DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SOMA OSB, "GETİRİSİ YÜKSEK ÇEVREYE ETKİSİ AZ OLACAK”

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma’da yıllardır hayali kurulan Organize Sanayi Bölgesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kamulaştırmanın tamamen tamamlandığını belirteren Ergene, “Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Zor kısım bitti bundan sonra işler daha da hızlı yürüyecek.” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SOMA OSB, "GETİRİSİ YÜKSEK ÇEVREYE ETKİSİ AZ OLACAK”

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma’da yıllardır hayali kurulan Organize Sanayi Bölgesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kamulaştırmanın tamamen tamamlandığını belirteren Ergene, “Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Zor kısım bitti bundan sonra işler daha da hızlı yürüyecek.” ifadelerini kullandı. 

“TEK FİRMA 2 BİN İSTİHDAM”
Yatırımcılar açısından da 2 bin kişiye kadar istihdam sağlayacak firmalar olduğu müjdesini veren Ergene, belediye tarafından Soma Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planının hazırlandığını kaydetti. Ergene, “Hazırladığımız dosyayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze Kaymakam Ahmet Altıntaş ile birlikte teslim edeceğiz. Onların da uygun görüşleriyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında ilgili genel müdürlüğe dosyamız intikal edecek. Askı sürecinden sonra da OSB’nin imar planı kesinleşmiş olacak. Soma bir sanayi kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Soma’ya önemli bir istihdam potansiyeli doğuracağını düşünüyorum. 
“ÇEVRECİ YATIRIMCILAR SEÇECEĞİZ”
Burada yatırım bazında çevre unsurunu da dikkate alıyoruz. Soma çevre konularında muzdarip bir şehir. Bir taraftan kömür üretimi, bir taraftan elektrik üretimi yıllar yılı burada bir takım çevresel sıkıntılara neden olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarda daha çok temiz, çevreye etkileri az olan sanayiler OSB yönetimi olarak bizim tercihimiz olacaktır. Getirisi yüksek ama çevreye etkisi az olan yatırımları seçerek inşallah değerlendireceğiz.” dedi.  
İŞTE ERGENE’NİN AÇIKLAMASI
Hasan Ergene Soma Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı, “”Soma Organize Sanayi Bölgmizin kamulaştırması tamamlandı. Enson belediyemizden de aktarılan 850 bin liralık ödenekle bütün arazi sahiplerinin paraları ödendi. Organize Sanayi Bölgemizde şu anda imar planlarını da yeniledik. Tüm kurumlardan tekrardan olumlu görüşler alındı. Şehir plancılarımız Organize Sanayi Bölgesi’nde arazimizde gerekli planlama çalışmalarına başladı. Burada imar planında OSB yönetim kurulu üyelerimizin yönlendirmeleriyle 3 bin ile 5 bin m2 arası 24 parsel, 10 bin ile 20 bin m2 arası 11 parsel, 20 bin ile 30 bin arası 4 parsel, 30 bin ile 40 bin m2 arası 3 parsel, 50 bin ile 100 bin m2 arasında da 3 parsel olmak üzere toplam 45 parsel planlanmış oldu. Bunun yanısıra çeşitli ihtiyaçları karşılamak için arıtma tesisi, cami, depolama alanı, sosyal donatı alanları, parklar olmak üzere Organize Sanayi Bölgemizde planlanmış oldu. Hazırladığımız dosyayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze Kaymakam Ahmet Altıntaş ile birlikte teslim edeceğiz. Onların da uygun görüşleriyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında ilgili genel müdürlüğe dosyamız intikal edecek. 
Askı sürecinden sonra da OSB’nin imar planı kesinleşmiş olacak. Diğer taraftanda Organize Sanayi Bölgemizin altyapı çalışmalarına başlıyoruz. Altyapı için 16,5 milyon liralık kaynak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda Soma Organize Sanayi Bölgesi için ayrılmış durumda. Altyapı projesi sonrasında ihalesi gerçekleştirilecek ve iş yapıldıkça da ödemeleri bakanlıktan sağlanacak. Daha sonra parsellerin tapuları çıkarılacak. Yollarla yeşil alanlar sosyal donatıı alanları terk edilerek parsel tapuları çıkacak ve daha sonrada burada yer tahsisleri başlayacak. Eş zamanlı olarakta fabrika inşaatlarının başlamasını ümid ediyoruz. 
Konum olarak İstanbul, İzmir otoyoluna yakın oluşu, Aliağa Bandırma Yüksek Hızlı Tren hattının üzerinde oluşu, mevcut konvansiyonel demiryolu hattının sınırında oluşu Kuzey Ege Çandarlı Limanına 70 km mesafede oluşu, OSB’nin enerji ihtiyacının karşılanması hususunda hiçbir çekincenin olmaması, Soma’da mevcut termik santral olması, yeni bir termik santral yapılması planlanıyor olması gibi sayısız avantajları var. Aynı zamanda devletimizin hükümetimiz marifetiyle  yapmış olduğu bölünmüş yol projeleri kapsamında Soma Organize Sanayi Bölgemizi cazip kılıyor.  
Yatırımcıların yoğun ilgisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gün geçmiyor ki Soma Organize Sanayi Bölgesi’nden bölgeyle ilgili bilgi almak üzere veya yer tahsisi talebini iletmek üzere  bizlerle irtibata geçen bir yatırımcı olmasın. Sık sık Soma’ya ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Bizde bu ziyaretlerde yatırımcıları hem burada ilgili birimlerimiz aracılığıyla bilgilendiriyoruz, hem de yerine göre sötürüp göstermek suretiyle Organize Sanayi Bölgemizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. 
Soma’nın önünü açacak olan çok önemli bir Organize Sanayi Bölgesi yatırımıdır. Uzun çalışmalar sonucu bu aşamaları elde etmiş olduk. Bugüne kadar emeği geçen başta ilgili bakanlarımıza, hükümetimize, genel müdürlerimize herkese teşekkür ediyorum. Soma halkı için çok önemli bir yatırım. Soma’nın gelişme potansiyelini artıracak olan bir yatırım. 
Aynı zamanda bizim OSB’miz kuruluşunda 1000 dönüm ama 14 bin dönüme kadarda büyüme potansiyeli olan ve bu konuda ön izinleri alınmış bir OSB. Soma bir sanayi kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 
Süre hakkında da değerledirmede bulunan Başkan Ergene, “Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Malum Türkiye bürokrasisi bazen ağır çalışabiliyor. Parsellerin yüzde 50’sini anlaşarak aldık ancak geriye kalan yüzde 50’sinde kamulaştırma yapmak zorunda kaldık. Bunlarla ilgili de hukuki süreç 2 yılı buldu. Rakamlar yükseldi fiyatlar arttı. Hatta kamulaştırma için ayrılan 10 milyon liralık kaynak yetmedi üzerine bizde belediye olarak 850 bin lira daha ilave etmek zorunda kaldık. Zor kısım bitti bundan sonra işler daha da hızlı yürüyecek. 
Soma’ya önemli bir istihdam potansiyeli doğuracağını düşünüyorum. Örneğin Kanadalı bir firma 2 bin kişiye kadar işçi çalıştıracağını belirtiyor. Bunlar Soma için çok önemli rakamlar. Burada yatırım bazında çevre unsurunu da dikkate alıyoruz. 
Soma çevre konularında muzdarip bir şehir. Bir taraftan kömür üretimi, bir taraftan elektrik üretimi yıllar yılı burada bir takım çevresel sıkıntılara neden olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarda daha çok temiz, çevreye etkileri az olan sanayiler OSB yönetimi olarak bizim tercihimiz olacaktır. Getirisi yüksek ama çevreye etkisi az olan yatırımları seçerek inşallah değerlendireceğiz.” 
“YERLİ OTOMOBİL ÜRETMEYE SOMA’DA TALİP”
Ergene, yerli otomobil konusunda da konuştu, “Yerli otomobil Soma’da yapılırsa biz bundan ancak memnuniyet duyarız. Bunun muhtelif kriterleri vardır. En önemlisi de yan sanayi yatırımlarıdır. Yerli otomobil fabrikası Soma’da Organize Sanayi Bölgesi tercih edilirde kurulursa dediğim gibi 14 bin dönüme kadar genişleme şansımız var. Yerde sıkıntımız yok. Biz memnuniyetle talip oluruz. Birçok talipli de olduğunu biliyoruz, Konya talip, İzmir, Manisa talip. Soma’da talip o zaman bizde varız. Limana yakınız, ulaşım sorunumuz yok, yan sanayide bir şekilde çözülürse Soma’da olabilir neden olmasın?” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAP