DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

CHP’DE KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ VURGUSU

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP’DE KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ VURGUSU

“KÖYLERİMİZ KIRSAL MAHALLE
STATÜSÜNE GEÇİRİLMELİDİR”

CHP Soma İlçe Başkanlığı büyükşehir yasasıyla kent merkezine uzak olan köylere ulaşan hizmetlerde aksamalar olduğuna dikkat çekerek, “Köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız, kırsal mahalle avantajlarından yararlanmayı hak etmektedir. Bu nedenle, CHP Soma İlçe Başkanlığı ve Millet İttifakı olarak Soma Belediye Meclisine vereceğimiz önerge ile tüm köy ve beldelerimizin kırsal mahalle statüsüne sahip olmasını talep edeceğiz. dedi.

CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi, “Bilindiği üzere yaklaşık 9 yıl önce, 12 Kasım 2012’de Büyükşehir Yasasında değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik ile 30 ilde 16 bin 220 köy, mahalleye dönüştürüldü. Türkiye’deki 34 bin 434 olan köy sayısı neredeyse yarı yarıya azalarak 18 bin 214’e düştü.
Yine aynı değişiklikle, 1053 belde belediyesi kapatıldı. Beldelerimiz mahalleye dönüştürüldü. Yasa, 2012’de çıkarıldıktan sonraki ilk yerel seçimde 30 Mart 2014’te uygulamaya geçti. Geçen bu süre zarfında çok önemli sıkıntılar yaşandı. Mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan tüm taşınır malları, meraları ve taşınmazları bağlandıkları belediyeye geçti.
Yapılan değişiklik neticesinde kent merkezine uzak olan köylere ulaşan hizmetlerde aksamalar başladı. Büyükşehir Belediyeleri uhdesine geçen toplu taşıma bilhassa uzak köyler için sıkıntıya dönüştü. Köy yollarının asfaltlanması ve tadilatı yavaşladı. Kalkan köy tüzel kişiliği, köy muhtarının elini kolunu bağladı. Köylerimizin hizmetlerden uzak kalması köyden kente göçü hızlandırırken, hızlanan göç kent merkezlerinde daha fazla işsizlik ve konut sorununa neden oldu.
Büyükşehir Yasasında yapılan değişiklik sadece köy yaşamına değil, tarımsal üretime de büyük darbe vurdu. Belediyelerin mülkiyetine geçen tarım alanları atıl kaldı. Köyler mahalleye dönüşünce Büyükşehir Yasası ve kuralları uygulandığı için köylülerin ihtiyaç duydukları ahır ve benzeri yapıları yapmaları zorlaştı. Bürokrasi arttı. Hayvancılık yapanlar “koku yapıyor” diye şikâyet edilerek bulundukları yerlerden uzaklaştırılmaya zorlandı. Tarımsal üretim, özellikle hayvancılık yapanlar için her geçen gün daha zor hale geldi.
Yaşanan sıkıntılar 3. Tarım ve Orman Şurası raporlarına da yansıdı. Cumhurbaşkanı tarafından 21 Kasım 2019 tarihinde açıklanan Şura Sonuç Bildirisi’nde: “Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi” maddesi yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, 6 Kasım 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bakanlığın 2021 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma zarar verdiğini itiraf etti.
Büyükşehir Yasası kaynaklı sorunları bir nebze olsun azaltabilmek amacıyla mevzuatta düzenleme yapılması kararı alındı. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7254 Sayılı Torba Kanunun 10.Maddesi ile 5216 Sayılı Büyükşehir Yasasına Ek 3.Madde eklendi ve mahalleye dönüştürülen köylere Kırsal Mahalle statüsü kazandırmanın önü açıldı.
Köylerimizin, Kırsal Mahalle statüsüne sahip olması ile kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız;
1-Emlak vergisinden muaf olacak,
2-Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak,
3-Kırsal Mahallelerde, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak,
4-Kırsal Mahallelerde, içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek, yani köylerimizde su faturalarında %50’ye yakın indirim gerçekleşecek.
Yapılan düzenleme Büyükşehir Yasasından kaynaklı sorunları çözmek adına atılmış olumlu bir adımdır. Ancak ne yazık ki yeterli değildir. Büyükşehir Yasasında, daha köklü düzenlemelere ihtiyaç vardır. Kırsal Mahalle düzenlemesi şimdilik yetersiz olsa da, köylerimizin Kırsal Mahalle statüsüne geçişi bir an önce sağlanmalıdır. Bu konuda görev ve yetki ilçe belediye meclislerine aittir. İlçe belediye meclislerinin alacağı kararı büyükşehir belediye meclisinin onaylaması halinde kırsal mahalle statüsü gerçekleşmiş olacaktır.
Köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız, kırsal mahalle avantajlarından yararlanmayı hak etmektedir. Bu nedenle, CHP Soma İlçe Başkanlığı ve Millet İttifakı olarak Soma Belediye Meclisine vereceğimiz önerge ile tüm köy ve beldelerimizin kırsal mahalle statüsüne sahip olmasını talep edeceğiz. Köylerimizin, kırsal mahalle statüsü ile sahip olacakları hakları, köy köy gezerek anlatacağız. Bizzat Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan düzenlemenin, Cumhur İttifakı meclis üyelerince de kabul göreceğini ve önergemize destek verileceğini öngörüyoruz.
Soma kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

YORUM YAP