Baharın Gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı Soma Fatih Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen muhteşem programla kutlandı. Programa Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene’nin yanısıra siyasi parti başkanları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Emniyet Müdürü Mustafa Akol ve kamu kurum kuruluş amirlerinin yanısıra öğrenciler ve eğitimciler katıldı. Programda atlı sporcuların gösterileri ise adeta büyülerken protokol, ateşten atladı, dilek ağacına mendil asarak dilek diledi. Örs ile demir döverek yumurta kırma yarışması yaptı. Nevruz renkli görüntülere sahne oldu.
Okul Müdürü Murat Öztürk açılış konuşmasında, “Mevsimlik bayramlarımızdan birine ismini veren Nevruz sözcüğü, dilimize Farsçadan geçmiştir ve “yeni gün” anlamına gelmektedir. Nevruz, tabiatın kıştan kurtuluşunun, bolluk ve berekete kavuşmasının simgesi olması yanında, toplumların yaşamlarındaki hareketliliklerin, başlangıçların ve dönüm noktalarının da ifade edildiği bir gün olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda Nevruz, Orta Asya, İran ve Anadolu’da yaşayan pek çok halkın tarihte yılbaşı olarak kutladığı ve halen kutlamaya devam ettiği bir gündür.
Dünden bugüne taşıdığımız gelenek ve göreneklerimiz arasında önemli bir yere sahip olan Nevruz, Türk Dünyasında değişik adlarla eskiden beri kutlanan bir bayramdır. Türklerde Nevruz hakkındaki başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş/Ergenekon’dan çıkış günü olarak kabul edilmesidir. Nevruz bayramı, ayrıca tabiatın canlanmasını, yeniden dirilişini ifade etmektedir. 21 Mart yeni yılın, ilkbaharın, ilkyazın başlangıcıdır. İşte bu nedenlerle bugün Türklerde Nevruz, bir bahar bayramı niteliğinde kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Nevruz Bayramı, 2009 yılında Ülkemiz, Azerbaycan, İran, Hindistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan tarafından hazırlanan ortak dosyanın UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından kabul edilmesiyle “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi”ne kaydedilmiştir.
Türk kültürü hoşgörü, dayanışma, sevgi ve saygı gibi tüm insanlığın evrensel değerlerini bünyesinde barındıran bir kültürdür. Kültürümüz içerisinde bayramlar her türlü kırgınlığın, dargınlığın giderilerek birlik içerisinde sevgi ve coşkunun paylaşıldığı günler olarak değerlendirilir. Bu nedenlerle Nevruz Bayramı, ülkemizde bahar bayramıyla birlikte kardeşlik, barış, birlik ve beraberliğin coşkusu olarak da ifade edilmekte ve 1991 yılından bu yana 21 Mart tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Bizler bugün burada bu programı icra edecek iken geçmişte 15 Temmuz’da, Cizre’de, Nusaybin’de, Fırat Kalkanı’nda bugün ise Zeytin Dalı harekatında; bölgemize huzur ve barışı getirmek, kardeşi kardeş ile yeniden buluşturmak, mazlumlara ümit vermek, Nevruz’ larımızı daima var etmek için vatan ve millet uğrunda can veren aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Vatan onlara minnettardır.
Birlik beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde uyanışı, yeniden dirilişi temsil eden 21 Mart Nevruz Günü’nün milletimize ve tüm insanlığa huzur, barış, istikrar getirmesini diliyor, Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan coğrafyada baharın gelişini, bereketi ve bolluğu simgeleyen Nevruz’un tüm Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğine güç katmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.