DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SOMA’DA 100. YIL COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılı Soma’da coşkuyla kutlandı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SOMA’DA 100. YIL COŞKUSU

Kutlamalar kapsamında Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabul etti. Tebrik kabulünün ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıldönümü kutlama törenine Atatürk Stadyum’unda devam edildi. Buradaki program İlçe Kaymakamı Fatih Akkaya ve Belediye Başkanı Ali Tulup’un törene katılan halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Kaymakam Fatih Akkaya, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Kaymakam Akkaya konuşmasında: “Cumhuriyet…
Nedir cumhuriyet. 100 yaşına girdi ama gerçekten biliyor muyuz nedir cumhuriyet. Halkçılık mıdır? Cumhurun kendi kendini yönetmesi midir? Seçim için sandık kurmak ve oy kullanmaktan mı ibarettir?
Hayır.!
Cumhuriyet anayasadır. Demokrasidir. Hukuk devletidir. Güçler ayrılığıdır. Kurumsallaşmış kamu ve özel sektördür. Uygarlıktır. Cumhuriyet modern insan yaratma projesidir.Kadın erkek eşitliğidir.Cumhuriyet modern insan yaratma projesidir.Daha ötesi her vatandaşın dinine, diline, ırkına, yaşına, cinsiyetine, düşüncesine bakılmaksızın eşit olmasıdır. Millet olmaktır. Devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkesin Türk olduğu ulus devlettir. Türk milletidir. Mazidir cumhuriyet, aynı zamanda gelecektir. Eğitimdir, bilimdir, kalkınmadır, sanayidir, akıldır, vicdandır cumhuriyet. İnsandır. İnsan haklarıdır. Devrimdir cumhuriyet. Bembeyaz bir devrim hem de.
100 yaşında kutlu ol Türkiye Cumhuriyeti…..!
Saygıdeğer Somalı hemşerilerim, kıymetli öğrenciler ve sevgili çalışma arkadaşlarım;
İmparatorlukların parçalandığı, herkesin siyasal birlik arayışı içinde olduğu 1. Cihan harbi sonrasında; sadece günün şartlarını, heveslerini öfkelerini, taleplerini değil; daha doğmamış çocukların, 100 sene sonra bugün benim, senin, bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeniden bir diriliş hikayesi yazma azminde olan bir insan düşünün. Kendisini yeni kral olarak ilan edebilecek güce sahipken dünyanın, dünya devletlerinin nereye gittiğini görebilecek ferasete sahip, ulus devlet kurmaktan başka bir çare olmadığını anlayacak zekaya sahip, sonsuza kadar sürecek modern bir devlet kurmanın gerektirdiği zorluk ve fedakarlıkların farkında bir insan.
Kolay mı sandınız dili bir olmayan, kültürü bir olmayan, sahip olduğu ekonomik imtiyazları bir olmayan, tebaa olarak sahip olması gereken hakları aynı olmayan 13,5 milyon ki bunlardan sadece 6 bini okula gidebilen nüfustan bir millet yaratmak. Ona seçme ve seçilme hakkı tanımak, insanların köle olarak kullanıldığı bir dünyada kadın erkek eşittir diyebilmek. O milletin adını koymak; ona vatandaşlık bağıyla bağlı her vatandaşına Türk diyebilmek, Türk milleti diye haykırabilmek. Kalan bir avuç toprağı bağrına basarak orayı vatan yapabilmek, adını Türk yurdu anlamında Türkiye koymak. Bir alfabe devrimiyle ortak bir dil inşa etmek kolay mı? Adına Türkçe demek. Velhasıl bize şimdi sahip olmaktan bugün gurur duyduğumuz yerli ve milli bilincimizle onur duyduğumuz bir kimliği o günün şartlarında tasarlamak ve hayata geçirmek kolay mı? Dahası, tüm bunları muhafaza edebilecek yegâne devlet yönetimi olan cumhuriyeti ilan edebilmek kolay mı? Hele bu rejimi millet olabilmek ve millet olarak yaşayabilmek için ihtiyaç duyulan olan tüm unsurları ihtiva edecek şekilde rasyonalite ile, bilim ile, fen ile, akıl ile, uzmanlık ile gelenek ve ilkelerle donatmak. Hiç ama hiç kolay değil. Ama bunu başarabilen bir insan var. İşte o insanın adı Atatürk. En büyük Türk. Rahmet ve minnetle anıyoruz seni Atam… iyi ki bu mirası bıraktın bize. Layık olmak için emanetine; var gücümüzle çalışacağız ve ilelebet yaşatacağız…!
Sanayi de gerçekleştirdiğimiz devrimler, çıkardığımız kömür, kurduğumuz santraller, iktisadi anlamda kazandığımız özgürlükler, eğitim alanında attığımız büyük adımlar; ekonomide başardığımız hedefler, kültür sanattan spora; köprü, kara ve demir yolu gibi alt yapı hizmetlerinden savunma sanayinde kat ettiğimiz yol; dünya devletlerinin tek dış politika unsuru haline getirdiği enerji politikaları konularındaki kazanımlarımız, sağlık sektöründe dünyanın zirvesine olan yürüyüşümüz, tüm insanlar için tüm yeryüzü insanları için zulüm reva görülen bütün halklar için haykırışlarımız, dün direniş ve kurtuluş mücadelemiz ile bugün ise demokrasimiz ile anayasamız ile kurucusu olduğumuz Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlarda gösterdiğimiz etkin çaba ve insani duruşumuz ile coğrafyamızda ve daha ötelerde örnek alınan bir devlet oluşumuz… hepsi ama hepsini ve daha nicesini O’na ve yarattığı cumhuriyete borçluyuz. Saygıdeğer yurttaşlarım cumhuriyeti onun değerini 100. Yaş gününü anlatmak ne sayfalara sığacak ne törenler yetecek ne de zaman elverecek. O yüzden; Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Hatice İkiz’in kalbinden dökülen sözlerle size veda etmek istiyorum: Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun ilan edildiği cumhuriyet, çağdaşlaşma yolunda atılmış büyük bir adımdır. Biz gençlere emanet edilen cumhuriyet çınarı damarlarımızda dolaşan asil kan sayesinde inşallah nice yüzyıllarını kutlayacaktır. Bizi biz yapan değerler için mücadele veren şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor; dehası ile, liderliği ile, azim ve kararlılığı ile en öne çıkan en büyük Türk Mustafa Kemal Atatürk’ün dudaklarından dökülen şu sözcüklerin hepimizin parolası olmasını temenni ediyorum. Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Cumhuriyetin nice sonsuz yüzlerine….!”
Kutlamalarda Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı Komutanlığına bağlı komandolar tarafından gerçekleştirilen gösteriler ile büyük beğeni topladı. Program öğrencilerin sergilediği renkli gösteriler ile günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunması ile devam etti. İlçe protokolü tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yapılan etkinliklerde dereceye girilen öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Gösteriler bayram kutlamalarına katılan izleyenler tarafından hayranlıkla izlendi. Gösterilerin ardından program sona erdi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.