Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan 426 kilometrelik İstanbul-İzmir otoyolunun açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursa ve Balıkesir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Balıkesir’de Binali Yıldırım’ın gerçekleştirdiği açılış programına Ak Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan ile Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Aksoy ve partililer de iştirak etti.
SOMA’DAN DA GEÇİYOR
Bu yol, Anadolu otoyolunun Gebze ayrımından başlayıp, Dilovası, Hersek arasındaki Osmangazi Köprüsü ile körfezin öteki yakasına geçiyor. Bir müddet Yalova, İzmit yoluna parelel ilerledikten sonra, Orhangazi Kavşağı ve Gemlik güneyinden devam ederek Bursa çevre yoluna bağlanıyor. Uluabat gölünün kuzeyinden önce Karacabey, Susurluk – Balıkesir- Savaştepe güzergahına yöneliyor. Soma Akhisar ve Saruhanlı Turgutlu’yu geçtikten sonra İzmir- Ankara yoluna paralel devam edip, İzmir çevre yolunda hedefine varıyor. Çevre yolu üzerinden İzmir, Aydın ve İzmir- Çeşme otoyollarına ulaşabiliyor.
Bursa’da gerçekleştirilen açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, otoyol projesi için devletin kasasından herhangi bir bedel çıkmadığını, bu modelin G20 ülkelerine de örnek olduğunu hatırlattı.
11 milyar dolara mal olan 426 kilometrelik İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun 192 kilometrelik son kesimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursa’nın Badırga Bölgesi’nde yapılan açılış töreniyle hizmete açıldı. Mevcut yolu 100 kilometre kısaltan yeni otoban yıllık 3,5 milyar lira zaman ve yakıt tasarruf sağlayacak. Erdoğan açılışın ardından otoyolu kendi kullandığı makam aracıyla test etti.
“BU PROJELER KARLI PROJELERDİR”
Erdoğan, “Öyle bir tarih yazıyoruz ki, evet İstanbul’u İzmir’e farklı bir şekilde bağlıyoruz. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir otoyolu ülkemizin son dönemdeki en önemli yatırımlarından biri. Türkiye’nin ilk yap-işlet-devret otoyolu projesini başlattığımızda, her konu gibi bu işi de eleştirenler, olmayacağını söyleyenler, kendilerince dalgasını geçenler oldu. Bunların kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? Bunların her zaman işi bu. Diyorlar ki, nasıl yapıyorlar bunu, söylesinler. ya ben kasamdan para çıkmadan bunu yapıyorum işte. Bunun adı da yap-işlet-devret. Ama senin aklın buna ermez Bay Kemal. Anlamazsın bu işlerden. Sana SGK verdiler, batırdın. Hastaneleri yönetemedin. O merhum Savaş Ay’ın programını hatırlıyorsunuz değil mi? Ah, ah, ölülerimizi rehin aldılar, bunun genel müdür olduğu dönemde. Şimdi böyle bir şey var mı? Biz her işimizde olduğu gibi kimin ne dediğine değil, milletimizin neye ihtiyacı olduğuna bakarak yola çıktık, bugün son noktayı koyuyoruz. Osmangazi köprüsü dünyada sayılı köprülerden bir tanesi. Pek çok etabını tamamlandıkça hizmete açmıştık. Bugün kalan 192 kilometrelik bölümün açılışını yapıyoruz. Toplam 426 kilometrelik İstanbul-Bursa-İzmir otoyulunun tamamını hizmete sunmuş oluyoruz. Ziya Paşa ne diyor; “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri”. Biz eserlerimizle anılacağız.
SOMA’DAN DA GEÇİYOR
Bu yol, Anadolu otoyolunun Gebze ayrımından başlayıp, Dilovası, Hersek arasındaki Osmangazi Köprüsü ile körfezin öteki yakasına geçiyor. Bir müddet Yalova, İzmit yoluna parelel ilerledikten sonra, Orhangazi Kavşağı ve Gemlik güneyinden devam ederek Bursa çevre yoluna bağlanıyor. Uluabat gölünün kuzeyinden önce Karacabey, Susurluk – Balıkesir- Savaştepe güzergahına yöneliyor. Soma Akhisar ve Saruhanlı Turgutlu’yu geçtikten sonra İzmir- Ankara yoluna paralel devam edip, İzmir çevre yolunda hedefine varıyor. Çevre yolu üzerinden İzmir, Aydın ve İzmir- Çeşme otoyollarına ulaşabiliyor.
NEREDEN NEREYE…
Nereden nereye? ya bu viyadükler? Öyle kolay yapılmadı. Bu tüneller? Öyle dağları kolay açmadık. Biz Ferhat olduk, dağları deldik, Şirin’e ulaştık. Kardeşlerim, böylece İstanbul ile İzmir arasında ulaşımı hızlı, güvenli ve konforlu hale getirmenin yanında, yolu da 100 kilometre kısaltıyoruz. Bu saat itibariyle ileride inşallah 1915 Çanakkale Köprüsü’nün içinde yer aldığı Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otobanını da bu yolla birleştireceğiz. Açılışını yaptığımız otobanın güzergahındaki İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir,Manisa ve İzmir, aynı zamanda ülkemizin dünyaya açılan en büyük ihracat kapılarına ev sahipliği yapıyor. Bu bölgemiz ülkemiz milli gelirinin yüzde 64’ünü üretiyor. Dile kolay, maliyeti 11 milyar dolar. Bu projenin ülkemiz ekenomosine sadece yakıt ve zaman katkısı yıllık 3,5 milyar liradır. İş bilenin, kılıç kuşananın. Laf ola beri gele yok. İş üretiyoruz. Bu yol sayesinde turizm hızlanacak, sanayi hızlanacak, ticari faaliyetler de aynen hızlanacak. Ülkemize çok daha fazla katkı sağlayacağı açıkca ortadadır. Bu otoyolu inşa eden, sözleşme tarihinden itibaren 22 yıl 4 ay süreyle işletecek olan ortak girişim grubunun devlete ödeyeceği tutar da 6,3 milyar lira. Bay Kemal işte bu işin maliyeti bu, öğren! Netice olarak bu otoyol Türkiye için her bakımdan kazançlı, karlı bir projedir. Devletin kasasından bir şey çıkıyor mu? Hayır.İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3,5 saate düşüren bu büyük projenin ülkemize, şehirlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan bütün kurumlarımızı, bakanlarımızı, müteahhit taşeron firmaları, mühendisinden işcisine kadar herkesi gönülden tebrik ediyorum. Otoyolumuzun Balıkesir’deki açılışını da bugün Binali Yıldırım kardeşimiz yapacak. Burada Kocaelili, Yalovalı, Balıkesirli, Manisalı ve İzmirli kardeşlerimize de otoyollarının hayırlı olmasını diliyor, onlara da selamlarımı gönderiyorum” diye konuştu.
BAYRAMDA TRAFİK KURALLARINA UYUN ÇAĞRISI
Ak Parti’nin 17 yıllık iktidarının alamet-i farikalarından birinin de ulaşım meselesi olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hep derdim, yol medeniyettir: su medeniyettir. Yolunuz yoksa, suyunuz yoksa, siz gayr-i medenisiniz. Nerede CHP varsa orada susuzluk, çöp var. Öyle mi? CHP’nin belediyelerinin olduğu yerlerde maalesef atık su. Susuzluk almış başını gidiyor. 6100 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğumuzu bugün 26 bin 764 kilometreye ulaştırdık. 79 senede 6100 kilometre yapıldı. Biz bunu 18 senede 26 bin 764 kilometreye ulaştırdık. Farkımız bu. İktidara geldiğimizde 1714 kilometre olan otoyol uzunluğumuzu bugün 2875 kilomtreye çıkardık. Bölünmüş yol ile bağlı il sayısını, kara yolu tren sayısını 83’tden 367’ye, kara yolu tren uzunluğunu 50 kilometreden 473 kilometreye yükselttik. Vatandaşlarımızın hem mal, hem can güvenliğinde iyileştirmeler gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın yol konforunu arttırdık. Kaza riskini minimize ettik. Yaz tatilinde ve önümüzdeki bayram günlerinde yapacakları seyahatlerde trafik kurallarına uymalarını özellikle rica ediyorum. Tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Ne olur, işte bu hafta kurban bayramına giriyoruz. Bakın acele giden, Allah göstermesin, ecele gider. Yollarda aman ha; bastırıp hele hele gece yolculuğu, bunlara çok dikkat edin. Sizi bekleyen büyüklerinize yavrularınıza kötü haber ulaştırmayın. Onun için de yolların kuralları vardır. Bu kurallara uyalım, bu kurallara uyarak seyahatimizi yapalım ki, bayramlarımızı acıya döndürmeyelim. Bunu özellikle sizlerden rica ediyorum.
Öte yandan Erdoğan Bursa’daki açılışı gerçekleştirirken telekonferansla Balıkesir’den canlı bağlantı yapan Binali Yıldırım da oradan kurdelayı kesti. Erdoğan açılışın ardından yeni otoyolu makam aracını kendisi kullanarak test etti.
FİYATI CEP YAKACAK
İki büyükşehir arası yolu 3,5 saate indirecek otoyolda otomobil için ödenecek ücret 300 lirayı buluyor.
İstanbul ile İzmir arasındaki yol mevcut şartlarda 515 kilometre ve 8,5 saat sürüyor. Yeni açılan yol ile bu mesafe 404 kilometreye süre ise 3.5 saate indi.
OTOYOL ÜCRETLERİ
Ancak bu yolu kullanmak biraz pahalı öyle ki; İstanbul’dan otomobiliyle yola çıkan biri İzmir’e gittiğinde otoyola ödediği ücret 256,3 TL’yi buluyor. Minibüsle gidildiğinde ise ücret 410 TL’ye çıkıyor.