DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“BİZİM DERDİMİZ, İŞİMİZ,AŞIMIZ”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“BİZİM DERDİMİZ, İŞİMİZ,AŞIMIZ”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesi ELİ açıkocaklarının devredilmesine karşı tepkilerini eyleme döktü. Soma Şubesi Başkanı Şevket Şahin ve Ege Linyitleri İşçileri, Ege Linyitleri İşletmesi önünde önce basın açıklaması yaptı, bir gün sonra ise yine ELİ önünde sessiz protesto yaparak pankartlar açtı, müdürlük önüne kömür döktü.

İlk gün ELİ işçilerini Müdürlük önüde bilgilendiren Maden İş Sendikası Soma Şubesi Başkanı Şevket Şahin emeğine sahip çıkan ELİ işçilerine teşekkür etti. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin işi oldu bittiye getirdiğine dikkat çeken Başkan Şevket Şahin, Sözlerine İzmir depreminde hayatını kaybedenlere rahmet yaralananlara da geçmiş olsun diyerek başladı.
BİZİM DERDİMİZ VAR
Şahin, “Bugüne kadar yapılan açıklamalarımızda uzlaşmadan yanaydık. Bizim derdimiz çalışmak, çalışmak ve üretmek ürettiğimizden de hak almak. Benim başka bir yerlere adaylığım, veya burada ilelebet sendikacı kalmak gibi derdim yok. Tek derdim, Soma’nın çocuğu olarak yarın da bu işler bittiğinde rahat rahat yüz yüze konuşabilmek. İşyerini sattırmadı dedirtmek. Başka da derdim yok. Bu mesajı da buradan her yere veriyorum.
15 YIL SÖZ VERDİLER
Bugüne kadar işyerlerine geldik anlattık, iki yer altı sahası 4 tane de açık ocak sahasıydı. Bir gün sonra iki açık ocak karşılıklı müzakere değişmez olmaz denen şey oldu. 2 açık ocak sahası 2 yeraltı sahası oldu. Bugine kadar hep müzakere edildi, bizi de çağırdılar, sizlere de mesaj attık görüşmeler olumlu geçti iyi olacak dedik.
Ama TKİ bu iş bitti geri dönüşü yok, asla ve asla olmaz biz bu sahaları Yeni Anadolu’ya devrettik dediler. Ama söz veriyoruz bundan sonraki süreçte çalışma sahaları Eynez, Deniş, Sarıkaya yani yaklaşık 15 yıl daha çalışmayı rahat rahat sürdüreceğiz diye söz verdiler. Verilen söz devletin sözü, söz ağızdan verilen bir söz. Ama devletin adına bu sözü bize veren bir bürokrat, bürokratın ömrü ne kadar ki sözü ne kadar olsun.
ELİ ÜZERİNDEN OYUNLAR OYNANIYOR
O yüzden biz oldu veya olmadı verildi veya verilmedi, biz buradan TKİ’ye sesleniyoruz, hala diyorlarki, olan oldu biten bitti sen neyin derdindesin demeye getirdiler. Bizim şahıslarla hiç bir işimiz yok. Biz göreve geldiğimizden günden beri 3 tane genel müdür değişti, ilk konuştuğumuz konu şu. Sayın genel müürün siz TKİ genel müdürü olarak bizden ne istiyorsunuz. Biz ne istiyorsunuz derken, TKİ’nin işçisinden ne istiyorsunuz, neyi ürettirmek istiyorsunuz neyi yapmak istiyorsunuz diye bu sorduk. Ama malesef anlamadılar.
Yıllardır çalışan arkadaşlarımız var. 84-85 girişli işçi arkadaşlarımız ELİ’nin TKİ’nin gözbebeği olduğunu, üretimini disiplinli ve düzenli yaptığını biliyor. Ben bugün soruyorum. Bugün böyle bir düzen, disiplin, çalışma azmi kaldımı. Yok malesef yok.
Ama ben bunların bilinçli yapıldığına inanıyorum. ELİ üzerine oyunlar oynandığına inanıyorum. ELİ’yi çökertip iş yapamaz hale getirip tamamen taşeronlaşmaya gidildiğini parsel parsel verildiğini görüyorum. Ben sizlerin içersinden çıkan bir abiniz olarak şunu söylüyorum.
EMİR YUKARIDAN, YANLIŞ YAPIYORSUNUZ
Bize şurada toplanmayı bile çok görenlere sesleniyorum. Buradan avazımın çıktığı kadar bağırmak istiyorum. Biz hiçbir zaman işçiden kaçmadık. Yapılamayanların bütün vebali bize ait, görevde biz varız. Eğer bir yerler özelleşiyorsa, satılıyorsa mutlaka vebal birilerine yüklenecektir, o vebal de bizim. Biz sahip çıkamadık. Ama hükümetin, enerji bakanlığının politikası belli, genel müdürümüzle daire başkanlarımızla görüştüğümüzde emir yukarıdan başka birşey yok.
Ama burada yapılan bir yanlışlık var. Yukarıdakilere sesleniyorum, Enerji Bakanlığı müsteşarına, bakan yardımcılarına, bakanımıza sesleniyorum. Biz orada üretiyorduk, çalışıyorduk, 300 bin ton kömürümüzü açtık. O kömür orada kaldı, bu tüyü bitmemiş hakkı 300 bin ton kömür dururken bunu nasıl özel sektöre peşkeş çekersiniz.
BURADA YANLIŞLIK YOK MU?
Görüle görüle TKİ’nin kömürü satılmıyor. Özel sektörle rödovans anlaşman olabilir. TKİ ELİ kömürü amacı satmak değilmi burada yanlışlık yokmu. Bu yanlışlığı düzelteceğinize bizim sahalarımızı ona buna veriyorsunuz. Bunun adı peşkeş. 300 bin ton hazır kömür, 2 milyon ton da Kartalkaya’da yolunu dahi yaptığımız hemen 400 bin tonu alınabilecek kömür. Birilerine hemen al bunu.
Birim maliyeti yüksekmiş. Peki kamyonları, iş makinalarını A panosunda çalışanları takoza mı aldık. Bunların maaşlarını ödenmiyor mu. Bir şeye bahane bulunacaksa adam gibi bulunacak.
Aleni peşkeş çekecek denmiyor, maliyet vs ondan bundan bahsediliyor. Öyle bir yağma yok. Bizim her kelimemizde anlamlar var. Bu kelimelerimizden mana çıkarıpta sayın genel başkanımıza bizi şikayet edenler var. Ama etsinler ben gücümü sizden alıyorum.
SOMA’DA RANT BÜYÜK
Biz birlik olduktan sonra gerisi umrumda değil. Atanan yerlere işi bilen değil, dilim varmıyor söylemeye öyle insanlar atanırsa devletin malına ne sahip çıkar ne de buradaki işçiye acır. Mesele burada birilerinin Soma üzerinden para kazanması. Soma’da rant büyük. Bu para bizim aklımızın alamayacağı kadar büyük para.
BUGÜNDEN SONRA MORALİMİZ BOZULDU
Bizim bugünden itibaren moralimiz bozuldu. Biz moral bozukluğu içinde çalışacağız. Hepimizin morali bozuk. Çünkü bizim yarına umutla bakma umudumuz. Yok. Hergün kaygımız olacak. Eynez mi, Sarıkaya mı, deniş mi gidecek atölye mi kapatılacak. Hep içimizde bunlar kaygı olarak kalacak, moralimiz bozuk olacak. Emeklili görebilecek miyim. Sağlıklı çalışabilecekmiyim. Bunları düşüneceğiz. Niye bizim moralimizi bozuyorsunuz, biz adam gibi çalışıp üretmek istiyoruz. Bakın üretime çalışma kapasitemize, bakın makina performanslarımıza. Bugün biz 84, 85 model makinalarla çalışıyoruz. Hiç bu adamlar bunlarla nasıl çalışıyor, tamir ediyor diye sormuyorsunuz. Gittiği yere kadar gitsin sonra kapısını kilitle, ne güzel dünya. Hayatında kömür ocağını görmemiş adamlar benim başımda yönetici olursa böyle olur. O kömür tozunu yutmadani açık ocağın tozunu yutmadan bizim derdimizden anlamazlar.
İŞİMİZİN, AŞIMIZIN DERDİNDEYİZ
Biz topu kimseye atmıyoruz, kimseyle derdimiz yok, aşımızın işimizin derdindeyiz. Bizim maliyetlerimiz yüksekse al sıfır kamyon, makina koy bakalım maliyetler nereye düşüyor. İşçilik maliyetleri, yedek parça maliyetleri nereye düşüyor.
TORBA YASAYA HAYIR DİYORUZ
“Öte yandan çıkarılmak istenen kanuna da değinen Şahin, “Emeğimize, kıdem tazminatımıza dokunmayın. Torba yasaya da hayır diyoruz. Biz sade bugünün peşinde değiliz, yarını da kurtarmanın bizden sonraki nesili de düşünmek zorundayız. Ve düşünüyoruzda.”

YORUM YAP