Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahir Bağcı, Soma’da sünnette yeni bir yöntemle çocukların çok korktuğu sünneti korkusuz hale getiriyor.
Genel Cerrah Op. Dr. Mahir Bağcı ile KANAMASIZ, DİKİŞSİZ, ESTETİK SÜNNET YÖNTEMİ artık Soma’da. Op. Dr. Mahir Bağcı, sünnette çağdaş çözümlerle uygulamaya koyduğu Klamp Sünnet tekniği ile ilgili sünnetin çocuklar için artık çok daha rahat geçeceğini söyledi.
SÜNNETTEN HEMEN SONRA ÇOCUK
NORMAL HAYATINA DÖNÜYOR
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahir Bağcı: “Klamp ile yapılan sünnette ameliyathane kullanımı, sargı bezi ve bandaj, pansuman, gereksiz antibiyotik kullanımı ve malzeme sterilizasyon masrafları ortadan kalkar. Klamp ile yapılan sünnetten hemen sonra sünnet olan kişi iç çamaşırı ve pantolonunu giyebilir, bebek ise bezlenebilir, yürüyebilir, oynayabilir, günlük aktivitelerine devam edebilir. Klasik sünnet yöntemlerinin aksine banyo yapabilir, temiz deniz ve havuza girebilir.
ÜST DÜZEY GÜVENİRLİK
Sünnette maliyeti artıran temel etmenlerden birisi de sünnet sonrası kullanılan ilaçlardır. Konvansiyonel yöntemlerde çok fazla miktarda antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Klamp ile yapılan sünnette antibiyotikler kullanımı gerekmez sadece gerektiğinde ağrı kesiciler kullanılabilir. Klamp ile yapılan sünnette Klampin şablon özelliğinden dolayı, dikiş ve dikiş izlerinin olmaması nedeniyle sanki doğuştan sünnetliymiş gibi bir görüntü elde edilmektedir. Tek kullanımlık olması, sünnet işlemi esnasında penisi bıçaktan koruması, kolay ve kısa sürede yapılabilmesi, sünnet sonrası ağrının son derece azlığı, günlük aktiviteleri sınırlandırmaması nedeniyle kanama ve enfeksiyon yok denecek kadar azlığı neticesinde üst düzey güvenirliliğe sahiptir.
EN FAZLA 7 DAKİKADA TİTİZLİKLE YAPILIYOR
Klampli sünnet sanki ameliyathanede yapılıyormuş gibi titizlikte üstelik 5 ila 7 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bu sayede bir doktor bir günde yaklaşık 70-100 adet sünneti sıfır komplikasyonla yapabilir. Bu da ciddi bir maliyet azlığı demektir.
Klampli sünnette pansuman ve bakım yoktur. Klamp çıkarma işlemini herhangi bir kişi yapabilir. Birçok doktor sünnetten sonra klampi almamaktadır, Klamp aynı göbek bağının düşmesi gibi kendiliğinden penisten ayrılır. Eğer su ile teması fazla olursa daha kısa sürede ve sorunsuzca düşer. Klamp alındıktan sonra herhangi özel bir bakıma ihtiyaç yoktur.
YATMA, ELBİSESİZ DOLAŞMA YOK
Klampli sünnette yatma, elbisesiz dolaşma yoktur. Üstelik hareket etmesini ve mutlaka çamaşırı giymesini öneriyoruz. Kişi işinden ya da çocuk okulundan geri kalmaz. Sünnet olan kişi banyo yapabilir. Sargı bezi ve bandaja da gerek yoktur. Pansuman gerektirmediğinden pansuman için zamandan ve ücretten tasarruf sağlanır.
Kullanılan Klamp ve diğer tüm Tıbbi malzemeler steril paketlerde olduğu için rahatlıkla evde de yapılabilir. Kolay uygulanabildiğinden yardım edecek bir sağlık personeline ihtiyaç duyulmaz. Doktor tek başına da yapabilir.
Belirttiğimiz bu özellikler erkek çocukların yarınlarını etkileyecek olan ideal sünnet için gerekli olanlardır. Sünnet metotları konusunda dünyada halen uygulanmakta olan her sistemi bilmemize ve daha önce uygulamış olmamıza rağmen şu anda Alisklamp ile sünnet yapıyor ve uyguluyoruz” dedi.
AVANTAJLARI NELERDİR?
Op. Dr. Bağcı: “Tüm değişik sünnet yöntemlerinde temel amaç, penisin uç kısmını çepeçevre saran ve kapatan sünnet derisinin cerrahi yöntemlerle çıkartılmasıdır. Her yöntemde de sünnet derisi cerrahi olarak, yani kesilerek çıkartılmaktadır.
Klasik yöntem olan dikişli sünnette, deri ilk önce kesilir, sonra kanayan damar uçları bağlanır ve yara uçları tek tek dikilir. Klips yöntemindeyse, kesilecek deri ilk önce klips ile kıstırılır sonra kesilir. Her iki yöntemde de hedef aslında aynıdır, yani kesim işlemi sırasında açılan yara uçlarının bir araya getirilmesidir.
Yöntemler arasındaki asıl fark, dikişli yöntemde yara uçlarını dikişlerin bir arada tutması, klips yöntemindeyse Klamp’ın tutmasıdır. Klips prensibi yıllardır bebeklerin göbek kordonunu kesme işleminde de kullanılmaktadır. Klamp yöntemiyle sünnet, aslında bu prensibin penise uyarlanmasıdır. Dokuların klipsle tutturulup kesilme prensibi bir takım avantajları da beraberinde getirmektedir:
Klamp yönteminin dikişli sünnette göre en önemli avantajı, Komplikasyon oranlarının, yani risklerinin anlamlı ölçüde düşük olmasıdır. Dikişli sünnet sonrası en büyük risk kanamadır. Dikişli sünnet sonrasında olan kanama genellikle tekrar dikiş atılmasını gerektirir.
Klamp yönteminde, Klamp takılı olduğu süre boyunca kanama beklenmez. Kısaca, klips yöntemi kanama riskini önemli ölçüde azaltır. Dikişli yöntemle sünnet edilen 5700 çocuğun risk oranlarını, Klamp yöntemiyle sünnet edilen 7500 çocukla karşılaştıran ve “Pediatric Surgery” dergisinde 2010 yılında yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre klips yönteminde kanama riski %0,4, dikişli sünnetlerdeyse bu risk %5 olarak bulunmuştur.” ifadelerini kullandı.
DR. MAHİR BAĞCI KİMDİR?
1965 Ankara doğumlu olan Mahir Bağcı, Üniversite Eğitimi’ni Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1991-1994 yılları arasında Sağlık Bakanlığına bağlı Aile hekimi olarak çalışmaya başladı. 1994-1997 yılları arasında Hava Kuvvetleri 9. Üs Sağlık Amirliği’nde çalıştı. 1997-2001 yıllları arasında Gata Haydarpaşa’da Genel Cerrahi Asistanlığı’nı yürüttü. 2001 ile 2013 yılları arasında Etimesgut Asker Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanlığı yaptı. 2013 ile 2018 yılları arasında Ankara Lokman Hekim Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı ve Acil Tıp Hekimi olarak görev yaptı.
Halen Soma Termik Santral’de işyeri hekimi olarak görev yapmaktadır.