Soma Çocuk Gelişim Merkezi Sorumlusu ve Soma Çocuk ve Gençlik Gelişim Derneği Başkanı Selami Özdemir, ilçede 13 Mayıs 2014’de yaşanan maden faciasının ardından birçok kurum, kuruluş, dernek ve vakfın yardım için bölgeye geldiğini, bunlardan birisinin de GAP İdaresi Başkanlığı olduğunu anlattı.
İdarenin, Güneydoğu Anadolu’daki çocuklara yönelik projeleri bulunduğunu, bunun aynısını Soma’da da madenci çocuklarına yönelik hayata geçirebileceklerini teklif etmeleri üzerine çeşitli kurum ve kuruluşların da desteğiyle merkezin açıldığını ifade eden Özdemir, tahsis edilen 2 katlı prefabrik binada İngilizce, karate, müzik, jimnastik, bale gibi 22 dalda ücretsiz olarak eğitim vermeye başladıklarını dile getirdi.
Madenci çocukları için hayata geçirilen merkezin daha sonra ilçedeki 7-14 yaş grubundaki diğer madenci çocuklarına da hizmet vermeye başladığını ve toplamda 3 bine yakın öğrenciye ulaşıldığını belirten Özdemir, şöyle devam etti:
“İlerleyen zamanda bu projeyi geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Bilim alanında yarışmalar düzenledik. Çeşitli üniversitelerle koordinasyon halinde geziler düzenledik. Şu anda Soma’da yaşayan ve büyük çoğunluğu madende çalışan ailelerin yaklaşık 3 bine yakın çocuğuna eğitim vermekteyiz. Çocuklar okul saatleri dışında ve hafta sonlarında etkinliklerden faydalanıyorlar. Binamızın yetersizliğinden dolayı her öğrenci ancak 3 farklı etkinlikten faydalanabiliyor. Bu projeyi geliştirmek istiyoruz. Çocukların sosyalleşmesi anlamında bu merkezi canlandırmamız lazım. Bütün yetkililerin buraya destek olmasını istiyoruz.”
“PERSONEL MAAŞLARINI ÖDEYEMİYORUZ”
Maden faciasının ardından gelen yardımlarla 7 katlı bir bina yapıldığını, yakında buraya geçeceklerini ancak malzeme temininde zorlandıklarını kaydeden Özdemir, giderlerin karşılanması için bir halı saha satın aldıklarını ancak buradan elde edilen gelirin de yetmediğini aktardı. Özdemir, “Yurt içinde ve yurt dışında eğitime duyarlı, çocukların geleceğine yönelik iyi planları olan kişilere ihtiyacımız var” dedi.
Soma için yapılan projelerden en kalıcısının bu merkez olduğunu söyleyen Özdemir, aylık personel, kırtasiye, elektrik, su faturalarının 25-30 bin lira olduğunu, iki aydır personelin ücretini ödeyemediklerini bildirdi.
Özdemir, hayırseverlerin sadece nakdi değil ayni yardımda da bulunabileceğini dile getirerek, “Kırtasiye, bilgisayar, donanım malzemesi, yazı tahtası, gitar, saz gibi yani buradaki faaliyetlere yönelik her türlü yardıma ihtiyacımız var. Çocuklar geleceğimiz. Bu çocuklar kimbilir belki 3-5 yıl sonra burada aldığı kurslarla bir yere gelecekler. Tüm yetkililerden, eğitime duyarlı kişilerden yardım bekliyoruz” dedi.