DOLAR32,3332% 0.24
EURO35,0919% -0.13
STERLIN40,9232% -0.23
FRANG35,7155% 0
ALTIN2.301,21% 1,04
BITCOIN2.281.7490.271

DR. MAHİR BAĞCI YAZDI, “GRİP AŞISI”

Yayınlanma Tarihi : Google News
DR. MAHİR BAĞCI YAZDI, “GRİP AŞISI”

Sevgili okurlar bu haftada sizlere mevsim değişikliği nedeniyle halk arasında sıkça sorulan grip aşısı gereklimi sorusunu cevaplamak istiyorum.

Soğuk havalar kasım ayında daha çok hissedilmeye başlarken hastalıklar da kapıyı daha çok çalıyor. Pek çoğumuzu yataklara düşüren enfeksiyonlar neredeyse bütün kış bizi terk etmiyor. Özellikle defalarca yakalandığımız grip, bizi bezdirebiliyor. Salgına neden olarak pek çok kişiyi yatağa esir eden grip, farklı enfeksiyonlara da zemin hazırlıyor. Grip, çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış, genel sağlık durumu kötü olan kişilerde ölümlere bile neden olabiliyor. “Bu yıl bütün kışı hasta geçirmek istemiyorum” diyorsanız, grip aşısı sizin için çözüm olabilir. Eylül ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar yapılabilen grip aşısı ile grip salgınlarından korunmak mümkün olabiliyor.
Grip aşısı kimler için sakıncalı?

Grip aşısı, özellikle 65 yaş üzeri kişilere, kronik akciğer hastalığı (astım ve KOAH gibi), koroner arter hastalığı, böbrek hastalığı, diyabet, bağışıklık sistemini baskılayıcı hastalıklar ya da bağışıklık sistemini düşüren ilaçlar kullananlara öneriliyor. Bunun yanı sıra bu rahatsızlıkları olan kişilerle birlikte yaşayanlar için de grip aşısı yapılması uygun görülüyor. Aşıya ve yumurtaya alerjisi olan kişilere ise grip aşısı yapılamıyor. 6 aydan büyük ve bu tür engelleri olmayan herkes için grip aşısı uygun.

Grip aşısı her yıl değişiyor

Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen ve o yıl salgın yapması beklenen virüsleri içerecek şekilde eylül ayında uygulanmaya başlanır. Grip aşısının koruyucu etkisi aşılamadan 10 ila 15 gün sonra başlar. Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede grip salgınları, en sık aralık ile mart ayları arasındaki dönemde yaşanıyor. Bu nedenle aşının en geç kasım ayının ortasına kadar yaptırılması öneriliyor. Ancak gribe yol açan virüsler her yıl değiştiğinden aşının da her yıl yenilenmesi gerekiyor.

Aşıyı grip olmadan yaptırın

Gripten korunma amaçlı uygulanan grip aşısının gribe neden olup olmadığıyla ilgili çeşitli tartışmalar her yıl yapılıyor. Ancak uzmanlar grip aşısının gribe neden olmadığını belirtiyor. Aşı canlılığını yitirmiş virüslerden oluşturulduğu için böyle bir risk bulunmuyor. Grip aşısı, aşılamadan sonraki 1-2 gün içinde gerçek grip ile kıyaslandığında hafif bir kırıklık şeklinde rahatsızlığa neden olabiliyor. Koruculuğu aşılamadan 10 ila 15 gün sonra başlayan grip aşısı, grip olduktan sonra tedavi amaçlı aşı uygulanmıyor. Bu yüzden aşının grip salgınları henüz başlamadan önce sonbaharda yapılması gerekiyor. Virüs enfeksiyonundan kaynaklı bir hastalık olan gribin tedavisinde de antibiyotik kullanılmıyor.

Grip aşısının koruyucu etkisi aşılamadan 10-15 gün sonra başlar. Bu nedenle aşılanmanın ideal zamanı grip mevsiminden kısa bir süre öncedir.
Aşılanma zamanı Ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder. Yine de son görüşlere göre aşının kış ayları içinde de olunması koruyuculuk açısından (özellikle risk gruplarında ve özellikle kuş gribinin insandan insana bulaşacak hale gelmesini önlemede) değerli görülür. Ayrıca gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiğinden her yıl grip aşısı tekrarlanmalıdır.
Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlara, ateşi yüksek olanlara ve kronik hastalığı olanlara hastalıklarının alevlendiği dönemlerde aşı yapılması uygun değildir.
Aşı gribe yol açmaz. Aşı uygulandıktan sonra 1-2 gün süren kırgınlık oluşabilir.
Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da yüzde 100 koruyucu değildir.
Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir.
Grip aşısı öncelikle risk grubu olarak tarif edilen kişi ve gruplara yapılmalıdır.

Genel Cerrah Uzmanı Dr. Mahir Bağcı

YORUM YAP