Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin faaliyet gösterdiği tüm merkezlerden gelen 80 üye ve yöneticisi ile birlikte Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin başkanlığındaki heyet Sarıkamış Şehitler Anıtını ziyaret ederek törenle çelenk sundu.
Türkiye genelinde tek çatı altında bulunan 13 şubesi, 5 temsilciliği, spor kulüpleri ve vakıfları ile var olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin faaliyet gösterdiği tüm merkezlerden gelen 80 üye ve yöneticisi ile birlikte Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin başkanlığındaki heyet Sarıkamış Şehitler Anıtını ziyaret ederek 29 Ocak “Milli Direniş Günü” anısına törenle çelenk sundu. Etkinliklere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Soma şubesi Başkanı Mehmet Akın ile üyelerde katıldı.
Heyet Sarıkamış’a, 25 Ocak Cuma günü Ankara’dan hareket eden Doğu Ekspresi Treni ile önce Kars’a ulaştı. Geceyi Kars’ta konaklayarak geçiren kafile sabah karayolu ile Sarıkamış Şehitliğine geçti. Öncelikle temsili yürüyüşte 80 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı ile yürüyen kafile, anma etkinliğinde Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin tarafından anıta çelenk sunması ile devam etti.
Genel Başkanın yaptığı basın açıklaması ile devam eden törende, Hüseyin “29 Ocak olaylarının 31. yılında geçen her yıl olduğu gibi bugün yine hep birlikteyiz. Daha fazla kenetlendik, daha fazla inançlıyız. Önceki yıllarda Taksim’den ve şubelerimizin bulunduğu merkezlerden duyurduğumuz sesimizi iki yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’den, geçen yıl kuruluşumuzun 71. yılında Çanakkale’de Şehitlik Abidesinden, bugün burada Türkiye Cumhuriyetinin en doğu ucundan Sarıkamış’tan 104 yıl önce ebediyete intikal eden 90 bin şehidimizin manevi huzurundan 29 Ocak “Milli Direniş Günümüzü” anıyoruz.
Bizler 29 Ocak ruhu ile Anıtkabirde geleceğe parlayan ışığı, Çanakkale’de Dünyaya meydan okuyan mücadele ruhunu, Kars Sarıkamış’ta bu toprakların değerinin ne anlama geldiğini ifade eden 90 bin vatan evladının inancını benimseyerek mücadelemizin bundan sonraki rotasını çiziyoruz.
Batı Trakya Türkleri olarak son Taksim 29 Ocak anma toplantısında bir araya geldiğimizde, büyük vaatler ve değişim beklentileri ile iktidara gelen SYRIZA hükümetinden Batı Trakya Türk Azınlığı olarak büyük beklentimiz vardı.
Yunanistan’da yaşanan bu iktidar değişimi ile yeşeren umutlarımız, radikal olduğu kadar Türk Azınlığın isteklerini perçinleyen bir söylemle iktidara gelen SYRIZA’dan azınlık adına ciddi adımlar atmasını bekliyorduk. Ancak iktidar olup muktedir olamayan Sayın ÇİPRAS Batı Trakya’daki iktidarını küçük ortağına ve onun fırsat buldukça Türk düşmanlığı ile beslenen lideri KAMMENOSA terk etmişti. Fakat geldiğimiz bu gün görüyoruz ki Kamenos kendisini de terk etti.
Kamenos iktidarı döneminde baskılar had safhaya çıktı, müftülerimizin yetkileri budandı, okullarımız kapatıldı, kapatılmaya devam ediyor, dernek merkezlerimiz polis baskınına uğruyor, belediye başkanlarımız, dernek yöneticilerimiz savcılık koridorlarında sorgu sırasını bekliyor ve müftülerimiz haksız şekilde yargılanıp hapis cezası alıyor. Milli ve dini konularda Batı Trakya toplumu zulme tabi tutuluyordu.
Kısacası Türklüğümüze, Müslümanlığımıza, güzel Türkçemize ve insanlığımıza hunharca saldırıldı.
Ben Şubat ayında Türkiye Cumhuriyetini ziyaret edecek olan sayın ÇİPRAS’a burada Türkiye’nin en doğu ucundan Sarıkamış’tan seslenmek istiyorum.
Sayın ÇİPRAS gelin 3 yıldır Batı Trakya’yı teslim ettiğiniz faşist KAMENOS sizi terk etmişken geçmişteki söylemlerinize geri dönün, Batı Trakya Türk Azınlığı için vaat ettiğiniz ve seçim beyannamelerinizde yer alan taahütlerinizi, yıllardır gasp edilen Batı Trakya Türk Azınlığının haklarını iade edin.
Bu toplumun sabrını taşırmayın. Bakın bu toplum sizinle her alanda mücadele eder. Bizler zamanı geldiğinde yollara meydanlara döküldük. Dr. Sadık Ahmet ve arkadaşlarının yarattığı ruh bu toplumun ruhunun ta kendisidir.
İşte bu ruhun canlı kanıtı bugün SARIKAMIŞ’ta andığımız 29 Ocak olaylarıdır. 29 Ocak kısaca nedir, ben bunu kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.
1923 yılında Yunanistan’a azınlık olarak emanet edilen Batı Trakya Türklerine sistematik baskılar 1980’li yıllara kadar artarak sürmüştür. 1980’li yıllarda bu baskılar had safhaya çıkmıştır. 1983 yılına gelindiğinde isminde Türk kelimesi bulunan sivil toplum örgütlerimizin kapatılması konusunda mahkeme kararları verilmiş, bu kararlar doğrultusunda Yunan Yargıtayı’na giden davalar maalesef çok acı bir gerekçeyle sonuçlanmıştır. Bu gerekçeye göre Batı Trakya’da Türk yoktur denmektedir. 1987 Kasım ayında verilen bu kararın neticesini Batı Trakya Türkleri ancak 1988 yılı 5 Ocağında öğrenebilmişlerdir. Bunun üzerine toplumun önde gelenleri bir araya gelerek bunun kabul edilemez olduğunu, bu baskılara boyun eğilemeyeceğini, var olan Türk azınlığın kimliğinin inkar edilemeyeceğini belirterek, 29 Ocakta bir protesto yürüyüşü yapma kararı almışlardır. Bu karar neticesinde tüm baskılara engellemelere rağmen 20 bin Batı Trakya Türk’ü Gümülcine meydanına inerek biz Türk’üz diye haykırmıştır.
Biz 29 Ocağı paylaşırken 29 Ocak’lar deyimini kullanıyoruz. Bunun nedeni de 1988’den sonraki dönemde 2 yıl içerisinde hiçbir gelişmenin olmadığını gören Batı Trakya Türkleri, 1990 yılında bu olayların yıl dönümünde bir mevlid düzenleyerek bu olayları anma kararı almışlardır. Fakat öylesine provakatif olaylar yaşanmıştır ki yerel basın ve kilisenin devreye girmesiyle Türklere karşı saldırı için bir ortam hazırlanmış ve 29 Ocak 1990 tarihinde 300’ün üzerinde Türk işyeri yağmalanmış ve talan edilmiştir. Batı Trakya Türk azınlığı mensupları yaralanmıştır.
İşte biz 31 yıldır Türklük onuruyla bir baş kaldırının, bir direnişin yıl dönümü olarak bu günü anmaya devam ediyoruz. Bu mücadeleyi ayakta tutuyoruz, tutmaya da devam edeceğiz.
BUGÜN SARIKAMIŞ’tayız.
Buradan Sesleniyoruz.
Ey Çipras,
Sizlerin insanlığı, demokrasiyi, hakkı, hukuku layık görmediğiniz, doğduğu topraklardan söküp attığınız, Batı Trakya Türkleri Sarıkamış’tan size sesleniyor.
Şubat ayı başında Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayip Erdoğan ile buluşmanızda BATI TRAKYA’da YAŞAYAN YUNAN VATANDAŞLARI TÜRK ASILlIDIR DEYİN, GEÇMİŞTE YAPILAN HATA İLE YUNAN SOYUNDAN GELMEDİKLERİ İÇİN VATANDAŞLIKTAN ATTIĞIMIZ 60 BİN 4 KİŞİNİN VATANDAŞLIĞINI İADE EDİYORUZ DEYİN.
DİNİNİZİ, İNANCINIZI YAŞAMAK HAKKINIZDIR DEYİN.
TÜRKLÜĞÜNÜZÜ İFADE ETMEK ÖZGÜRLÜĞÜNÜZDÜR, ANA DİLİNİZİ KULLANMANIZ HAKKINIZDIR DEYİN.
BİZLER BU COĞRAFYADA EL ELE, KARDEŞÇE, DOSTLUK VE BARIŞ İÇERİSİNDE HEP BİRLİKTE YAŞAMAYA DEVAM EDECEZ DEYİN.
SİZİ DÜNYA ALKIŞLASIN…
BU TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAYIN DİYORUZ…
Sarıkamış’tan 90 bin vatan evladının bağrından bu çağrıyı yapıp, karşılığını bekliyoruz.
Anma Etkinliğine Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, Üsküdar Şube Başkanı Hasan Küçük, Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli, Gaziosmanpaşa Şube Başkanı Şaban Sakalı, Küçükçekmece Şube Başkanı Vedat H. Meşeli, Bursa Şube Başkan Yard. Ahmet Serdar, İzmir Şube 2. Başkanı Mümin Durmuş,Kadın Kolları Başkanı Nalan Hacıdeli, Bursa Batı Trakya Spor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Özkan Altınkol, BATÇEV Başkanı Musa Yurt ve BATEV Başkanı Dr. Sebahattin Meriç, İstanbul Baro Yönetim Kurulu Üyesi Av. Selahattin Meriç ile birlikte organizasyonumuza maddi katkı sağlayan Dt. Recep Üstün, Hasan Egeli, Yüksel Alioğlu ve kendisi aramızda bulunamamasına rağmen yerine eşini temsilen gönderen Seyit Saitoğlu adına plaket takdim edildi.