DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

HAFTANIN KONUĞU, SOMA DOĞA SPORLARI KULÜBÜ…

Yayınlanma Tarihi : Google News
HAFTANIN KONUĞU, SOMA DOĞA SPORLARI KULÜBÜ…

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgını nedeni ile, millet olarak, tüketim ve yaşam biçimlerimizde çeşitli değişiklikler yaptık. Evde yapılan ekmeklerden, sterilizasyona, sağlıklı beslenmeden spora kadar olan benimsemeler de büyük değişiklikler oldu. Bunlardan bir tanesi de toplu taşıma araçları yerine bisikletlerin hızlı bir şekilde hayatımıza girerek kullanılmasıdır.
Önceleri sadece karne hediyesi olarak alınan bisikletlerin, şimdilerde yetişkinlerinde ulaşım aracı ve spor yapmak için olarak kullanmalarının sevindirici olduğunu söyleyebilirim. Bisiklet kullanmak gerçekten bir kültürdür. Bisikletliler bir eğlence aracı,spor aracı,gezi aracı olabilir.Yakıt harcamıyorsun, çevreyi kirletmiyor sun,israf yapmıyorsun, bir şekilde hem spor yapıyorsun, hem sağlıklı kalıyorsun.
Bizlerde bu hafta, Bisiklet sevenlerin yakından takip ettiği konuları görüşmek üzere “ Soma Kent Konseyi Başkanı ve Soma Doğa Sporları Kulübü Başkanı” Sayın Mustafa Alioğlu ile bir araya gelerek sohbet tadında röportaj yaparak, kendilerine merak ettiğimiz soruları yönlendirdik.
Sayın Mustafa Bey, öncelikle bizimle böyle bir röportaj yaparak vakit ayırdığınız için Gazetem ve şahsım olarak teşekkür ediyorum. Bisikletler çocukluğumuzdan bugüne hepimizin geçmişinde yer alan önemli bir başlangıç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bisiklet sporuna gönül veren arkadaşlarınız ve sizler gerekli birlikteliği oluşturarak bir araya geldiniz ve bugün Soma için büyük ve güzel bir yenilik sayılacak, Soma Doğa Sporları altında (SOBİS) Soma Bisiklet severler kulübünü ilçemize kazandırdınız.
Bu güzel insanlar ile araya gelerek güzel bir oluşumun kurulmasındaki amacınız neydi? ve bisiklet sporu ile tanışmanız nasıl oldu, nereden aklınıza geldi.
-Öncelikle şahsım, kulübüm ve arkadaşlarım adına sizlere, spora sporcuya ve spor kültürüne önem verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Bizler,  bu etkinlik ve organizasyonlara bir kaç arkadaş doğa yürüyüşü yaparak zayıflama amacıyla başladık kendim Ağır uyku apnesiyim 5 yıldan beri hava makinesiyle uyuyorum tehlikeli bir hastalık ama alıştım doktor tavsiyesi ile  kilo verme amacıyla SEAŞ ’ta çalıştığım zamanlarda Termik santralde çalışan ağabeylerimin sabahları Darkale köyüne yürüdüklerini sosyal medyadan görüyordum VE onlara katıldım, yaklaşık bir yıl boyunca onlarla sabahları sekiz bazen on km yürüdükten sonra doğaya girmeye başladı yürüyüşlerimiz bende bu arada yaklaşık 10 kilo verdim.

Doğa yürüyüşüne karşı merak saldım onların vardiyaları uymadığında artık başka arkadaşlarımı davet etmeye başladım doğa insanı çağırmaya başlıyor kendine çekiyor bir şekilde sonra bunu ilçemizde nasıl yaygınlaştıracağız derken çevremdeki arkadaşlarımın da desteğiyle Soma Doğa sporları Kulübü derneğini kurduk. Bir sene dernek olarak faaliyet gösterdikten sonra Türkiye Dağcılık Federasyonuna bağlı tescil başvurusunda bulunduk ve güzel etkinlikler yapmaya başladık. Amacımız, ilçemizde gençlerin yapabileceği futbol, basketbol, voleybol,jimnastik yeni başlayan tenis Atlı Okçuluk gibi spor dalları var ama her yaşa hitap eden onlarında spor yapmasını sağlayacak olan doğa yürüyüşlerine insanları sağlıklı yaşama teşvik etmek için bu doğa sporlarını yaygınlaştırmaya başladık. Bu etkinliklerimiz eylülde başlayıp Mayısta bitiyor yaz aylarında neler yapabiliriz derken Bisiklet etkinliklerine başladık kulübümüzün bir kolu olan SOBİS (SOMA BİSİKLET SEVERLER) ‘i kurduk. Ona da talep fazlaydı her gecen gün etkinlikler, turlar derken şuan SOBİS Whatsapp grubumuzda 81 kişi var ve bisiklet kültürü her geçen gün ilçemizde yayılmaya başlıyor gençlere örnek olduğumuza inanıyorum ilçemizde Soma Doğa Sporları Kulübü gibi bir çatımız var ve her zaman insanlara faydalı kollar üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz önümüzde gerçekleştirmek istediğimiz bir çok projelerimiz var

  • Soma bisiklet sevdalıları SOBİS olarak bisiklet sporunun yaygınlaştırılması adına geniş kitlelere ulaştırma düşünceleriniz ve daha organize hale getirmek için çalışmalarınız nelerdir ?
  • SOBİS’i geliştirmek ve yaygınlaştırmak için çevremizde bizden haberi olmayan bisiklet severler’i her gören arkadaşımızı grubumuza davet ediyor önemli günlerde şehir içi turlar düzenliyoruz. Bu turlar Polis eskortu eşiliğinde olduğu için 7 den 77 ye herkes katılabiliyor gençlerimizde ilgi gösteriyor çevre ilçelerdeki örneğin Bergama ilçesindeki bisiklet Gruplarıyla buluşmalar düzenliyoruz kahvaltılı çaylı sohbetli turlar düzenliyoruz insanlar bu şekilde de çok güzel bir sosyal aktivite ve çevre ediniyorlar.

Bisiklet sporunun yüz yılı aşan bir geçmişe sahiptir. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Sizler bisiklet kültürü ve sevgisinin yaygınlaştırılması için ilçemizde görmek istediğiniz yol,donanım,pist ve diğer ekipmanlar hakkındaki düşüncelerinizi anlatır mısınız.

  • Bisiklet yolu için birkaç girişimde bulunduk. Gerek büyük şehir gerekse Soma Belediyemizle istişare halindeyiz yakın bir zamanda olmasa da ilçemizde bisiklet yollarının olacağını umuyoruz. Bu kültür önceki zamanlara nazaran ilçemizde yaygınlaşmaya başladı. Turlarımız da liderlerimiz var işin ehli ve profesyonel denecek durumda olan geçen sene Manisa’da dağ bisikletleri yarışları ve ve Çeşme de Grand fon do yarışmalara katılan, arkadaşlarımızın da sayısının artmasını ve bu yarışmalara katılan bisiklet sevenlerin artarak dereceler almasını istiyoruz.
  • Soma Bisiklet Sevdalıları “ SOBİS olarak kamplı bir bölge belirleyip bu alanda parkurlu üç veya dört gün süreli gittiğiniz bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini görme fırsatı yaratmak ve yeni yerler keşfetmek, kısaca seyahat etmek size neyi ifade ediyor ?
    -Kamplı tur yapan arkadaşlarımız var evet ama grubumuzda herkes çalışıyor ya vardiyası uymuyor yada çok kalabalık olamadık ama ilerleyen zamanlarda çok güzel etkinliklerimiz olacak. Geçtiğimiz yıllarda liseli bisikletçiler buluşması yapmıştık sevişler mesire alanına gençlerimizin çok hoşuna gitmişti bu sene pandemi sebebiyle biraz ara verdik ama yine yapacağız. Öğrencilerin bahar aylarında okula bisikletle giden öğrencileri görmek okul önlerinde onlarca bisikletin park edildiğini görmek gerçekten çok hoşumuza gidiyor bununla ilgili de çok güzel bir projemiz olacak.

-Topluluk hedefleriniz nelerdir, ne gibi faaliyetler yapmak istiyorsunuz ?
-Topluluk hedefimiz bisiklet kültürünü yaygınlaştırmak, toplu taşımadan ziyade ekolojik ve sağlıklı yaşam için güzel bir başlangıç ve tercih olan bisiklete her yaştan insanımızı yönlendirmek istiyoruz. Büyük organizasyonlarla ilçemizin adını duyurmak en büyük hedefimizdir. Bisiklet yarışları gösterileri gibi farklı yarışmalarda, Bahar şenliklerinde küçükte olsa gösteriler yaptık onları daha organize şekilde ve gençlerimizin ilgisini bu spora çekmek istiyoruz.
-Son olarak Bisiklete il defa başlayacak olanlara veya sizlerin organizasyonlarına katılmak isteyen okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

  • Bisiklete yeni başlayacaklardan öncelikle, motorlu taşıtların bisikletlileri bir taşıt olarak görmelerini ve benimsemelerini istiyoruz. Yanından geçerken gereksiz korna basılmamasını bisikletli sürücülerine yakın geçilmemesini, yollarda onlarında bir taşıt hakkının olduğu bilincinin de yaygınlaşmasını ve benimsenmesini istiyoruz .Gereksiz kazalar yapan ve yaralanan arkadaşlarımız var bunun için motorlu taşıtların biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz, yeni bisiklete başlayacak olanlar için öncelikle emniyet diyerek KASK takmalarını öneriyoruz çünkü kask çok hayati bir önem taşımakta, bisikletlerimiz de akşam turları için ön ve arka ışıklarının olmasına dikkat etmeliyiz. Toplu sürüşlerde kurallara uymalı öncü artçı ve liderleri dinlemeliyiz. Biz beraber bir bütünüz, tüm güzellikleri Soma halkı ve gençlerimiz ile yaşayarak mutlu olmak en büyük arzumuzdur.
    Bu güzel söyleşi için SOMA Kent Konseyi Başkanı ve Soma Doğa sporları Kulübü Başkanı Sayın Mustafa Alioğlu’na gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Güzel bir sohbet oldu. Bisiklet yolları modern bir şehrin olmazsa olmazlarındandır. Somaya da inşallah böyle bir yol kazandırmak için yerel yönetimlerimiz gerekli çalışmaları başlatmışlardır. Çünkü pedal çevirmek için kendilerine güvenli yol bekleyen yüzlerce gencimiz bu yolları beklemektedir. İlçemiz iklimsel ve fiziksel olarak bisiklet sürmeye elverişli bir şehir, yaşadığımız çevreyi hissederek tekrar keşfetmenin de çok güzel bir duygu olduğunu biliyoruz. Tüm arkadaşlarımıza kazasız, belasız, güzel sürüşler diliyoruz.

Soma Doğa Sporları Kulübü , SOBİS Bisiklet topluluğu liderleri, Ahmet Çakır, Hakan Mace, Sinan Kaynak ve Başkan Mustafa Alioğluna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum.

Röportaj Şeref Öksüm

YORUM YAP