DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MADEN İŞ’TEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından Maden işçilerine yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği semineri düzenlendi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
MADEN İŞ’TEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (T.Maden-İş) tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti eş mali desteğiyle “Dayanışma İle İş Güvenliği: İSG İçin İşveren, İşçi ve Aileler El Ele” Projesi yürütülüyor.
Şubat 2021 itibariyle uygulanmaya başlayan ve Mayıs 2022 sonu itibariyle tamamlanacak olan proje, mevcut durum araştırması, Gölge İSG uzmanı eğitimleri, işçiler ve ailelerine yönelik fotoğraf, öykü-şiir ve resim yarışmaları ile İSG Günleri kutlaması olmak üzere dört ana aşamadan oluşuyor.
Bu kapsamda, T.Maden-İş Sendikası’nın temsilciliklerinin bulunduğu 16 ilçeden, “Gölge İSG uzmanı” olarak yetiştirilmek üzere 175 işçi temsilcisi belirlendi. Belirlenen temsilcilerin ülke çapında beş uygulama merkezinde katılacakları üç günlük Gölge İSG uzmanı eğitimlerinin ilki Soma Maden İş Halk Eğitim Merkezi’nde başladı. Takip eden etkinlikler Eylül 2021 boyunca Tunçbilek (Kütahya), Kırka (Eskişehir), Nallıhan (Ankara) ve Elbistan (Kahramanmaraş) da düzenlenecek.

Etkinliğin açılış konuşmasında, T.Maden-İş Sendikası Başkan Baş Danışmanı, Maden Mühendisi Ertuğrul Bayrak, “madencilik sektörü gibi tehlikli ve yüksek riskli sektörlerde İş Sağlığı ve Güvenliği’nin, kamu kurumları, işveren ve çalışan için ortak sorumluluk olmanın ötesinde aileler ve maden tesislerinin bulunduğu yerleşimlerde ve genel kamu açısından yüksek bilinç gerektirdiği vurgusunu yaptı. Bayrak, bu düşünceyle hazırlanan ve uygulanmaya başlayan proje süresince ve sonrasında bu kapsamda bireysel, kurumsal ve toplumsal gelişmenin gelişmesi için T.Maden-İş Sendikası olarak tüm kaynak ve olanakları değerlendirme çaba ve kararlılıklarını dile getirdi.

Gölge İSG Uzmanı eğitim seminerleri genel konu başlıkları:

•İş güvenliğini etkileyen psiko-sosyal faktörler ve stres yönetimi

•İletişim Becerileri

•Kendimizi Anlamak

•İş Güvenliği Eğitimi

•6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

•Yönetim Becerileri ve Roller

•Riskler

•İzleme, Değerlendirme, Raporlama

•Proje Özet Bilgi

Projenin genel amacı, her yönden sorumluluğun teşviki ile maden sektöründe iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamalarının önemi hakkında farkındalık yaratmak, aileler, yöre halkı, işçi ve işverenler dâhil tüm taraflara güvenli bir ortamı geliştirmek ve güvenlik kültürünün yaşamın her alanına işlenmesini sağlamaktır.
Güvenlik kültürü çok boyutlu olmakla beraber, projede iki boyut ön plandadır.

  1. İşçi ve işverenlerin çalışma alanının her bölümünde güvenlik konusunda, inanç, davranış ve değerleri
  2. Çalışma alanında güvenliğin geliştirilmesi yönünden pratikler, kontroller ve politikalar
    Özel anlamda projenin amacı; her seviyede sendikalaşma, örgütlenmeye dair haklar ve İSG ilişkilerinin gelişmesini desteklemek, işçi ve işverenlerin sendikalaşmasına katkı sağlamak, bireysel ve kurumsal İSG denetim ve yönlendirme kapasitesini güçlendirmek, hedef bölgelerde güvenlik kültürünü oluşturmaktır.
    Projenin uygulama illeri, Ankara (Nallıhan), Konya (Ilgın), Kütahya (Hisarcık, Tunçbilek), Sivas (Divriği), Amasya (Merzifon), Manisa (Soma), Kahramanmaraş (Afşin, Elbistan*), Eskişehir, (Seyitgazİ), Balıkesir, Muğla (Yatağan), Çanakkale, Mardin, Kayseri, Antalya, Isparta’dır. Ancak proje uygulama merkezleri üye sayıları ve konumları göz önünde bulundurularak 5 şube ile sınırlandırılmıştır. Bunlar, Manisa- Soma, Kütahya-Tunçbilek, Kahramanmaraş- Elbistan, Ankara- Nallıhan, Eskişehir –Kırka olarak belirlenmiştir.
    Proje hedef kitleleri İSG’nin geliştirilmesi ve güvenlik kültürünün işlenmesine yönelik olarak, işçiler ve aileleri başta olmak üzere, işverenler ve yöneticiler, yöre halkı, yerel yönetimler ve yerel basın yayın kuruluşlarını kapsamaktadır.
    Hedef kitlelerin bahsedilen amaçlar doğrultusunda farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik olarak 4 temel faaliyet kurgulanmıştır.
    Bu faaliyetler;
  3. Mevcut durum analizi ve odak grup görüşmeleri; İSG’nin sendikalaşma ile sosyal diyalog ve sendikal haklar arasındaki ilişkileri her düzeyde geliştirmek, çalışanların ve işverenlerin sendikalaşmasına katkıda bulunmak amacıyla analiz ve çözüm önerileri sunmak üzere uygulanacaktır.
  4. Eğitimler; Beş uygulama merkezinde madencilik sektöründe denetim ve rehberlik ile işçi ve temsilcilere eğitimler düzenlenerek sahada yer alan risklerin en aza indirgenmesi hedeflenerek uygulanacaktır.
  5. Yarışmalar; Güvenlik kültürünü hedef bölgelerde oluşturmaya yönelik, anne-baba ve eşler için öykü-şiir, çocuklar için resim, işçiler için ise fotoğraf yarışması düzenlenecektir.
  6. İSG günleri; Güvenlik kültürünün yaşam biçimi olarak dönüştürülmesi hedefi dolayısıyla, uygulama merkezlerinde ikişer gün sürecek olan yöre halkı ile beraber işçilerin, sosyal etkinliklerle İSG’yi benimsemesi, çocuklar içinde güvenlik parkuru gibi oyun alanlarıyla bu alana ilgi duymaları hedeflenmiştir.

Temel faaliyetler kapsamında uygulanacak olan projenin beklenen sonuçları;

  1. Sendikalaşma ile İSG arasındaki ilişki hakkında durum analizi
  2. İSG’nin önemi hakkında farkındalığın işçi, işveren ve işçi aileleri arasında gelişmesi
  3. İSG ‘ye ilişkin bireysel ve kurumsal farkındalığın artması
  4. İyi uygulamalardan alınan dersler ve işçilerin teşviki
  5. Gölge İSG uzmanları olarak işçi temsilcilerinin eğitimi
    Yukarıda yer alan dört temel faaliyetlerin raporlanması, duyurulması ve dağıtımının sağlanarak projenin yaygınlaştırılması için görsel ürün tasarım, basım ve yayım işlerinin yürütülmesi gerekmektedir.

YORUM YAP