DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Başkan Ergün, Soma’ya 226 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 17 ilçede görev yapan mahalle muhtarlarını Manisa’da ağırladığı programda MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirdikleri yatırımları da anlattı. Başkan Ergün, atıksu arıtma tesislerinden güneş enerji santrallerine, altyapı çalışmalarından üstyapı yatırımlarına, içme suyu depolarının bakım-onarımlarından sondaj çalışmalarına, dere ıslahlarından temizliklerine kadar birçok yatırımı mahalle muhtarları ile paylaştı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Başkan Ergün, Soma’ya 226 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, il genelindeki muhtarların katılım sağladığı ‘Muhtarlar Buluşması’ programında konuştu. Programda, TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Milletvekili adayları Ali Uçak ve Şehnaz Güvendik Arık, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Genel Sekreter Yardımcıları, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Başkan Danışmanları, Daire Başkanları, MHP İlçe Başkanları ve muhtarlar yer aldı. Başkan Ergün program öncesinde yaptığı konuşmada MASKİ’nin yatırımlarını da anlattı.
İşte Başkan Ergün’ün konuşmasından öne çıkan satırbaşları:
“Atıksu arıtma tesisi olmayan ilçe merkezi kalmayacak”
Gediz ve Bakırçay havzalarının korunması noktasında yaptıkları yatırımların başında atıksu arıtma tesislerinin geldiğini ifade eden Başkan Ergün, “MASKİ kurulduğunda yani 2014 yılında, ilçe ve belde belediyeleri tarafından yüksek işletme maliyetleri nedeniyle işletilemeyen ve çoğu atıl durumda olan 13 atıksu arıtma tesisini yaptığımız bakım onarımla çalışır duruma getirdik. Bunun ardından yeni atıksu arıtma tesislerinin inşaatlarına başladık. Manisa merkez, Turgutlu, Soma, Gördes, Alaşehir, Sarıgöl ve Alaşehir Kavaklıdere Mahallesine atıksu arıtma tesisleri kazandırdık. Sarıgöl’deki tesisimizi de bu ay içerisinde tamamladığımızı sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum. Demirci ve Selendi merkezdeki atıksu arıtma tesislerinin inşaatlarına da devam ediyoruz. Selendi’deki tesisimizin betonarme imalatlarını tamamladık. Demirci’deki tesisimizde ise betonarme imalatlarımız hızlı bir şekilde ilerliyor. Kırkağaç ilçemiz İlyaslar Mahallesine yapacağımız tesisin de hayırlısıyla temelini attık. Hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Bunların dışında atıksu arıtma tesisi olmayan bir tek Köprübaşı ilçemiz kalıyor. Köprübaşı’na da inşa edeceğimiz tesis için projemiz hazır. Kredi süreçleri tamamlandığında Köprübaşı’na da yeni bir atıksu arıtma tesisi inşa edeceğiz. Bu sayede, atıksu arıtma tesisi olmayan ilçe merkezimiz kalmayacak. Ayrıca, Dünya Bankası Kredisiyle Yunusemre ilçemiz Muradiye Mahallesine de atıksu arıtma tesisi yapacağız.” dedi.
Atıksu arıtma tesislerine 595 milyon liralık yatırım
Manisa il genelinde 20 atıksu arıtma tesisiyle hizmet verdiklerini belirten Başkan Ergün, “Bu tesislerimizde bugüne kadar 362 milyon metreküp evsel nitelikli atık suyu arıttık. İçme suyu berraklığına kavuşan arıtılmış suyu da sağlıklı bir şekilde nehirlerimize veriyoruz. Bir tek amacımız var; o da gelecek nesillere yani evlatlarımıza temiz bir doğa bırakmak. İşte bu anlayışla sadece atıksu arıtma tesislerine bugüne kadar ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Tam tamına 595 milyon lira. Evlatlarımızın geleceği için helali hoş olsun” ifadelerini kullandı.
GES yatırımları Manisa’nın geleceğini aydınlatıyor
Bir diğer önemli çevreci yatırımlarının güneş enerji santralleri olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Hem doğamızı korumak hem de enerji giderlerimizi düşürmek için şehrimizin birçok noktasına güneş enerji santrali kuruyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisimiz ile Yunusemre ilçemiz Seyitli Mahallesine toplamda 2 megavat gücünde olan santraller kurmuştuk. Sadece bu iki santralimizden bugüne kadar 15 milyon TL’ye yakın elektrik üretimi yaptık. Bu santrallere ek olarak 25 milyon TL bedelle Alaşehir Atıksu Arıtma Tesisimizin olduğu alana, 147 milyon TL yatırımla da Seyitli mahallemize toplamda 6 megavatlık yeni santraller inşa ediyoruz. Alaşehir’deki tesisimizde artık elektrik üretim aşamasına geldik, Seyitli mahallemizde ise sona yaklaştık diyebiliriz” dedi.
Kırsal mahallelerin merkez mahallerden farkı kalmıyor
Başkan Ergün, kırsal mahallelerin merkez mahallelerden farkı kalmaması için de çalıştıklarının altını çizerek, “Manisa’mızda 1.088 mahallemiz var. Bunların 780’i kırsal mahalle. Yani eski adıyla köy, yeni adıyla mahalle. Bu 780 mahallemizden 246’sının alt ve üst yapısını yeniledik. Bu ne demek biliyor musunuz? 2015 yılında 101 mahalle projesiyle başladığımız, ardından 154 mahalle projesiyle devam ettiğimiz çalışmalar kapsamında sadece ama sadece 8 yılda kırsal mahallelerimizin neredeyse yarıya yakınının şehir merkezlerimizden farkı kalmadı. Şehir merkezlerindeki hemşerilerimiz içme suyu, kanalizasyon ve üst yapı noktasında hangi hizmetleri alıyorsa, köylerdeki hemşerilerimiz de bu yatırımlarımızla artık aynı hizmetlerden faydalanıyor. Tabi yatırımlarımız bitmiyor, çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Eski beldelerimizin ve köylerimizin yer aldığı bu 246 mahallemize ek olarak 8 mahallemizde çalışmalarımız sürüyor. Son ihalelerimiz kapsamında da 11 mahallemizde daha alt ve üstyapı işi yapacağız. Böylece toplam 265 mahalle sayısına ulaşmış olacağız. Salihli ilçemiz Emirhacılı, Karaağaç, Yağmurlar, Çelikli Mahallelerimiz, Turgutlu ilçemiz Çıkrıkçı, Çampınar ve Musacalı Mahallelerimiz, Saruhanlı ilçemiz Apak, Kepenekli, Şatırlar Mahallelerimiz ve Şehzadeler Yenimahmudiye Mahallesinde de altyapı işlerimize kısa bir süre içerisinde başlayacağız. İşte bu yatırımlarımıza da tam tamına 810 milyon lira harcadık. 17 ilçemizdeki hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu.
Başkan Ergün’den çarpıcı örnek: “Manisa Nepal arası mesafe kadar hat döşendi”
Başkan Ergün konuşmasının devamında il genelinde yürütülen altyapı yatırımlarının toplamını da paylaştı. Başkan Ergün, “MASKİ eliyle sadece kırsal mahallelerimizde değil, şehir merkezlerimizde de altyapı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Tüm bu altyapı metrajlarını topladığımızda ise bugüne kadar 5 bin kilometreyi geçtiğimizi ifade edebilirim. Bu rakamı şöyle bir örnekle açıklayayım. Manisa merkezden başladığınızda Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’yi de geçerek Nepal’e kadar hat döşemişiz. Yeni yatırımlarımızla Çin’i de Japonya’yı da geçeceğiz inşallah. 154 Mahallemizden geriye kalan mahallelerimizde ise kredi onaylarının ardından yatırımlarımıza başlayacağımızın bilgisini de buradan siz kıymetli muhtarlarım ile paylaşmak istiyorum.” dedi.
İçme suyu depoları A’dan Z’ye yenilendi
Başkan Ergün, mahalle muhtarlarına içme suyu depolarında yürüttükleri çalışmaları da anlatarak, “2014 yılında Büyükşehir olduğumuzda, arkadaşlarımız bana ilçelerimizdeki ve köylerimizdeki içme suyu depolarının fotoğraflarını göstermişlerdi. İçme suyu depolarımız maalesef içler acısı bir durumdaydı. Benim de ilk talimatım, bu depoların bakım-onarımlarının ve yenilemelerinin yapılması oldu. Bakım onarımı yapılamayacak durumda olanların yerlerine de yenilerinin yapılmasını arkadaşlarımıza söyledim. O günden bu yana tam 1.364 içme suyu depomuzu baştan aşağıya yeniledik. 115 adet de yeni içme suyu deposu inşa ettik. Hemşehrilerimiz daha sağlıklı su içsin diye sadece bu çalışmalarımıza 66 milyon TL yatırım yaptık” dedi.
Yeterli su temini için sondaj yatırımları sürüyor
Artık neredeyse tüm dünyanın kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Ergün, “Bereketli topraklarımız artık eskisi gibi yağış almıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Manisa’mızdaki barajlarımız da kurudu, yeraltı su kaynaklarımız da hızla azalmaya başladı. 15 yıl önce 40-50 metrelerden ulaştığımız suya, bugün 350-400 metrelerde ulaşıyoruz. Hatta 500 metrelerden su çıkmayan yerlerimiz bile var. Sizlerin de bildiği gibi su kaynaklarımız sınırsız değil! Su kaynaklarımızı artık daha dikkatli ve bilinçli kullanmamız gerekiyor. Çünkü suyumuz, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras. Ve bu mirasa hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Bu noktadan hareketle vatandaşlarımıza yeterli içme suyu temin etmek için bugüne kadar il genelinde 597 adet sondaj kuyusu açtık. 2023 yılı sondaj programımızda yer alan 79 adet sondaj kuyusuna da Turgutlu ve Soma ilçe merkezleri ile başladık. İl merkezimize de 18 adet yeni sondaj kuyusu açıyoruz. Ancak bir kez daha belirtmek isterim ki; bizler, ne kadar sondaj açsak da, baraj yapsak da önemli olan suyumuzu ne kadar dikkatli ve bilinçli kullandığımızdır. Suyumuz sonsuz bir kaynak değil, evlatlarımızın geleceği için tasarruflu kullanalım” açıklamasında bulundu.
Dere yatakları MASKİ’nin koruması altında
MASKİ bünyesinde yürüttükleri hizmet ve yatırımlar noktasında son olarak dere temizlik ve ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Ergün, “MASKİ Genel Müdürlüğümüz kısmında, son olarak dere temizlik ve ıslah çalışmalarımızla ilgili sizlere bilgi vermek istiyorum. İlimiz genelinde 1 milyon 340 bin metre dere temizlik çalışması gerçekleştirdik. Tabi bir mahallede birden fazla kez çalıştık. Dere yataklarından 1 milyon 38 bin ton çöpü uzaklaştırdık. Bugüne kadar 23 kilometre dere ıslahı yaptığımız ilimizde, 54 kilometre de korkuluk imalatı gerçekleştirdik. Prefabrik kutu menfez ve koruge boru montajlarımız ile de yol ve yaya geçişlerini güvenli hale getirmeye devam ediyoruz” dedi.
MASKİ bünyesinde 2 Milyar TL’lik yatırım yapıldı
MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen yatırımlara ciddi bir kaynak ayırdıklarını belirten Başkan Ergün, “MASKİ Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yürüttüğümüz hizmet ve yatırımları siz kıymetli muhtarlarımıza kısaca özetlemek istedim. Sadece MASKİ bünyesinde bu projelerimize 2 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Yani eski parayla 2 katrilyon lira. Helal-i hoş olsun, yaptığımız yatırımlar hemşehrilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Başkan Ergün, açıklamalarının sonunda 2014 yılından bu yana Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ olarak yapılan yatırımların miktarını da ilçe ilçe açıkladı.
Şehzadeler ilçemize 525 milyon 130 bin 494 TL
Yunusemre ilçemize 1 milyar 666 milyon 899 bin 426 TL
Ahmetli ilçemize 85 milyon 68 bin 430 TL
Akhisar ilçemize 445 milyon 183 bin 477 TL
Alaşehir ilçemize 356 milyon 578 bin 407 TL
Demirci ilçemize 242 milyon 324 bin 744 TL
Gölmarmara ilçemize 90 milyon 287 bin 706 TL
Gördes ilçemize 202 milyon 862 bin 102 TL
Kırkağaç ilçemize 154 milyon 760 bin 390 TL
Köprübaşı ilçemize 71 milyon 244 bin 753 TL
Kula ilçemize 216 milyon 501 bin 815 TL
Salihli ilçemize 421 milyon 133 bin 708 TL
Sarıgöl ilçemize 269 milyon 276 bin 194 TL
Saruhanlı ilçemize 385 milyon 251 bin 207 TL
Selendi ilçemize 273 milyon 690 bin 728 TL
Soma ilçemize 226 milyon 771 bin 799 TL
Ve Turgutlu ilçemize 487 milyon 353 bin 607 TL yatırım gerçekleştirdik.
Yani 2014’ten bugüne Manisa’mıza 6 milyar 120 milyon 318 bin 987 lira gibi çok büyük bir hizmet vermişiz. Bunu bu kadar detaylı ilk kez bu toplantıda sizlerle paylaşmış oluyorum. Manisa’mız için ne yapsak az. Helali hoş olsun.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.