlüğümüzde. Şimdi bu bölgemizde ne kadar trüf mantarı yetiştirilebilir, nasıl yaygınlaştırılabilir, işletmesi nasıl yapılabilir konularında gerekli çalışmaları başlattık. Önümüzdeki süreç içerisinde planlamamızı tamamladıktan sonra buranın işletmesini bölge halkımız içinde meraklı olanlara vereceğiz. Böylece hem kendi, hem ilçe hemde ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız.”

ARAŞTIRMA İÇİN KÖPEK KULLANILIYOR 

Bölge Müdürü Aybal ayrıca, trüf ormanının eko truzmine açık olan bölgelerde olduğunu da belirterek, “Trüf mantarı çok kolay bulunabilen bir mantar değildir. Çok ince araştırması vardır. Bunun için özel köpekler eğitilir. Yurt dışında bazı ülkelerde bunun eko turizmi yapılıyor. Meraklısı olan vatandaşlar özel eğitimli köpekleriyle türf mantarı bulmaya çıkıyor.  Soma ilçemizdeki alanda da böyle bir eko turizm yapabiliriz” diye konuştu.

Bölge Müdürü Aybal son olarak,  Manisa’daki başka ilçelerde trüf ormanı bulma çalışmalarının devam ettiğini çalışmalar neticesinde ortaya çıkacak trüf ormanlarının koruma altına alınacağını söyledi.

YORUM YAP