Türkiye Maarif Vakfı Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Somalı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakü Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Akgün’ün, özellikle eğitim alanındaki katkıları ve uluslararası ilişkilerdeki deneyimiyle dikkat çeken bir isim olduğu biliniyor.
1968 Soma doğumlu olan Akgün, eğitim hayatına Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde başladı ve ardından 1994-2000 yılları arasında, Case Western Reserve University’de MEB adına burslu öğrenci olarak yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Akademik kariyerine Selçuk Üniversitesi’nde başlayan Akgün, sonrasında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Şu anda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir.
Uluslararası ilişkiler, dış politika ve karşılaştırmalı siyaset alanlarında uzmanlaşan Prof. Dr. Akgün, birçok akademik yayına imza atmıştır. “Siyaset Sosyolojisi”, “Diaspora ve Göç Politikası”, “Gelişmekte Olan Ülkeler” gibi konularda önemli çalışmaları bulunmaktadır. “11 Eylül, Değişen Dünya Dengeleri ve Türkiye” başlıklı çalışmasıyla 2002 yılında Milliyet Sosyal Bilimler Birincilik Ödülü’ne layık görülen Akgün, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında da etkin görevler üstlenmiştir.
Evli ve iki çocuk babası olan Akgün, Türkiye Maarif Vakfı’nın başkanlık görevini devrettikten sonra, Azerbaycan’daki görevine başlayacak. Bu atama, Türkiye’nin eğitim alanındaki diplomatik etkisini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.