Soma Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü(Çıraklık Eğitim), yeni ek hizmet binası Namazgah Mah. İrfan Sok.No:26 SOMA adresinde 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında hizmete girmeye hazırlanıyor.
Konu ile ilgili Okul Müdürü Haluk Yılmaz, “Yeni ek hizmet binamızın 2017- 2018 Eğitim Öğretim yılına hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Yeni hizmet binamız ile birlikte Mesleki Eğitim Merkezleri yeni bir yapılanmanın içine girmiştir. Mesleki Eğitim Merkezleri örgün eğitim sistemi içine dahil olup lise statüsü ile zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Şöyleki: ilköğretim okulundan mezun olmuş öğrenciler isteği doğrultusunda bir meslek seçerek, Soma Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptırabilmekte ya da kayıt için geldiğinde Müdürlüğümüztarafından öğrenciler ilgilendiği meslek dallarında işyerine yerleştirilmeleri sağlanmakta ve kayıtları yapılmaktadır.
Bir örgün eğitime devam ederken, çeşitli sebeplerle öğrenimi yarıda kalmış, okulu ile ilişiği kesilmiş tüm öğrenciler zorunlu eğitim kapsamına giren Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıracaklardır.
Bu şekilde kayıt altına alınan tüm öğrencilerimiz, lise statüsü ile Mesleki Eğitim Merkezlerinde Devlet desteği ile maaşa bağlanmakta, İSG eğitimleri verilerek SGK sigorta primleri ödenmekte, 4 yıl eğitim öğretim sonrası KALFALIK VE USTALIK belgesi sahibi olmaktadır. Fark dersleri ile Meslek Lisesi diplomasına da sahip olacaklardır.” dedi.
İŞLETMELERE DUYURU DEVLET KATKISI
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa 6764 sayılı kanunun 48 maddesi ile eklenen geçici 12. maddesinde “2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18 inci madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamaz. Ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri beş eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez.” Denilmektedir.
1-20 kişinin altında personel çalıştıran işletmeler her kayıtlı çırak için net asgari ücretin %30’unun 2/3 devlet tarafından Mesleki Eğitim Merkezine verecekleri banka hesaplarını takip
eden her ayın 25’ine kadar yatırılacaktır.
2-20 ve 20 kişinin üzerinde personel çalıştıran işletmelere her kayıtlı çırak için net asgari ücretin %30’un 1/3 devlet tarafından okula verecekleri banka hesaplarına takip eden her ayın 25’ine kadar yatırılacaktır.
3- İşletmelerçalışan personel sayısı 20’nin altına düştüğünde ya da 20 ve üzerine çıktığında
Devlet Katkısı değiştiği için yazılı olarak durumu kuruma bildirmek zorundadır.
4- İşletmeler çırakların işyerindeki devamsızlık durumlarını gösteren puantajı her ayın sonunda çırak öğrencinin koordinatör öğretmenine vereceklerdir.
5- İşletmeler çırakların yaptığı iş kazalarını 3 iş günü içerisinde Mesleki Eğitim Merkezine
bildirmek zorundadırlar. Öğrencilerin sağlık raporları 3 gün içerisinde Mesleki Eğitim
Merkezi Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.
6- İşletmeler çırakları işten ayrıldığında durumu Mesleki Eğitim Merkezine yazılı olarak
bildirmeleri gerekmektedir.
7- İşletmeler, çırakların İş Sağlığı ve Güvenliği ( İSG) ile ilgili eğitimlerini vermek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.
8- 09.12.2016 Tarihinden sonra Mesleki Eğitim Merkezlerine ilk defa kayıt olanlar tüm meslekler için eğitim süresi 4 yıl olmuştur. 3. Yılın sonunda yapılacak sınav ile kalfalık belgesi, 4. Yılın sonunda yapılacak sınavla İşyeri Açma Belgesi alacaklardır. Yeni kayıtlar Eylül 2017 tarihine kadar açık olup öğrenci kaydı alınabilecek çırak öğrenci eğitime 2017/2018 eğitim öğretim yılı başında başlayacaktır. Bu süre zarfında kayıt olan öğrencilerin sigortaları Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenecektir.
9- 09.12.2016 Tarihinden sonra ilk defa kayıt olanlar isterler ise fark derslerini okudukları
esnada veya istedikleri takdirde 4 yıl sonunda fark dersleri vererek Lise Diploması
alabilirler. Bu konu ile mevzuat çalışmaları devam ediyor.
10– 09.12.2016 tarihinden önce Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı olanlar eski sistemle
eğitimlerine devam edecekler.
11- Çırak çalıştıran işletmelere Şubat 2017 tarihinden itibaren Devlet Katkısı verilecektir.
Haluk YILMAZ
OKUL MÜDÜRÜ