DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

20 BİN İŞÇİ VE SOMA’NINGELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA

Sendika başkanları Soma’da madenlerde çalışan 17 bin işçi ile Soma Termik Santral de çalışan 3 bin işçi olmak üzere toplamda 20 bin çalışanın işsizlik endişeyle karşı karşıya olduğunu belirterek bir an önce sorunun çözülmesini talep etti.

Yayınlanma Tarihi : Google News
20 BİN İŞÇİ VE SOMA’NINGELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Cumhur Yılmaz, Soma Şube Başkanı Ali Uzun, 1 Nolu Şube Başkanı Rıza Sal, 2 nolu Şube Başkanı Murat Çolak ile Tes İş Sendikası Başkanı Soma’daki tüm şube başkanları ile Tes İş Sendikası Soma Şube Başkanı Mustafa Girginler Soma madenlerinde ve termik santralde yaşanan sıkıntıları anlatarak kamuoyunu bilgilendirdi.
SANTRAL SATIŞ AŞAMASINDA
Tes İş Sendikası Başkanı Mustafa Girginler Soma Termik Santrali’nin satış aşamasında olduğunu belirterek, “Soma Termik Santral, özelleştirme sürecinden sonra Torku Şeker Soma Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş. olarak yeni üretim hayatına başladığında, iş yerinin idamesi için yanlış seçilen yöneticiler ve bu yöneticilerin yanlış yatırım, revizyon, bakım ve işletim metotları sonrasında bugün itibarı ile üretemez duruma gelmiş, iş vereni işçi çıkarma, üretimi durdurma ya da iş yerini başka bir kuruluşa devretme gibi arayışlara itmiş bulunmaktadır.
Bu yaşanan teknik sıkıntılar zaman içersinde İş Sağlığı ve Güvenliğini de tehdit eder hale gelmiş, cereyan eden bu vahim durum sonrasında Sendikamız tarafından iş verene Acil İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun toplanması hususunda yazı yazılmıştır. Bu toplantıyla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliğini tehdit eden hususlar iş verene bildirilmiş, tutanak altına aldırılmış ve ivedilikle tedbir planlarının devreye sokulması sağlanmıştır. Ayrıca iş yerimizde maruz kalınan İş Sağlığı ve Güvenliğini de tehdit eden bu hususlar hakkında da resmi kurumlar bilgilendirilmiş konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması sağlanmıştır.
Nitekim gelinen bu noktada İşveren kurumun üretimini devam ettirebilmesi için elektrik fiyatlarının artması husussunda bir beklentiye girmiş durumdadır. Eğer elektik fiyatlarında bir artış olmadığı taktirde grupları revizyona almak vesilesi ile üretimi durdurma düşüncesinde olup işçilerimiz için ücretsiz izin ya da kısmi işten çıkarma gibi kendine göre tedbir programı hazırlamış bulunmaktadır. Ücretsiz izin ya da kısmi işten çıkarma gibi işverenin uygulayacağı eylemler santralimizin bu hale gelmesinde asli kusur sahibi olmayan işçilerimize ve Soma da Termik Santral vasıtası ile entegre iş kolların da kazançlarını sağlayan Soma halkına ödettirilecek büyük bir bedel olacaktır. Santralimizin satışı söz konusu itibarı ile mevcut alıcılar bulunmakta sendikamız tarafından da bu durum yakınen takip edilmekte gerekli çalışmalar yapılmaktadır. İşçilerimizin ve Soma halkının bu durumdan zarar görmeden bir çözüm yolu bulunması noktasın da durumun vahametini kamuoyuna duyuruz.” dedi.
“İTHAL KÖMÜRE KOTA YA DA VERGİ GETİRİLSİN”
Türkiye Maden İşçileri Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Rıza Sal ise madenlerde yaşanan sıkıntıları dile getirerek 17 bin işçinin işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Sal, “Maden işletme erimiz ithal kömürle rekabet edemeyecek durumda. İthal kömür maliyeti düşük olduğundan bizim kendi ürettiğimiz kömüre rağbet kalmadı. Bu bağlamda ithal kömüre belli bir kota getirilmesi ya da buna bir vergi getirilmesi bunun önleminin alınmasını talep ediyoruz. 17 bin çalışanımız var. Bu çalışanlarımızın böyle devam ederse geleceğinin tehlikeye girdiği görrmekteyiz ve bunun önleminin alınmasını şiddetli bir şekilde ifade ediyoruz. Eğer önlem alınmazsa bu seslenişimizi meydanlarda demokratik ortamlarda sahaya inerek çözmeye çalışacağız. Bu duruma bir an önce önlem alınması lazım. Yoksa bu firmalar kapıya kilit vuracak, işçi çıkarmaya kadar gidecek. İşçiler şu anda maaşlarını alamama noktasına geldi, maaşlar aksıyor. Bu kömüre biz yerli ve milli kömür diyoruz dışarıdan ithal kömür alıyoruz. İthal kömür daha düşük 70 dolar gibi bir paraya geliyor buda 2100 TL gibi biz bu kömürlerimizi satamadıktan sonra, Soma’da kime istihdam sağlanacak, bu işçiler nereye gidecek. Çok büyük sıkıntılar bizi bekliyor. Bunları çözmezsek bu işin sonu çok büyük sıkıntılara yol açacak. Esnafıyla, bakkalıyla, santraliyle diğer bütün sivil toplum örgütleriyle Somanın bu sorununun tek Maden İş, Tesiş sendikaları ile değil komple Soma’da yaşayanlar olarak sahiplenmeliyiz.” dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.