DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SOMA VE TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI

Yayınlanma Tarihi : Google News
SOMA VE TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI

SOMA ilçemizde sendika, 26/7/ 1950 tarihinde soma Linyit İşçileri Sendikası adıyla faaliyete geçmiştir. Kurucu Başkan Hıdır Demirbaş’tır. 8 /3 /1964 tarihinde yapılan genel kurulda sendikanın adı Soma Havzası Kömür işçileri sendikası olarak değiştirilmiştir. 05.03.1966 tarihinde yapılan genel kurulda sendikanın; ismi Ege Bölgesel Maden işçileri sendikası Ege Bölgesi şubesi olarak değiştirilmiştir. Daha sonra 18 Ağustos 1958’de kurulan merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Maden işçileri sendikası ‘na bağlanmıştır. Türkiye Maden işçileri sendikası federasyonken 1960 yılında Türkiye işçi sendikaları konfederasyonuna yani Türk işi üye olmuştur. Bölgemizde tarihe baktığımızda , ne zor şartlarda işçilerin örgütlü mücadelesini bir arada yürütmek amacıyla kurulan sendikamızın 73 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Tarihten bu yana Maden işçileri sendikası mücadelelerin en ön safında yer almıştır bölgemizde özellikle Linyit kömürünün;Türkiye rezervinin %65’i bulunmaktadır.. 1950’den bu yana işçi sınıfının sorunlarını Her platformda dile getiren başta kurucu üyemiz kurucu başkanımız olan Hıdır Demirbaş olmak üzere sırasıyla; Kamil Elligram, Nazım usluoğlu, Abdullah Çakır Efe, Agah Baykan, Yüksek Sözener, Mustafa Engin, Ferit Bengisu, Kemalettin Özsoy, Nayim Sezer, Mehmet Saç, Vedat Ünal ve Tamer Küçükgencay’dır. 13 Mayıs 2014 tarihinde dünyanın en büyük maden faciası Soma’da yaşandı. Daha sonra Soma bölgemizde bulunan Türkiye Maden İşçileri sendikası Ege bölge şubesi tek başına yaklaşık olarak 13.000 üyeye ulaştığı için şubelerin ayrılma kararı genel kurulda alındı. Ege bölge şubesi İmbat a.ş ve Koza altın madeni ile birlikte ayrıldı,. Soma şubesi Ege Linyitleri işletmesi kamu işçileri temsilen 15 Ağustos 2015’te ayrıldı, yine Soma kömür işletmelerine bağlı iş yerlerindeki işçi arkadaşların beklentisi olarak Ege Bölgesi 1 nolu şubesi kuruldu. Demir export işçilerinin örgütlenmesi üzerine Soma 1 nolu şubesi kuruldu. Sendikalar sonra da ayrılırken her iş yerinin ve işçilerin sorunlarının çözümlerinin daha ivedi şekilde yapılması Türkiye Maden işçileri sendikasının bu tarihlerde 26.000 olan maden işe üye sayısının hemen hemen yarısı Soma’daydı.
Geçmişe baktığımızda Ege linyitleri işletmesi , İmbat Madencilik ve Aydın linyitleri işletmesi Maden İş sendikasında örgütlü kurumlardır.
Özellikle 13 Mayıs 2014 tarihindeki Dünyanın ve ülkemizin en büyük maden faciasından sonra ilçemize Türkiye Maden İşçileri sendikası olarak birçok eserler kazandırdık; tabii ki bunlar acılarımızı dindiremez ama Maden İşçileri sendikası Soma’daki yaşayan halkımızın ihtiyaçları olan başta Halk eğitim merkezi ,Türk-iş ilkokulu, Maden iş rehabilitasyon merkezi Maden iş anaokulu gibi ve özellikle Şehit aile çocuklarıyla sürekli olarak istişare içinde oldu..
Türkiye maden işçileri sendikasının Genel merkez yönetim kurulu üyelerimizin Dört te ikisi Soma’dan. ise Soma her şeyi hak ediyor düşüncesindeler..
Türkiye Maden İşçileri sendikası maden sektöründe örgütlü olan 17 şube ve yaklaşık olarak 31.000 üyesi ile üyelerin ve üyesi olmayanların her türlü sorunlarına, sıkıntılarına, iş yerlerindeki çalışma barışının üst seviyelerde olması için mücadelesini sürdürmektedir. Ne yazık ki bu kurumda yıllarca yöneticilik yapanlar, yöneticilikten ayrıldıktan sonra Maden İş sendikasına düşman olmaktadır. Ben varsam varız Ben yoksam batsın Maden İş gibi düşünceler hiçbir zaman maden işte görev yapmış yöneticilerimize üyelerimize yakışmamaktadır. En kötü sendika yöneticileri olsa bile, İşçilerimizin örgütlü şekilde birlikte hareket ederek sendikayı yönetimini harekete geçirecek güce sahiptir. Yönetime kızıp, işverene kızıp farklı arayışlar içerisine girmek birlikte edeceğimiz mücadeleye sadece set olmaktan başka bir şey değildir. Birlikteysek güçlüyüz. En kötü sendika sendikasızlıktan çok daha iyidir. Tarihinde mücadelelerle dolu bir gelenekten gelen Türkiye maden işleri sendikası Her platformda üyelerini hakkını savunmaya devam ediyor; devam da edecektir. Bölgesindeki üyelere faydalı olamayanlar gelip Soma’da iş barışını işyeri huzurunu ve bölgesel ayrımcılığı körükleyemez. Maden İş sendikasında bu zamana kadar Din, Dil, Irk, Mezhep ve bölge ayrımcılığı yapılmamıştır. Şube yönetim kurullarına bakabilirsiniz her bölgenin temsil hakkının olduğu yöneticiler seçilmiştir. Hiç kimse bunun aksini söyleyemez. Turk iş konfederasyona bağlı olan sendikamız, Türk İş başkanlar kurulunda Maden İş kolunun çok büyük sorunları olduğunu, ücretlerinin çok düşük olduğunu, her toplantıda her basında Her platformda yüksek sesle konuşmuş, konuşmaya da devam edecektir. Şu unutulmasın birçok konuda duyarsız,sessiz olduğumuz gibi söylemler sadece ve sadece üyelerimize birlikteliğimize zarar vermektedir. Tam tersine hem eylem hemde,bürokratik anlamda Türk İş ailesi ile birlikte tüm sorunları sıkıntılar gerekli bakanlıklara ve en üst makama iletilmektedir. Türkiye Maden İşçileri sendikası 17 şubesi 31.000 üyesi ile büyük bir ailedir bizim gücümüzü kimse hafife almasın. Tarihte de görüldüğü gibi maden işçileri direnişin en ön saflarında yer almıştır; yer almaya da devam edecektir.. yaşasın işçilerin Birliği yaşasın Maden İş.
Maden İş varsa herkes için var…

TÜRKİYE’DE TÜRK İŞ VAR..
MADENLERDE
TÜRKİYE MADEN İŞ VAR…

Selçuk METİN

Maden İş Sendikası Ankara 1. Yedek

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.