Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla saatlerin değişikliğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 16 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Kış saati uygulamasıyla geçen yıl 8 Kasım Pazar günü 04.00’te 1 saat geri alınan saatler, bu gece 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınacak.
Türkiye’de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Bu yıl yaz saati uygulaması 30 Ekim Pazar günü sona erecek ve saatler 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınacak.
AKILLI TELEFONLARA DİKKAT
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, kış saatinin sona ermesi ve saatlerin ileri alınmasından önce akıllı telefon sahiplerine otomatik ayarı seçmeleri tavsiyesinde bulundu. Telefonda bu ayarı yapmadığınızda telefonunuz saati ileri almayacak; Pazar gününe bir saat erken başlamış olacaksınız. Bu nedenle şimdiden telefonunuzun ayarlarına girip ‘otomatik tarih ve saat dilimi’ özelliğini aktif hale getirmeniz gerekiyor.
Ekşi, yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasının 26 Mart Cumartesi gününü 27 Mart Pazar gününe bağlayan gece bir saat ileri alınmasıyla başlayacağını anımsatarak, akıllı telefon kullanıcılarının bu tarihi beklemeden telefonlardan “otomatik tarih ve saat dilimini” aktif etmelerinde fayda olduğunu söyledi.
Geçen yıl yaz saati uygulamasının 26 Ekim’de sona erdiğini anlatan Ekşi, seçim nedeniyle saatlerin geri alınma tarihinin 2 hafta sonraya yani 8 Kasım 2015’e ertelendiğini hatırlattı. Bu zorunlu uygulama sebebiyle mobil cihazların tarih ve saatlerinde uyumsuzluk yaşandığını belirten Ekşi, “Bunun üzerine birçok kullanıcı cep telefonlarının saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimi seçeneğini iptal ederek manuel düzenleme ile saatlerini ayarlamışlardı. 27 Mart’ta ise yaz saatine geçiş için saatler 1 saat ileri alınacak. Kullanıcıların, telefonlarından saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimini tekrar aktif hale getirmelerinde fayda var.” diye konuştu.