DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

187 milyon lira çöpe mi gidecek?

Yayınlanma Tarihi : Google News
187 milyon lira çöpe mi gidecek?

Soma Termik Santrali’ne güvenilerek Soma Belediyesi tarafından başlatılan ve büyükşehir yasasıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne 2014 yılında devredilen Bölge Isıtma Sistemi tehlike altında. 187 milyon liraya yakın yatırım yapılan Bölge Isıtma Sistemi kış ayı sonuna kadar izin verilen santralin kapanmasıyla atıl duruma düşecek. Yeni yıla Soma Termik Santral şokuyla giren Soma halkını önümüzdeki aylarda yine sıkıntılı günler bekliyor. Ekonomik olarak Soma’ya zararı büyük olacak olan ve kış boyunca geçici izin verilen Soma Termik Santrali’nin kapanmasıyla sıkıntılar yine başlayacak. Nakliyeci esnafı, Soma esnafı, madenlerde çalışan vatandaşlar, santralde çalışan binlerce kişi mağdur olacak. Büyük çoğunluğu oluşturan Soma halkının görüşü ‘santral kapanmadan filtre takılsın’.
Santralin kapanmasının bir diğer yönü ise bölge ısıtma sistemşine yapılan 187 milyonluk yatırımın çöpe gidecek olması. Şimdi gözler Soma’yı çok yakından ilgilendiren termik santral için alınacak kararda.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 31 Aralık’ta kapatılan Soma Termik Santrali’nin konut ve iş yerlerinin ısıtılmasında kullanılan sıcak suyu temin etmesi nedeniyle, ısınma sezonunun sonuna kadar çalışmaya devam etmesi yönünde karar aldı.

İlgili konu üzerine yazılı açıklamada bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi, ısıtma sisteminin konforlu ve ekonomik olmasının yanı sıra çevre kirliliğinin önlenmesinde çok büyük bir katkısı olduğunu vurgulayarak, santralin kapanması durumunda, sisteme dâhil vatandaşların tekrar kömür yakmak zorunda kalacakları ve çevre kirliliğine neden olacaklarını belirtti.
Ülke genelindeki kömür ve linyit yakıtlı termik santrallerin, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun Geçici 8. Maddesi’ne göre; gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanınmıştı. Her bir tesisin bu süre zarfında; filtre ve baca gazı arıtma gibi çevresel yatırımları tamamlaması gerekiyordu. Bu süre zarfında Soma Termik Santrali de gerekli şartları yerine getiremediği için kapatılmıştı. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptıkları ortak açıklamayla Soma Termik Santrali’nin konut ve iş yerlerinin ısıtılmasında kullanılan sıcak suyu temin etmesi nedeniyle 4 ünitesinin çalıştırılmasına kış sezonu boyunca müsaade ederek yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçti. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından da ilgili konu üzerine yazılı açıklama yapılarak Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nin bölge için önemine değinildi, çevre kirliliğinin önlenmesinde önemli bir katkısı olduğu belirtildi.
Konforlu, ekonomik ve çevreci
Yapılan açıklamada güncel durum itibariyle Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nin 12 bin 53 abonesi olduğu ifade edilerek, “Toplamda ?1milyon 300 bin metrekare kapalı alanı ısıtan dünyanın sayılı, ülkemizin de termik santralden beslenen en büyük bölgesel ısıtma sistemidir. Bilindiği üzere Soma ilçemiz zengin kömür rezervlerine sahip, bölgesel ısıtma öncesi ağırlıkla kömür ile ısınan bir ilçemizdir. Soma’da 100 metrekare bir kapalı alan, kış sezonun da ortalama 3 buçuk ton kömür ile ısınmaktadır. 1 kilogram kömürün atmosfere karbon salınımı 2.93 kilogramdır. Bu duruma bağlı olarak sistemimiz, Soma’da 133 bin ton karbonun atmosfere salınmasını engellemiştir. Alt yapımızın bulunduğu yerlerde abonelik yüzdesinin artması ile bu miktar 205 bin tona, tüm Soma’yı ısıttığımız zaman ise 400 bin tona kadar ulaşacaktır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere konforlu ve ekonomik ısınma sağlayan sistemimizin çevre kirliliğinin önlenmesinde çok büyük bir katkısı bulunmaktadır” ifadelerinde bulunuldu.
Daha temiz ve yaşanabilir bir Manisa için
Daha temiz ve yaşanılabilir bir Manisa için bölgesel ısıtma sistemine Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 187 milyon TL yatırım yapıldığı da belirtilerek, “Sistemimize sıcak su Soma Termik Santrali tarafından sağlanmaktadır. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, yaptıkları ortak açıklamada santralin kapanması durumunda, sisteme dâhil vatandaşların alternatif bir ısı kaynakları olmadığı için tekrar kömür yakmak zorunda kalacakları ve bölgesel ısıtma ile sağlanan hava kirliliğinde ki azalmanın tekrar ortadan kalkacağı konusuna önemle vurguda bulunmuşlardır. Bu duruma bağlı olarak sadece Soma Termik Santrali özelinde sistemin çalışması için gerekli olan 4 ünitenin ısınma sezonunun sonuna kadar çalışmaya devam etmesi yönünde karar alınmıştır. Çevresel yatırımlara büyük önem veren Manisa Büyükşehir Belediyesi bu zamana kadar bölgesel ısıtma sistemine 187 milyon TL yatırım yapmıştır” ifadelerinde bulunuldu.

YORUM YAP