İlçede hasat mevsiminin başlamasına sayılı günler kala çiftçileri anız yakmamaları yönünde uyaran İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati ASLAN, önemli bir uyarı yaptı.
Toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılması büyük bir sorun teşkil ediyor. Toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zarar verirken; anız yakma işlemi, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizma ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden oluyor.
Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesi yok olmakta ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görüyor. Anız yangınları sırasında toprağın 0-5 cm derinliğinde 250 dereceye ulaşan sıcaklık, üretimde verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddelerin yok olmasına neden oluyor. Bu sebeple anızın yakılmaması bilakis toprağa kazandırılması gerekmektedir. Özellikle organik maddesi çok düşük ve erozyona çok açık olan topraklarda anızın yakılması bir yana bilakis sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılması gerekmektedir.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati ASLAN, doğal dengeyi bozan; birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eden anız yakma konusuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.
İlçede hasat mevsiminin başlamasına sayılı günler kala çiftçileri anız yakmamaları yönünde uyaran İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Hayati ASLAN, “Soma’daki anız yakımının sebebi sadece ve sadece toprak işleminin kolaylıkla yapılmasına ve iyi bir tohum yatağı hazırlanması isteğidir. Anız yakılması verim kaybına neden olmaktadır. Bunun yanında toprak yüzeyi çıplak kalacağından su ve rüzgar erozyonu daha fazlalaşacak ve toprak verimliliği giderek azalacaktır. Ayrıca anız yakılmasının en önemli zararı, henüz hasat edilmeyen ürünlerin de yanmasına sebep olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Aslan, “Anız yakılmasının önlenmesi hakkında Manisa Valiliğimizce genelge yayımlanmıştır. Anız yakılması ile tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın, biyolojik, kimyasal, fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınmalıdır. Valilik Makamının anız yakılmasının önlenmesi ile ilgili 2019/1 tebliğ ile dikkate alınarak 2019 yılında yıl boyunca Manisa İlinde Valiliğimizce 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. Maddesi uyarınca anız yakılması yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 maddesinin (ek:26/04/2006-5491/23 md.) gereğince cezai işlem yapılacaktır. Kanunun ek-1 inci maddesinin c bendine aykırı olarak anız yakanlar her dekar için 60,11 TL idari para cezası verileceği, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat arttırılarak uygulanacaktır.” açıklamasında bulundu.