DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘MADENLER VATANDIR VATAN SATILAMAZ’

Ege Linyitleri İşletmesi(ELİ)’nin Sarıkaya açık ocağının özelleştirileceği söylentileri üzerine harekete geçen yer üstü kamu maden işçileri Türkiye Maden İşçileri Soma Şubesi öncülüğünde eylem gerçekleştirdi. Maden İş Sendikasoı Soma Şube Başkanı Şevket Şahin Kartalkayası’nın ardından kömür baronlarının Sarıkaya’ya da çöreklendiğini söyleyerek, “Bizde artık bıçak kemiğe dayandı. Bu kadar madenciyi mağdur etmeyin. Bu kadar insanı ezip geçmeyin. Biz üreterek devam etmek istiyoruz.” dedi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘MADENLER VATANDIR VATAN SATILAMAZ’

Maden İş Sendikası önünde sabahın erken saatlerinde toplana yüzlerce işçi hep bir ağızdan, ‘Madenler vatandır, vatan satılamaz’ sloganlarıyla bağırarak ELİ önüne kadar yürüdü. Burada basın açıklaması yapan Maden İş Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, ‘Artık ne gerekiyorsa yapacağız. Bundan sonrası Ankara. Burda bir emek mücadelesi onur mücadelesi sergiliyoruz. Bu bizim onur mücadelemiz.” dedi. İşçiler ELİ önünde oturma eylemi yaptı, ardından Ankara’ya yürüyüş yapmak isteyince çevre yolu etrafnda polis barikatına takıldı. Sonrasında işçiler arasında temsilciler belirlenerek Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ile görüşmeye gittiler.
BİZLER SOMA’YI VAR EDEN KURUMUZ
Şevket Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Biz kamu işcisiyiz alın teriyle kazanan, ürettiğinin karşılığını alamayan her zaman masum olan kamu işcileriyiz. Yani bizler Soma’yı var eden Soma’daki özel sektöre istihdam sağlayan bizim sırtımızdan ekmek kazanan işçi arkadaşlara ekmek sağlayan kurumuz.
Biz 1930 lu yıllardan beri madenci geleneğiyle gelmiş ve bu gelenekle Soma’ya sahip çıkmış insanlarız. Biz ekmeğin, aşın, işin ne olduğunu en iyi bilenleriz. Bizim kimseye bişey dediğimiz yok biz alın terimizle çalışıp üretmek kazanmak kazandığımızdan da hakettiğimiz payı almak istiyoruz.
İHALESİZ SAHA VERİYORLAR
Cumhurbaşkanımızın verdiği kararnameyi yanlış yorumlayan kömür sahalarında kamu ihale kanununa ve devlet ihale kanuna aykırı bir şekilde kendi şirketleri üzerinden sahalarımızı başka birilerine ihalesiz bir şekilde vermektedir.
Daha dün Kartal Kayası’nda çalışılmaz diye rapor tutturuldu. Kartal Kayası’nda biliyosunuz iki yıl uğraştıktan sonra iki yıl sonra yolunu yaptık alt yapısını bitirdiğimiz sahada yaklaşık 1 buçuk milyon ton kömürü terkedip gitti.
BİZİ ANLAMAK İSTEMEDİLER
Burda bir emek mücadelesi onur mücadelesi sergiliyoruz. Bu bizim onur mücadelemiz. Yıllardır bizi sağda solda farklı lans ettiler kamuoyuna farklı lans ettiler ama biz öyle değiliz. Karşıdan bizim çalışma şartımızı çalışma şeklimizi görmeden bize ahkam kestiler. Gelipte madencinin ne olduğuna kimse bakmadı. Bizim 84 model ağır iş kamyonları eski püskü 83 84 model dozerler bi iki tane yeni gelen makinanın dışında hep makina parkurumuzun eski olduğunun herkesin bilmesine rağmen biz kendimizi bi türlü anlatamadık. Aslında biz kendimizi çok iyi anlattıkta bizi anlamak istemediler.Neden anlamak istemediler onu söyliyim TKİ üzerinde müthiş bir çantacı lobisi var müthiş bir kömür baronları var. Doymak bilmeyen kömür baronları var. Gözünü diktikleri zaman biyere maalesef oraya dadanıyolar. Dadandıktan sonra orayı bitirmek için elinden gelenleri yapıyolar. Bu kömür baronlarının başında daha önceden başka birisi vardı ama ekibi devam ediyor. Enerji Bakanlığı’dan TKİ Genel Müdürlüğü’ne kadar baskı yaparak bizim sahalarımızı parsel parsel göze batmayan şekildeki yerden başlayarak tek tek elimizden almaya çalışıyolar.
ZARAR EDİYORSA ÖZEL SEKTÖR NEDEN GİRDİ
Şimdi ben burdan soruyorum Sarıkaya’da 3 buçuk milyon degabaj vardı, 500 ila 700 bin kömür rezervi vardı. Kalorisi çok düşük kömür var diyosunuz burda masraf yapmaya değmez diyosunuz. Bende soruyorum burdan onlara; masraf yapmaya değmeyen bir yer de neden özel sektör burayı alıyor. Özel Ssektör devletten daha çok parayı düşünür zaten işi gücü para değilmi niye o zaman bunlar buraya çörekleniyor.
ELİNİZİ AYAĞINIZI BURADAN ÇEKİN
Ben burdan tekrar söylüyorum bu kömür baronlarına burdan ilan ediyorum lütfen elinizi ayağınız çekin. Hükümete sesleniyorum bu kömür baronlarını alın. Türkiye Kömür İşletmeleri olarak Eti Madenle beraber kar ediyoruz. Bizim yaptığımız zarar görev zararı alacağımız olan paraları alamadığımız için zarar. Dibimizdeki Torkudan bile dünya kadar alacağımız var bunlar görev değil zarar olarak yazılıyor. Bizde yatırım yok istihdam yok kaynak yok, kaynak burda dibimizdeki Torku. Torku’dan alacağımızı alsak biz ELİ şaha kaldırırız. Ama bizden bunu istemiyolar. Mesele ne zihniyeti ne hepiniz biiyosunuz. Ama biz sahalarımızı vatan bildik ve sonuna kadarda savunmaya ant içtik.
Bu işin ucu nereye giderse gitsinBurda biryanlış var biz burdan sadece şunu haykırıyoruz. Bu yanlışınızdan dönün. Biz insanca üretmek istiyoruz. İnsanca yaşamak nasıl bizim hakkımızsa insanca ürettiğimizden kazanmak istiyoruz. Biz madeni vatan bildik, yurt bildik hiç kimse vatanını bir başkasına ne peşkeş çektirir ne de sattırır.
BİZ TKİ’NİN YÜZDE 65’YİZ
Biz bugün burda mesajımızı veriyoruz ve bundan sonra da bizim istikametimiz Ankara olacak.Buradan sesleniyorum bu kadar madenciyi mağdur etmeyin. Bu kadar insanı ezip geçmeyin. Biz Ege Linyitleri İşletmesi olarak TKİ’nin yüzde 60’ı yüzde 65’iyiz. Kıt kanaat imkanlarımızla personel eksiğimizle makina eksiğimizle biz bugüne kadar çalıştık bugünden sonra da çalışacağız. Ama yeterki yapacağımız işleri biz yapalım. Birçok yerde taşeronlar kadroya alındı, 47 bin kişi civarı kaldı kadroya geçmeyen. bunların yüzde 90’ı enerji bakanlığında birçoğu da bizde acaba neden.
BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Zihniyet belli birileri buraya akbabalar gibi çöreklenmişler buradan nemalanmak için Türkiyenin rezerv kaynakları nerede bunların ruhsatını alarak hepsine çöktüler. Sadece düşündükleri para. Ama bu dğnyadan birşey götüremediler. Bu dünya sultan Süleymana kalmadı kime kalacak. Bizi yöneten bize hükümet edenlere sesleniyoruz. TKİ’deki bürokratlara sesleniyoruz. Onların da çok büyük baskı altında olduklarını da biliyoruz. Bu baskıyı kaldırmak için ellerinden geleni bir an önce yapsınlar.Bizde de artık bıçak kemiğe dayandı. Sabredecek dayanacak gücümüz kalmadı. Dün Kartal Kayası, bugün Sarıkaya yarın kala kala bir Eynez bir Deniş kalıyor. Buraya çöreklenen akbabalar oraları da mutlaka alırlar. Oraya da çöreklenirler. TKİ’yi de düşünüyorlar. Orası da kontrol işletme müdürlüğüne döndüğü zaman bizde burada kontrol şube müdürlüğü olarak çalışırız. Ama biz böyle çalışmak istemiyoruz. Biz hepimiz emekçiyiz. Burada her ünvandan arkadaşımız var. Miladı dolmuş araçlarla dekabaj faaliyeti yürütüyoruz. Bi yer üstü madencisiyiz. Biz çalışmaların çok olduğu süre içinde burada çok şehit verdik. Madencilik zor zanaattır. Bunun okulu yok, okul orası. Bu arkadaşlarımız bu işi orada öğrendi. Tekrar tekrar söylüyoruz. Madenlerimize sahip çıkalım. Bu kömür baronlarını içimizden def edelim. Amacının sadece Türkiye’nin milli değerlerini parça parça bölerek kendi aralarında paylaşan kim olursa olsun. Bizim siyasetimiz işçinin birliği emek gücü. Biz çalışanız üretenin çalışıp üretmeye devam etmek istiyoruz. ” dedi.

YORUM YAP