DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

CANIMIZ YANMAYA DEVAM EDİYOR..

Yayınlanma Tarihi : Google News
CANIMIZ YANMAYA DEVAM EDİYOR..

Maden sektörü dünyanın en ağır iş kollarından biridir.Bunu her defasında ısrarla herkes söylüyor ama çözüm bir türlü bulunmuyor.. Türkiye Taş Kömürüne bağlı Bartın/Amasra daki Maden ocağındaki grizu patlaması sonucu 41 Emekcimizi kaybetmenin Ülkemiz ve biz Madenciler derin üzüntü içindeyiz.. Daha 8 yıl önce 13 Mayıs 2014 tarihinde Dünya madencilik tarihindeki Soma Maden faciasında 301 canımızı şehit vermişken, Arkasından 24 Ekim 2014 Ermenek te 18 emekçi, şimdi ise bu acı… Aslında ne kadar da ucuz ölüyoruz..1971 yılından bu yana Almanya’da ki Maden ocaklarında bir tane bile Maden işçisini kaybetmemisken ve bu yıllarda ki Almanya’daki Maden işçilerinin bir çoğu da Türkiye’den Almanya’ya ya göç etmiş vatandaşlarımız olmuştur.Demekki bizim Çalışanlarımız da bir sorun yok.. Ülkemizde 1941 yılından bu yana yaklaşık olarak 3000 Maden Emekcimizi şehit vermişiz..
Türkiye’de yaklaşık olarak 220 bin Maden sektöründe çalışan emekcilerimizin sadece ve sadece 40 bine yakını Sendikalı..Sendikasizlastırma, Üretim hırsı, denetim mekanizması, eğitim, bunlar başlıca iş kazalarını tetikleyen faktörler..
Soma’da Madencilik 1850 yıllarına dayanıyor, Ülkemizin en kaliteli Linyit kömür yatakları burada yaklaşık olarak 2 milyar ton kömür bu bölgede.. Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri ne bağlı bu uçakların yer altı olarak çalıştıranlar, üç tane Özel işletmelerdir.İmbat, Demirexport ve Yeni Anadolu.
İmbat madencilik yaklaşık olarak 2002 yılından bu yana Faaliyetine devam ediyor.yaklaşık olarak 6000 civarında Maden emekçisi buradan evine ekmek götürmekte..İmbat maden sektöründe deneyimli, teknik, Donanımlı ekipleriyle Adeta ülkemizdeki yer altı madenciliğinin öncüsü. iş sağlığı ve güvenliği bakımından iyi bir yerde, İşçilerin Sosyalleşmesi, moral ve motivasyon olarak sürekli olarak Çalışanları ile içli dışlı olan bir idari yönetim kadrosu bunu en iyi başaranlardan biri.. diyebiliriz. Her zaman İşletmedeki tüm çalışanlarına Aile olarak bakmış işçilerin Moral ve motivasyonu nu üst seviyede tutarak iş kazalarının önüne de geçmişlerdir..
Bölgemizde ki bir diğer yer altı Maden ocağı ise Demirexport tur.. Burada kısa sürede bölgeye kendini tanıtmış, İşsizlerin işe girebilmek adına cazibe merkezleri olmuşlardır.. Hiç bir zaman çalışanlarını özel günlerde unutmayarak onlara Bir aile olduklarını hatırlatmıştır..
13 Mayıs 2014 yılındaki Soma faciasından sonra, Soma Kömür İşletmeleri ne ait Ocak 21 Şubat 2019 tarihinde Yeni Anadolu şirketine devrolmuştur.Bu tarihten bu yana gerek yapılan Toplu sözleşme, gerekse Çalışanların iş güvencesi sağlanmış, eğitim, teçhizat, Maden makinalarında yatırım yapılarak çalışanların Facia sonrası moral ve motivasyon anlamında iyi bir yere sahip olmuştur.
Kısaca anlatmak istediğim kazaların, özel sektör,Kamu işletmeleri diye ayırmadığı. Kaza her zaman geliyorum demez, Madencilik te biraz Cesur, biraz da Ürkek olacaksın.Kazaların büyük çoğunluğu Çalışanlarımızın kendine özgüveninden,bana bir şey olmaz demesinden de kaynaklanıyor.. Ailelerimizden bile fazla zamanınız iş arkadaşlarımızla geçiyor..yer altına girerken Selâmetle , çıkarken geçmiş olsun denir.Her çalışan bir birinin badisidir. Çünkü Maden işçileri bir birine sıkı sıkı bağlıdır..
Ben buradan yetkililere de seslenmek istiyorum, Artık Maden işçileri yer altı,yer üstü ayırt etmek sizin ağır iş kolunda sayılarak yıpranma haklarının verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, Kamu, Özel diye ayrım yapmadan denetimlerin uzman ekipler tarafından sıkca yapılması, Sendikalaşma önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz..Bir daha Madenlerimizde iş kazalarının olmadığı günler görmek istiyoruz..
Başta Bartın Amasra daki Maden ocağındaki 41 , Soma’daki 301 ve Ermenek te 18 emekçi kardeşlerimize,Bu zamana kadar Yitirdiğimiz tüm Maden şehitlerine Allah’tan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum..
İş Kazalarını önlenemek ellerimizde…
Selçuk METİN

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.