Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Doğan açıklamasında şu sözlere yer verdi,” Yüksek bir enflasyon döneminden geçiyoruz. Maalesef ki girdi maliyetlerindeki yükseliş fiyatlara yansımakta olup artan fiyatlarla birlikte ticaretimiz ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Her zaman dediğimiz gibi piyasalarda en önemli unsur fiyat istikrarıdır! Ancak bu dönemde bunu yakalayabilmek zor gözüküyor. Bununla birlikte hane halkının da alım gücü bir yere kadar bu artışları kaldırabileceğini düşünürsek, piyasalarda bir durgunluk yaşanması ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Zaten esnafımız yüksek maliyetlerle boğuşmakta bir de bunun yanında durgunluk olursa maalesef ki çok zor bir dönem bizi beklemektedir.
Bir işletmenin en önemli sabit maliyetleri enerji fiyatlarıdır. Son dönemde yaşanan elektrik, petrol v.b. fiyatların çok fazla yükselmesi gerçekten belimizi bükmektedir. En azından geçici olarak görmek istediğimiz bu enflasyonist ortamı daha az zararla geçirmemiz için, bize göre acilen yapılması gerekenler vardır.
1)En önemli maliyetimiz olan elektrik, petrol v.b. ürünlerin fiyatlarıyla ilgili acilen düzenleme yapılmalıdır. KDV, ÖTV ve çeşitli fonların kaldırılması veya makul bir düzeye getirilmesi gibi. Dağıtım şirketleriyle yapılacak sözleşmelerde verilen indirimlerin yüzde olarak çok daha yüksek tutulması antalya kültür escort bayan filiz gerekir.
2)Genel olarak vergi oranlarının dolaylı dolaysız acilen düşürülmesi gerekmektedir.
3)Düşürülen faiz oranlarının maalesef piyasada karşılığını görmüyoruz. Sadece kamu bankalarında uygulanan bu oranlar genele yayılmalı ve kamu bankalarında da özellikle ticari kredi vadelerinin açılması ve uzun vadeli verilecek düşük faizli kredilerden de tüm esnaflarımız yararlanabilmelidir.
4)Mal tedariklerinde yaşanan sıkıntılar giderilmeli ve eskisi gibi vadeli ve sabit fiyatlarla dönen bir piyasaya kavuşmamız gerekmektedir.
5)Mal alımlarında kullandığımız ticari kartlarımızın limitleri özellikle bu dönemde talepler doğrultusunda hızlı bir şekilde arttırılmalıdır.
6)Üretimlerin arttırılması için teşvikler, vergi indirimleri uygulanmalıdır. Para arzından ziyade yatırımları arttırmamız gerekmektedir.
7)Hane halkının da bir alım gücü var ve bunun üstüne çıkıldığında maalesef piyasalarda bir durgunluk yaşanması kaçınılmazdır. İşletmeler; girdi, mal ve gelen zamları yansıttıkça artan fiyatlarla satılacak mal veya hizmetin belli bir dönem sonra alıcı bulmakta zorlanacağı gözükmektedir. Bunun için de her türlü mal ve hizmet fiyatlarındaki yükselişin durması ve kısa dönemde geri gelmesi gerekmektedir.
Sonuç, burada yazdıklarımızın tek çözümü üretimdir. Bunun için de en önemli önceliğimiz, kısa vadeli programlar yerine daha uzun vadeli, arz-talep dengesini istikrarlı bir fiyat düzeyinde sağlamamız gerekmektedir.”