DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

TÜRK İŞ BAŞKANI ATALAY VE MADEN İŞ BAŞKANI AKÇUL SOMA’DA

Türk İş Başkanı Ergün Atalay Soma’da Maden İşçileri Sendikası’nı ziyaret etti. Ziyarette Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, Maden İş’in Soma’daki başkan ve yönetim kurulu üyeleri ve Soma’daki şube yöneticileri yer aldı. Soma faciası davasına değinen Ergün Atalay Anayasa Mahkemesinden gelecek kararın beklendiğini söyleyerek, özelleştirmenin de bu ülkeye hiçbir kar getirmeyeceğine dikkat çekti.

Yayınlanma Tarihi : Google News
TÜRK İŞ BAŞKANI ATALAY VE MADEN İŞ BAŞKANI AKÇUL SOMA’DA

Sendikada konuşan Türk İş Başkanı Atalay, Soma maden faciası davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesinin üzerine düşen görevi yapmasını beklediklerini belirterek, “Altı ay sonra 301 kardeşimizin 10. senesi. 10 sene geçti hala mahkemeden insanların içine su serpecek bir karar çıkmadı. En son Nisan ayının 22’sinde yargı bir karar verdi. Şimdi dava Anayasa Mahkemesinde. şimdi dünyada mahkemeler sorun çözer, malesef bizim ülkemizde mahkemeler sorun çıkartıyor yani görevleri sorun çözmek ama mallesef sorun çıkartılıyor. Sorun çıkartmanın bir anlamı yok. Dosyalar Anayasa mahkemesi önünde. A’dan Z’ye ne lazımsa hepsi var. Buradan bir daha ifade ediyorum. Bu dosyayla ile ilgili insanların yüreğine su serpecek şekilde bunu inceleyelim. Hatta noksan nerede varsa noksansız yerine getirin. Evvela 1. işimiz bu.Hukuk dünyanın her yerinde kadının korur kamuyu korur emeği korur onun için bu yazılmayan büyük kuraldır onun için biz burada mağduruz bu 301 tane insan kardeşimizin evladı var ailesi var. Yani bununla ilgili verilen kararlar toplumun tamamına yakını rahatsız. Onun için bir anayasa mahkemesi bu kararı bir incelesin detaylı bir şekilde bir önümüzü görelim.” dedi.

ASGARİ ÜCRET

Burada çalışan arkadaşlarımız vergiyle ile ilgili ocak ayınsa aldığımızı bilsin geçmişte yüzde yirmi yedi altı giriyorduk. Şimdi biz nisan ayın sonunda %27’ye giriyoruz esas ana problem ne sözleşme yap ne asgari ücret yap vergiyle ilgili düzenleme gerekiyor, sabitlemek gerekiyor. Daha önemelisi işte asgari ücret kırk senede bir kere zam yapıyorduk şimdi iki senedir yılda iki defa yapıyoruz. Sebebi de şu ülkede ki enflasyon covid’den sonra temmuz ayında yapıyoruz bi aralık ayında yapıyoruz. Zaman zaman ben ifade ediyorum ki bu sene geçmişte kanun gereği temsil noktası Türk-İş’ti. şimdi orda o masanın tamamı dördüde işçi olacak sendikacı olmayacak onlar bu parayla nasıl geçinemediklerini anlatacaklar. Sonra komisyonu tespit edeceğiz arkadaşlarımızla beraber benim anlatmamın yahut sendikacının anlatması olmuyor. Yaşayan anlatsın yaşayan bizzat orda oturacak anlatacak. O masada kadında olacak erkekte olacak işçi yani onlar kendi konumlarını anlatacaklar. Asgari ücret lafı çıktığı zaman malesef bizim ülkemizde ete süte kiraya her yere zam geliyor. Şimdi şuanda asgari ücrete evet desem imzalasam şubatın birinde alacak. Asgari ücret zamlı maaşına ne var şubata 3.5 ay zaman var. Yani o zamana kadar konuşmanın hiç bir anlamı yok. Zamanında konuşmak lazım biz her zaman soruyorlar ne isteyeceksin masada oturanlar isteyecekler durumlarını anlatacaklar bu sene böyle bir düzenleme yapacağız.” dedi.

TAŞERON YASASI
Nasip olursa bir o kadar önemli bir konuda sorun taşeronla ilgili ülkeyi yönetenler 5 sene evvel 696 ile ilgili 700 bine yakın arkadaşımız kadroya geçti. Seçimle beraber iktidarı mülafeti herkes söz verdi. Televizyonlara çıktı dediler ki bu taşeron meselesini çözeceğiz. Epey bir zaman oldu şimdi taşeron lafını kimse konuşmuyor, biz konuşuyoruz televizyonlarda gazetelerde miting alanlarında bütün partiler söz verdi iktidar partisi başta olmak üzere dediler ki taşeron meselesini çözeceğiz ama malesef bununla ilgili, bugüne kadar müsbet bir cevap almadık. her yerde var adam asfalt döküyor bir tanesi taşeron işçisi %70 zam veriliyor araba mütahiti asfalt mütahiti boya mütahiti aynı yerde çalışıyoruz aynı işi yapıyoruz biri yemek yiyor biri yemiyor biri ikramiye alıyor biri almıyor birinin sosyal hakkı var birinin yok yani burada huzur bulmak orda iş sağlamak mümkün değil.
Bu bizim en önemli sorunlarımızdan birisi.

ÖZELLEŞTİRME BU ÜLKEYE HİÇBİRŞEY GETİRMEZ

Geçen sene Soma’da Eynez ile ilgili bir bölgeyle ilgili bir çalışma vardı. Burayla ilgili bir gayret sarfettik şimdi durdurduk düzenleme yaptınız. Bana intikal eden bişey yok.Özelleştirme ve taşeron bu ülkeye hiç bir şey getirmez. Ortada taşeron falan olmaz.” dedi.
Ergün Atalay, beraberindeki Maden İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul ve Soma Belediye Başkanı Ali Tulup ve şube yöneticileriyle birlikte Maden şehitliği ziyareti sonrasında Soma’dan ayrıldı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.