Manisa’nın Soma ilçesinde bilgisayar ve internet eğitimi alan bir grup köylü kadın, kurdukları atölyede ürettikleri hediyelik eşyaları internet üzerinden satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Soma ilçesi Yırca Mahallesi’nde kadınlara yönelik verilen zeytinyağlı sabun ile kokulu taş üretimi eğitiminin ardından köyde kurdukları atölyede hediyelik eşya üreten ancak pazarlama konusunda zorlanan kadınlar internetle tanışınca hem günlük işlerini yapıyor hem de ürünlerini satıyor.
Atölyede iş bölümü yapan 35 kadın farklı renk ve şekillerde ayda ortalama ürettikleri 10 bin hediyelik kokulu sabun ve taşı Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.
Daha önce çiftçilikle uğraşan 45 yaşındaki Zeynep Çoban, dokunmaya bile korktukları bilgisayar ve internet sayesinde ürünlerini sattıklarını söyledi.
Bilgisayar ve internetle tanıştıktan sonra devlet hizmetlerinden de çok kolay yararlandıklarını ifade eden Çoban, şunları kaydetti:
“Her şeyimizi internetten yapabiliyoruz. Artık ürettiğimiz ürünlerimizi köye tüccarların gelip almasını beklemiyoruz. Kendimiz direkt yurt geneline internet üzerinden satıp gönderiyoruz. E-devlete girip kendi işlemlerimizi, şifrelerimizi, çocuklarımızın notlarını, hastanedeki randevumuzu alabiliyoruz. Elektriği, suyu yatırabiliyoruz. İş hayatında da bize çok kolaylık sağladı. Siparişleri internetten alıp, ürünlerimizi yapıp gününde teslim yapabiliyoruz. Daha önceden insanlar aracılığıyla yapıyorduk. Ulaşamıyorduk, sıkıntı yaşanıyordu, şimdi kendi kendimize telefondan bakıp hatta dükkanımız var oradan bakıp satışlarımız var mı diye bakıyoruz. Çok kolaylaştı işimiz.”
Kadınların, kendi ayaklarının üstünde durması gerektiğine dikkat çeken Çoban, “Bizler böyle bir şey görmemiştik. Biz şimdi çalışıyoruz, kendi ekmeğimizi kazanıyoruz. Her kadını da bizim gibi mücadeleci olmasını istiyoruz. Bu işi yapmak isteyen kadın olursa onlara yardımcı olmak isteriz.” dedi.
Atölyede çalışan kadınlardan 40 yaşındaki Cevriye Uyan da daha önce çocukların internette girmesini yasaklarken şimdi kendileri internet üzerinden iş yaptıklarına dikkati çekti. İnternetle gündelik hayatları kolaylaştığını aktaran Uyan, “Evimizden tarlaya tarladan eve giderken şimdi kendi aramızda toplanarak sabun evi kurduk. Artık evden ve tarladan artan zamanda sabun evine gelip çalışıyoruz. Kimimiz sabun yaparken kimimiz de internetten gelen siparişleri takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.