Soma’da Nakliyeciler kooperatifi karşısındaki lastik dağlarını gündeme taşımamızın ardından adeta dağ gibi olmuş sorunlar yumağı da ortaya çıktı. Bölgede birçok yerde biriken çok sayıda ağır vasıta lastikleri tehlike yaratırken lastiklerin kaldırılması için kimsse elini taşın altına sokmuyor.
Soma’da vatandaşlardan gelen talepler üzerine yaptığımız haber sonrasında Kamyon garajı civarındaki lastik sorununun aslında Soma’nın sorunu olduğu ortaya çıktı.
Sağlıklı yaşam, temiz çevre sloganlarıyla kamu spotları ile vatandaşları ve sanayiciler bilgilendirilirken, Çığ gibi büyüyen atık lastik sorununa bir çözüm bulunamıyor. Atık lastiklerin geri dönüşüme kazandırılması, kullanılamayacak durumdakilerin imha edilmesi veya bu süre zarfında bekletileceği bir depolama alanının olmaması sektörde çalışan esnafları ve bu sektör çevresinde yaşayan insanları rahatsız ediyor. İlçede atık lastiklerin nasıl ve nerede kimler tarafından depolanacağının bir muamma olduğu ortaya çıkarken Soma Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlar atık lastiklerin geri dönüşüme ve depolanma sürecine bir çözüm bulamazken olan sektörde uğraşan esnafa ve bu havayı teneffüs eden vatandaşa oluyor.
LASTİKLERİ NEREYE ATALIM?
Sektörde yıllardan bu yana uğraşan ve ekmeğini bu sektörden kazanan iş adamı Halit Özyoldaş konuya yetkililerin ve LASDER adı altında bu işi yürüten derneğin öncülük yaparak hem vatandaşı, hem de insanları bu vahşi depolama sisteminden kurtarmasını istiyor. Özyoldaş, atık lastiklerin depolanması ve geri dönüşüme kazandırılması konusunda yaptığı açıklamasında kimsenin mağdur edilmeden bu çevre ve görüntü kirliliğine çözüm bulunmasını istiyor.
Özyoldaş, “Habere konu olan kooperatif karşısındaki iş yerimiz çocuk oyun alanı değildir. Kendi çalışma alanımız içinde kalan bir bölümdür ve firmamız kısa adı LASDER olan Lastik Federasyonuna bağlı TASK Geri Dönüşüm sistemin taşeronluğunu yaptığımız bir faaliyetdir. TASK bu yıl Lastikler konusunda yapılan geri dönüşüm ihalesine girmedi veya kazanamadı. Bu yüzden çalışma sahamız üzerinde ilçedeki tüm lastikçiler ve lastik bayileri bizim çalışma sahasına lastiklerini bıraktığından dolayı biriken atık lastikleri geri dönüşüme gönderemedik. Durum üzerine Soma Belediyesi de çalışmalarımıza yardımcı olmuş ve atık lastiklerin bir kısmını buradan alarak başka bir yere götürmüştür. Bu hizmet için teşekkür ediyorum. Çünkü bu belediye sorunu değildir. Kısa adı LASDER olan Türkiye Lastik Federasyonu’nun sorunudur. Geri dönüşüm işi yapan kişilerin bu sorunu biran önce çözmesi gerekmektedir.” dedi.
SOMA’NIN SORUNU OLMUŞ
Soma’da birçok bölgede manzara içler acısı. Soma Nakliyeciler Kooperatifi civarı, NİMTAŞ civarı, Lastik tamirci ve bayileri aynı sorundan dolayı muzdarip durumda. Atık lastiklerin depolanacağı, geri dönüşüm süresine kadar bekletileceği bir bölge maalesef yok. Yetkililerden isteğimiz esnaf ve vatandaşı mağdur etmeden çevreye zarar vermeden gerekli önlemlerin alınmasıdır. LASDER olarak faaliyet gösteren ve ülke genelinde farklı çalışma ve projeler ile yerel ve ulusal medyaya gündem olan kurumunda bu sese kulak verip LASDER olarak bu konuda göreve davet ediyoruz.